用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 仁立紀念小學家長區 (2)
樓主: 黃巴士
go

仁立紀念小學家長區 (2) [複製鏈接]

我咪笑住答佢.小心轉頭變左你一邊喊一邊做功課囉
原文章由 csy_ma 於 07-10-25 12:05 硐表

仲好有創意添
證明佢同您既關係好好,好到佢咁攞黎玩都知道您唔會變臉

三年級中文考試會有幾篇閱讀理解.舊年我女都係讀三年級.好多同學連埋我女都一樣.做淨一兩篇閱讀理解做唔哂.同仔仔講唔好唔開心啦.佢有盡過力都做就得架喇
原文章由 JOY_JOY 於 07-10-29 17:48 硐表

我仔仔今年三年級la
今日接咗佢放學 佢係咁同我say sorry
唉~~我都唔知點好
我只係同佢講 下次一定小心用d時間
唔好咁大意囉

黎緊份數學卷你都要比定心理準備囝囝.會比二年級題目多好多.記憶中.舊年我女同埋佢好多同學仔好多個都做剩幾題.
原文章由 JOY_JOY 於 07-10-29 19:52 硐表
係ar 佢都係話做唔晒d閱讀理解
好彩 佢話二卷做得晒
同埋好有信心 做得好好喎

講真ar 我只係好擔心因為今次
佢做唔晒 令到佢自己俾咗自己壓力
(因為佢一,二年級考試測驗一d壓力都冇
每次考完 佢都好開心咁走出嚟  ...

你地就好啦.囝囝囡囡考完都好清晰咁話返你地知考左d乜.做漏d乜.少爺琴日返黎.我問佢做唔做得哂.佢淨係話未做哂呀.問佢做剩幾多.佢都唔識答 .
原文章由 cookie 於 07-10-30 02:03 硐表
我女女小二都話中文3篇閱讀理解好深, 做唔哂, 好彩其他佢都話ok, 唉, 唔肯溫書既佢,希望佢考得唔係0甘差啦,  

唔好客氣啦.不過睇住佢地一上三年級考既野同一二年級比.真係多好多..但相比起中文.我對仔女英文反而易應付好多.中文好多時都係剛合格咋
原文章由 JOY_JOY 於 07-10-30 08:30 硐表
嗯嗯
sandy 好多謝你ar
我會同仔仔講架la

英文應該好d掛.今次考既unit.基本上佢地小一都學過.我琴晚幫呀仔默書.佢都好快就默到.
今次考試.我兩個老闆都唔願溫書.星期日先溫中默.我都打定輸數.只係幫佢地默過中英文.其他由佢地自由發揮.無哂佢地辦法
原文章由 黃巴士 於 07-10-30 10:26 硐表

cookie,

係呀, 我囝囝都話尋日中文(卷一)好多閱讀理解, 要快快手做至做起.
唔知今日英文點呢???

黃巴士

死得喇!!!少爺中卷一得六十一分.中卷二仲要得四十二分.點算好呀

唉!!!!!我唔想做返佢地既書僮呀 .
但係我放手佢地就放監..咁點算好呀:cry: :cry:
原文章由 wp-bn 於 07-11-8 16:22 硐表
滑鐵盧呀! 滑鐵盧呀! 我隻哀仔都係差咗好多呀  全部哀唔小心, 班主任重係英文卷到寫上"please pay attention and do it carefully, next time you can get the higher point"   has / have / is / are  ...

唉!!平時見佢d中文工作紙都ok架.琴日都有一張.響學校做好哂.咪問佢點解上堂識做到考試就唔識囉.點知.........佢話響黑板抄架 .
數學卷要計時間果D題目通通錯哂.激到我:tongue: .因為平時做功課我都有教佢.佢又識做比我睇.點知做卷就全錯:tongue: .
連一向死咕咕既默書都衰響大意度.中默個華家居然會寫到無左個草花頭.蕩來蕩去又默漏個去字都唔知 .英文sound又變左sround .真係人都癲呀.
你話黎緊一月考試仲邊敢放手呀
原文章由 黃巴士 於 07-11-8 19:03 硐表

中文卷二嘅造句, 我覺得都幾難攞到高分, 就算文字通順都未可高份, 仲要內容豐富先得, 真係幾高難度.  :idea: :idea:
起初以為中卷一難, 原來中卷二仲難掌握.

平時造句工作紙如果唔係加上我d修改, 都唔通順 (雖然 ...

我少爺最叻就係"今天早上,"咁就叫作左五個字.跟住係咁@寫幾隻字就叫作完
原文章由 黃巴士 於 07-11-9 17:56 硐表

係呀!!! 其實佢地好有創意, 但有d字唔悉寫.  所以好多時都係問老師d字點寫, 無心機果陣就求其見同學/老師有生字響黑板,  加兩句今天,星期, 明天, 爸 媽咁, 跟住就做完啦!!

造親句我都要引度佢致有心機作吓!! 如果 ...

我呀仔已經唔係叻果隻架啦.今年仲要加埋大意.我真係無哂乎
原文章由 wp-bn 於 07-11-9 21:44 硐表
Sandy,

sound 變sround未夠利害, 我亞黃帝, 張Where變為Wrhere / musn't失蹤成musn' 重勁啦 發緊夢 就黎暴血管了

可能上錯分呀.你打比班主任問下.上次派果張成績表我仔都係數學果科小左四十幾分.我打比班主任問.佢先知.後尾補過張成績表比我
原文章由 rainrain556 於 07-11-23 16:52 硐表
請問各位我想請教數學科分數係點計,因為今次成積表分數同以前分別點解咁大 囝囝卷分數9字頭點解成積表打分數係14x,滿分係200咁我囝囝幾多分呢?請各位幫下解答thx ...

