用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 仁立紀念小學家長區 (2)
go

仁立紀念小學家長區 (2) [複製鏈接]

請問有冇媽媽可以PM劉叔叔電話比我?
thx~~

唔該哂.打左電話去.不過佢話唔做石蔭依邊.比左第二間公司電話我.果間7:30先上車.比新校車晏半個鐘..同依家比都晏左20分鐘.真開心..
原文章由 黃巴士 於 07-7-5 17:58 發表
Please check your PM.

黃巴士

原文章由 黃巴士 於 07-7-5 18:06 發表
今日小朋友無上堂, 響學校打棒球, 佢話好好玩呀.....
最近有d唔係好習慣無功課嘅日子.........:-|

黃巴士
早知唔同學校訂書..原先想派左新書日日比d生字佢寫下.今日四科主科淨係派得英文書.其他要開左學先有得派

我仔琴日返黎同我講.話佢冇揀棒球黎玩.揀左去跑步..佢話佢跑得快.老師都抄低左佢咩班同埋個學號.跟住就聽唔明佢講咩喇
原文章由 csy_ma 於 07-7-6 11:54 發表
入黎報到先
我花左幾日先搵番呢野個欄,且都仲係log in唔到以前個名!仲俾人刪哂我交代得幾辛苦既野添   (除咗茶聚記錄,其他講既野我都冇留底嫁,再要打過話俾各位媽咪知,都幾冇 ...

眨下眼就咁快過完個蜜月期 .小姐話星期一已經要中默

小姐今年小四喇.琴日先第一日教書咋.今日返黎講.佢話老師話就算其他班唔默.佢地都要默架喎 .其實我唸緊課書都唔知教完未
原文章由 黃巴士 於 07-9-7 15:39 硐表
EVERYBODY,

LONG TIME NO SEE LA!!!!
亞仔班老師話中文教多一課先至默書. 小蜻蜓課書今日先至第2次教至喎. 如果咁快就默書, 好似太急lu!!!!:-|
我想問吓, 今年學校有無課外活動, 如果有,唔知幾時派通告呢??
另 ...

我唸你叫我努力d會有用d囉.
我已經開始變"歌師奶"喇
原文章由 黃巴士 於 07-9-7 18:42 硐表
等我做定心理準備先, 可能到我個仔4年班時都會係咁"行程緊密".  
小妹妹努力呀!!!

黃巴士

呀仔今日返黎話學校草叢有蛇呀 .最後老師話比佢地知捉到條蛇.我話老師最叻就係捉好似佢依d大懶蛇

係真蛇呀.小姐同少爺話.小息果時見到用繩圍住仲貼左張紙寫住"請勿接近".我問佢地見唔見到條蛇.佢地又話見唔到喎.咁咋
原文章由 黃巴士 於 07-9-20 10:13 硐表
係米"嚴蛇", 唔係真係果d蛇吓馬????咁恐怖
麥學校好似熱帶森林咁, 咁多昆蟲嘅,蜈蚣, 蟻, 蚯蚓, 蚊......

黃巴士

少爺今日先默英文.我今朝都同佢默左次先出門口.中文要今日先得閒開始溫咋.你對一個都仲好d丫.我一對二.仲要兩個都同一日中默同英默.真係飯都煮唔到呀
原文章由 黃巴士 於 07-9-20 10:37 硐表
剛剛默完中英文, 右話下星期一再麥中文啦!!!!  我覺得d中文生字(種蘿蔔果課) 好似多同深左.  

佢地唔停咁默書, 我就唔停咁幫佢溫書,  唉!!!!真係少d心機都唔得......    
努力呀!!!! :victory ...

留堂有時都係好事黎架.小姐上年試過一次比孫sir罰留堂.因為佢唔交作文 .小姐一向都好怕中文.直情係抱住逃避既態度:( .比孫sir留到佢六點先放人.自始之後.佢就算作得唔好.都唔夠膽唔交囉.留過一次堂後.我死小好多細胞呀
原文章由 csy_ma 於 07-9-20 11:55 硐表

原來老師真係會要人留堂??係唔係限家長接送同學?

真係好啦,黃巴士,您返咗黎.近排好靜,少人響度講野,咁搞法,會惡性循環愈黎愈少人黎.多謝您既”插咀”,解釋得好清楚 ...

我覺得依家係我一個人讀兩班咁呀 .同少爺溫英默溫到我同佢講"隔離屋都識背喇" .真係好痛苦呀我
原文章由 黃巴士 於 07-9-20 17:54 硐表

Sandy,

有時真係覺得好氣咳. 好似我地默書咁.

黃巴士

我聽到都好驚呀 .成世人最怕就係蛇
原文章由 黃巴士 於 07-9-20 22:57 硐表
囝囝話老師講有蛇, 叫佢地唔好行埋草叢邊.   我老爺聽到話唔係馬???? 嚇死人咩

黃巴士

棒球班係星期五喎.前日呀仔拎左張通告返黎.琴日交埋錢添喇
原文章由 黃巴士 於 07-9-20 22:50 硐表
囝囝話佢鍾意果d球類課外活動班都係星期一同六,  好似乒乓球,足球, 棒球都係星期一,六, 其他多數都係學術性同d音樂, 咁arm星期1,6都撞左時間, 所以唯有放棄.  
佢仲因為無得參加而喊 ......

您地有無發覺返左3星 ...

覆左喇.你check PM啦
原文章由 wp-bn 於 07-9-20 22:24 硐表
有冇參加課外活動班呀, 比啲意見分享吓
Sandy, 請check pm, 如果可以就請幫忙

唔係呀..我小爺剛升二年級咋
原文章由 黃巴士 於 07-9-21 17:03 硐表
低班星期六, 高班可能係星期五.

黃巴士

二年級
原文章由 JOY_JOY 於 07-9-21 18:40 硐表

hihi
我仔仔都交咗錢錢la  我仔仔今年三年級 想問下你地仔仔幾年級ar

唔知呀.少爺拎左張通告返黎話好想參加.我見係星期五.所以咪幫佢報囉.小爺星期二四要補習.所以我都冇幫佢報學校其他興趣班.唔想日日放左學都咁趕.日日都要同時間比賽.我依個星期講得最多既就係"快小小啦.唔該你!!"
原文章由 wp-bn 於 07-9-21 21:40 硐表
哦! Sandy816你囝囝是否參加挑選出來的外展教練計劃, 我囝囝之前都有參加棒球班的, 所以可能佢哋識得ka, 我囝囝因撞咗珠心算班, 所以放棄咗棒球:cry: 唔知有冇簡錯

...

唔好客氣啦.我會叫少爺記住星期一的約會架喇
原文章由 wp-bn 於 07-9-22 10:01 硐表
Sandy, 咁就多謝你! 那是否約定了:

請問有冇媽媽知道中文默書範圍.上星期咪默左小蜻蜓果課課文囉.點解星期一又係默小蜻蜓課文??係咪我搞錯左呢???
星期一默書範圍係咪課文"小蜻蜓"詞語"種蘿蔔"???
‹ 上一主題|下一主題