用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自問心頭高,想考皇仁,有咩步署﹖
樓主: mrsjacky
go

自問心頭高,想考皇仁,有咩步署﹖ [複製鏈接]

原帖由 長生不老 於 11-11-3 11:21 發表
不切實際 , top15%機會好微 . 我同事大佬個仔在黄大仙區保良局屬下小學連續6年考全級第一 , 選皇仁都唔收 , 最後入了自己區的保一 , 其實都唔錯了 . D人總是覺得名校個名響D , 講出來話讀名校都威D , 不過這是現時社 ...

如果真係連續六年全級第一,面試又唔係特別差,就應該係自行時填表將第一志願填左保一第二志願先填皇仁。好多時會不自覺咁填一間穩陣的行頭,以求一繫即中。另一方面,我都唔排除保小的同學諗住聯繫中學,所以自行時都將保一填第一志願,咁就入左。

原帖由 hinhin-mother 於 11-11-3 12:29 發表
伊中巳轉了,運動無用並全面學業。
樓主真的想孩子去皇仁,唯一方法是轉去Band1小學先才考慮其它吧

皇仁唔係淨收band 1小學,佢地的學生有來自馬灣、東涌、長洲甚至南丫島。真係我都唔知佢地點樣返學,佩服!

原帖由 kenny325i 於 11-11-4 10:20 發表

我仔個同學成績一般,學界及地區乒乓波有成績,QC收左!

皇仁每年會預留不多於8個學額給特異功能的學生進入。所以每年面試日都有人手持各式各樣的樂器或體育器材等侯面試。

原帖由 homama 於 11-11-4 10:47 發表
阿囡同學全級考30幾都收。

只要成績係屬於band 1組別,可以循跨區統一派位甲部或者同區就可經甲、乙部抽獎進入。
‹ 上一主題|下一主題