用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 仁立紀念小學家長區 (2)
樓主: 黃巴士
go

仁立紀念小學家長區 (2) [複製鏈接]

聽日拎成績表喇..
少爺兩份中文卷.
一份六十一.
一份唔合格.
唉!!!
真係唔知點算好

呀女話由聽日開始.老師話一定要帶口罩返學.
但佢兩個都冇病.係咪都要全日帶住口罩??

戴口罩唔係唔好.只不過星期四.我兩個放學返黎戴住口罩.我問佢地咩事.佢地淨係同我講.老師話以後返學都要戴口罩.我見又冇通告.但即日老師已經派左口罩要即時戴住..我個心好驚呀..唔知學校係咪有乜事發生左.我女成個星期放學返黎都同我講話乜班乜班依家變左水荳班.又話有好多人要早退...跟住再黎口罩..唉!!好想知道發生緊咩事囉 .
原文章由 黃巴士 於 08-3-7 16:20 發表

Sandy,

囝囝話全部(唔理有無病)都要帶口罩!!!!
學校成千人, 做吓預防措施都好. 我唸灌溉健康教育, 真係好重要(因為有時D大人都好無衛生, 去公共洗手間時唔洗手:;pppp: )!!!

記得沙士時, 洗手洗手又洗手, 口罩不 ...

我女打左水荳針.所以我都唔係好驚.但依家d菌 都唔知顧得邊樣!!.
流感針我就無同小朋友打過.so far.2007佢地都無見過靚仔醫生..我覺得最緊要係平時飲食同作息時間正常.最重要囉.
我就日哦夜哦叫佢地洗手.總之逢小息完結前都洗下手.
見到d新聞就驚啦
原文章由 黃巴士 於 08-3-9 09:03 發表

有d咁嘅事!!!
囝囝話老師只係派口罩俾佢地, 叫佢地帶, 無麥交待原因喎!!!
唔會有時掛!!!

因為之前個日囝囝已經話搭校車要帶, 我仲問褓姆車要唔要帶, 佢話唔洗, 第日放學就帶住口罩放學....

水痘 - 上年囝囝話高 ...

唔該哂你呀~~
因為唔知咩事.所以都驚架.小姐返黎又唔識講清楚.講d唔講d.如果只係一般小朋友傷風感冒.都放心d.其實量體溫.學校年年依個時候都好似要量.見今年要加埋口罩.小姐又話好多人要早退.真係嚇C我 .csy ma你講完我就清晰好多喇...thx.
希望其他家長如果小朋友唔舒服就真係唔好帶佢返學.比小朋友留響屋企休息就好喇
原文章由 csy_ma 於 08-3-10 12:28 發表

聽講有某d高年級流感較嚴重,學校為防萬一,先做足安全措施先.

我囡話佢地班主任讚佢果班小朋友強壯,星期五果日,好似全級得佢果班係返齊學,冇請病假

今日學校厲行帶口罩同有量體溫先可上課既措施,好多同學仔都冇 ...

我果時同小姐(兩歲幾)打水荳針係因為兩個細佬仲細.驚佢傳染左比細佬.三個一齊出我就大件事喇 .到少爺上幼稚園.就傳染到.佢出完水荳就野左比細細佬.所以兩個仔都出過水荳.但呀女就仲未出.其實我仲好唔好再帶呀女打多支水荳針好呢?定係由得佢好呢?
原文章由 csy_ma 於 08-3-10 12:35 發表

打咗水痘針都一樣有機會出,但係出既範圍細好多.其實,小朋友趁細個出咗都好既,好似我囡咁,幼稚園時打咗針後出,就係係咁易生咗幾粒,但佢感染到我,我出就真係辛苦好多
呢排流感真係好勁,都唔只得我地一間學校規定帶 ...

你小朋友好叻呀 .我果兩個返黎都冇講我知
原文章由 黃巴士 於 08-3-10 16:52 發表

ALL,

今日學校開咪宣佈話聽日著短袖夏季運動衫+長袖運動外套呀!!!
我都要同囝囝搵返件夏季衫出黎先!!!!

黃巴士

聽日開始唔使返學喇

但使使返校拎返d作業呢..教小四日書.放家假返四日學就考試..都唔知點算好.放假當然開心啦.但一諗到考試就
原文章由 wp-bn 於 08-3-12 22:44 發表
係咪直至復活節假後才返學呀?