唔係計錯分..係入電腦果時上錯分.始終入咁多個學生分數.我唸有時都會忙中有錯囉
原文章由 maymay2203 於 07-11-24 13:17 硐表
係會計錯分的嗎?
我個囡囡今次全級名次落後了十幾名(第19名),但每科有90分或以上,只是數學科有85分,往年P.5在10名之內,平均在90左右,她的班主任也有致電給我,和討論囡囡的成績退步了。今年囡囡要考F.1,我很頭痛,希望以這樣成 ...

請問有冇媽咪試過完全放手比佢地自己溫測驗同考試架?我見個女都上到小四.唸住都應該係時候放手.今次係我第一次完全放手唔跟.點知..............平均分跌到得70.幾
個仔仲慘!!!!平均分跌到得75.幾
究竟我放手係咪做錯左呀
黎緊一月又考試喇..我仲放唔放手好呀

最慘係我一放手...覺得兩個老闆仲放得快過我.我話總測喇..你地好自己準備下d溫習時間(之前一路都係我同佢地一齊溫.每日做完功課.沖完涼就大家坐定定坐到成九點先食飯.仲要係外賣果隻)佢地見我唔埋位.拎d書出黎.望兩望就話好累.好眼訓.仲要係晚飯都未食就訓到第二朝返學先起身.出年我細仔上小一喇.點算好呢?我女之前有去補習社架.但佢話好辛苦.晚晚都成九點先有得返屋企.咁...我都有同感既.覺得佢讀書仲辛苦過爸爸返工.日日十三四個鐘.琴日派左成績表.我話平均分跌左十分喇.不如你返去補習社啦.點知......佢喊到收唔到口
原文章由 kswiss 於 07-11-24 22:26 硐表
Sandy816,

我地都唔識答你,你女女已小四,我地大部份小朋友都係小二,你比我地更有經驗.
其實,我諗如果真係放手,分析如下:
小一仲未得,因為要幫佢地適應,等佢地慢慢建立學習既信心.
小二,如果諗住要放手,應該最合適, ...

所以我咪好自私咁想小姐可以自己搞得掂.等我出年可以有時間分比個細仔囉.點知....
原文章由 kswiss 於 07-11-24 22:49 硐表
係喎,你有3個小朋友,真係唔簡單.
出年係一個小五,小三,小一.
嘩!你出年都好甘喎!女女小五又係緊張既時期,小一個個又要幫佢適應,真係幾大件事.
你似乎要幫女女培養佢自動自覺溫習,等佢著緊d,如果今年上軌道,出年你就 ...

佢地既反應咪就係冇乜野咁囉..平時喜歡我陪住佢一齊溫咪有心機溫.叫佢自己溫佢地好似無從入手咁.我女好似有中文恐懼症咁.但英文同數學其實佢搞得掂不過次次都衰大意.中文呢就一向都唔多得.個仔就係死讀書唔多識轉彎果隻(仲要係唔多勤力喎).三姐弟性格都好唔同.黎緊上小一果個就係要求多學形.
我唸可能係我話放手就放.真係無比時間佢地適應掛.黎緊仲有一個月多d又話考試喇.我都唔知仲放唔放得落手同心喇 ..
原文章由 plee 於 07-11-25 01:43 硐表
Sandy816,

其實你小朋友成績跌, 他們有甚麼反應?很不開心?還是滿不在乎?他們平時喜歡還是抗拒學習?

我大仔同你女一樣讀小4, 學期初我已告訴他我們要顧初入小一的細佬, 你自已攪掂。這次總測我是八成放手, 之前沒 ...

[ 本文章最後由 sandy816 於 07-11-25 02:29 編輯 ]

我每次佢地一總測..考試都會聲帶發炎.要去醫生叔叔度打開聲針架 我兩個老闆都唔介意溫書溫得耐.最緊要係我坐定定響佢地隔離做書僮 .所以我真係唔想再咁落去..我真係唔想陪讀陪到佢地大學畢業呀
原文章由 黃巴士 於 07-11-25 11:03 硐表

我唸依家仲襯住可以"鵝吓, 話吓, 冧吓" 佢地都會照做吓嘅時候,
米盡做囉!!!
當然如果佢地可以培養到自學, 肯係最好!! 但係每個小朋友唔同, 有幾多個會自動自覺呀!!!
到左中學, 我唸佢地都唔會點睬. 所以 ...

我今日先比兩個fd鬧完...仲要話黎緊果個考試我千其咪再玩放手 .
原先都覺得平均分唔太低自己會接受到..留返比佢地自己著緊番自己既學業.亦心中有數佢地平均分係幾多.但一見到張成績表.兩個都考過百就..........
原文章由 黃巴士 於 07-11-25 22:44 硐表

唔好話到大學, 到p.6都斷氣啦!!
您有權選擇到幾時放手?? 在乎您自己睇唔睇得開傘???

黃巴士

其實都無話唔開心.不過自己真係唔知黎緊可以點.繼續放手?唔放手??15/16.
我女會去蝴蝶灣.呀仔呢我就報左名.不過仲未知爸爸得唔得閒揍細仔返學.所以都仲未知得唔得閒陪呀仔去.
原文章由 kswiss 於 07-11-26 09:30 硐表
sandy816,

唔好唔開心啦!過去就讓它過去吧!
至於放唔放手呢個問題,你要評估一下佢地既情況同能力,別人既意見始終唔及你對子女既認識.

星期四係唔係高年級旅行呀?你地去邊個地方呀?
星期五你都去嗎? ...
‹ 上一主題|下一主題