我今日幫少爺溫聽日既默書..早兩日都識既.琴日停左一日之麻.今日連讀都無信心讀出口 .溫到九點半唔熟都叫左佢去訓.點知一開電視話停課.心諗..早d講我咪唔使嘔到一地血囉
聽朝佢地起身實拍哂手掌 ..
原文章由 csy_ma 於 08-3-12 23:03 發表

係呀!冇端端多咗幾日假 ,頭先聽到電話後睇新聞,一路睇一路忍唔住 ,同仲趕緊功課個囡擁抱

--都唔知係我失敗定家陣d教育制度真係咁唔可親,我完全企響阿囡果一邊,其實一樣唔鍾意佢既返學生涯.雖然 ...

[ 本文章最後由 sandy816 於 08-3-12 23:59 編輯 ]

我諗唔會提早返學.唔會有學校敢博囉.跟本都未知咩事.停得課.都幾大件事!
原文章由 kswiss 於 08-3-13 07:09 發表
今朝見老公懶懶閒,我問佢,你唔叫個女起身返學?我先知呢件事,嚇咗一跳,真係冇諗過會停課,因為昨日仲講緊學校自行決定.我又覺得唔係咁大件事.

可唔可以叫學校提早個假期呢?即係今日開始放,25/3就開始番學,計落學生放 ...

困身唔係問題..最緊要佢地身體
原文章由 黃巴士 於 08-3-13 09:50 發表

SANDY,

小朋友唔洗返學, 你就困身d lu!!!

黃巴士

我細仔仲讀緊幼稚園..不過今個星期一開始.我已經無比佢返學.每日自己去學校幫佢拎功課交功課.我都驚有事.佢有d同學媽咪話我緊張.我覺得無事就實比人話.但如果真係出左事.邊個都幫我唔到!!喊都喊唔返喇
原文章由 黃巴士 於 08-3-13 09:22 發表
我都係今朝至知唔洗返, 本來都唸住可能返埋今個星期, 睇吓學校會唔會停課, 自己都打算下星期自行決定囝囝唔返.因為覺得太唔好feeling!! (可能聽完上星期國內朋友講上面d唔好嘅消息)

相比下, 學校今次都好應變, 早幾 ...

我剛剛同佢地去左圖書館入貨 .叫佢地做下平時無乜時間做既閱讀手記..今日照常響屋企補習.我會叫呀sir比d野佢地做..呀sir叫好過我開聲叫佢地做.(等佢地無咁多籍口唔做)
原文章由 黃巴士 於 08-3-13 14:22 發表

其實緊張都有理架!!! 無端端唔會搵D野黎緊張嘅.... 梗係有D唔好預感啦!!!! 唔通好得閒咩!!!!:;pppp:

今次事件沖著小朋友已來, 做家長嘅我地係想盡力保護囝囡傘, 有時寧願緊張少少, 都唔想小朋友有事, 好似之前學 ...

乖!!
佢覺得睇圖書好過溫書咋!!
原文章由 黃巴士 於 08-3-13 17:11 發表

你小朋友真係乖, 我囝囝落左樓下踩單車, 返到黎-瞌響梳化炭電視唔肯溫書呀!!!
直頭當今日係完全relax, 享受(陽光同海灘)假期呀!!!!

黃巴士 ...

唔該哂你呀..csy ma ..咁我地就可以安心等電話.唔使心掛掛喇
原文章由 csy_ma 於 08-3-13 15:12 發表
啱啱收到李美珊主任既電話,現簡報如下:

第陣您地都會收到班主任既電話,通知有關是次安排既學校應變措施,或者已經收咗風學校跟隨教局安排,停課至28日,31日開課很多家長擔心開課距離考試日期太近,教唔切,溫唔 ...

csy_ma請收pm
thx

我仔響果PART要完整句子作答度.全部短答.通通都打個交叉.當全錯
閱讀理解要將答案個英文字母寫去個括號度.佢又圈左個英文字母.無寫落括號.又當錯 .
衰響唔小心度無左幾十分
原帖由 csy_ma 於 08-11-3 17:43 發表

Bonus即係提示冇講到要寫,小朋友已寫咗既。一句一分,不過假如寫錯咗,在加之餘一樣要扣,一加一減就冇咗

睇到中一同數卷了,中一似乎唔淺,我囡又跌出八十分外,睇完後,都冇乜點責備佢(唔同老師計分鬆緊不同,我班偏鬆,E ...

平安到步
原帖由 csy_ma 於 08-11-18 10:41 發表
聽囡囡講,好似不少BK常客既家長都牽涉在昨日兩出事保姆車中。各位王子公主沒事吧?

呀仔讀c班.但都無話背默喎
原帖由 黃巴士 於 09-2-17 18:51 發表

唔同各班課程唔同??? 囝囝班係PAGE 2背默喎!!

黃巴士
‹ 上一主題|下一主題