用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母幼稚園 聖母幼稚園同學會
go

聖母幼稚園同學會 [複製鏈接]

我來報到先。
我囡囡在9月份係上幼A第二組,請大家多多 指教!
pyma

各位媽咪

近來忙到 ,而加得閒些, 上來問候下大家.
自上次買校服回家後, 亞女成日都話要著佢返學 (佢而家返緊幼兒園, 只穿運動套裝), 同佢講話遲些返新學校先著,佢又好似明,但又成日問幾時返,我而家唯有收埋套校服,唔比佢見,等佢見唔到,問少d,

pyma

kk814,

你好呀, 其實我唔係住黃大仙架, 不過, 我囡讀既幼兒園係黃大仙都有分校。

pyma

kk814,

please check pm

pyma

好期待明天開學呀, 雖然我唔會同亞囡一同去,但我都好緊張。

pyma

Dear all mums,

Hi, 我好耐無留言,不過一直都有留意大家既messages,你地既小朋友都好喜歡上學。

而我個女,唉,呢兩個星期day day 都話唔返學,行到差不多到學校門口時,喊得更大聲。

佢由開學到而家都係近排先喊,好煩,都唔明點解,有無人可以比意見。

pyma

Dear all mums,

我地有同老師傾過,老師話我地離開後,佢又無野,仲同平時一樣好開心。 比佢激死

pyma

亞囡早上又喊住話唔返學, 差唔多到校門又開始喊,唔肯入學校, 朝朝都咁, 我地兩公婆就黎顛, 有無人可以教私點做呢, 唔該唔該。

pyma

Dear All,

旅行好玩嗎 ? 我囡沒有去, 因我地都無假, 加上而家市道唔好, 唔想無份工,

我囡到而家返學仲係 , 已經個多月, 次次一提到要返學就眼淚流話唔返, 而家連返興趣班都係咁。

pyma

原帖由 sara11 於 08-12-15 17:39 發表
hi pyma,

旅行的確係幾好玩! 透過呢次旅行識左好多家長&同學仔,又見到呀女點樣同朋友仔相處,真係玩得好開心! 下年你都參加啦!
唉! 我見呀女最近返學都無扭計,上個星期有一日都帶左佢搭校車。點知架車一到佢又喊佢話要媽 ...

Sara 11,

好多謝你既鼓勵, 一個幾有耐性既人,當朝朝未訓醒時已聽到亞囡喊, 由心酸至好忟時, 真係有苦自己知, 仲要日日長期戰, 又唔鬧得, 唉, 真係......

不過, 金天有奇蹟出現, 佢無喊, 放學回家仲即時打比我, 話我知佢金日好叻, 無喊同埋唔使抱, 我當然即刻讚佢啦, 不過個衰豬好現實, 叫我買禮物比佢, 我同佢講只做一日唔夠架, 要日日返學都係咁先得, 之後佢都係要我送野比佢。 頭先送左個迷你貼紙比佢, 開心到佢呀....

其實最開心係我同埋我先生, 終於見署光, 不過好快又放假, 放假後唔知會唔會又..... anyway, 唔諗咁多住,希望明日都可以唔喊啦。

pyma

原帖由 kcpak 於 08-12-22 18:05 發表

收到收到,璇姐係pr黎架麻,佢幾乎個個同學都有提,親子活動時,佢一入學校就不停同同學仔打招呼,唔理我.....
等今晚問下佢你囡囡係學校係點架先 ...

kcpak,

妳囡囡好叻, 如果我囡好似你囡囡咁, 唔使多,少少都夠, 我囡就算成日見既人都要時間 warm up 下先叫人。

pyma

咁多位媽咪,

想問問你地囡囡條校裙會唔會成日跌, 我意思係個扣, 亞囡好多時行到返學校, 條裙差唔多'lak' 左, 同佢索到好好, 但都跌, 你地會唔會, 有無咩辦法解決呢 ?  

唔該。

pyma

Dear all,

我呢幾日都同佢去玩, 佢好開心。

我一放假就已經同佢做哂d功課 ,其實係佢自己要一次過做哂,我就同佢分開兩日完成囉。

而家日日都問我幾時返學,佢話好掛住返學喎,都唔知真定假,最怕佢返學又喊咋。

pyma

kcpak , hunglin,

想問你地囡囡係認唔到d字無定係咩呢,睇下我幫唔幫到你地,雖然我囡都唔叻,等我地大家交流下心得,切磋切磋下。

pyma

lola2008 & chole媽媽,

你地囡囡都是K1A的嗎? 我囡都係,我有些事想請教K1A既家長。

pyma

chole 媽媽 & lola2008,

我一直都希望可以係BK識下K1A既媽咪,因我係在職媽媽, 無咩時間接囡返學放學, 所以一直都好希望可以好似K1B既媽媽咁大家交流交流。

其實我想問一班有二位老師, 她們是否分開來教小朋友, 或是各有不同既科目, 亞囡同我講聖經係袁老師教, 英文有時係高老師,有時係外國人。

你地囡囡讀得開嗎 ? 我囡由十月尾開始喊, 有時一起身就喊, 有時接近學校就喊, 之前我都有同其他媽媽講過呢個問題, 在放假前幾天佢無喊, 我大讚佢, 放假時又日日話要返學, 仲話以後唔會喊, 點知又係咁。

pyma

原帖由 chole媽媽 於 09-1-5 18:30 發表
hi lola2008 & pyma,

請問你哋觀左課未?

我要到三月先可以觀課

pyma

原帖由 chole媽媽 於 09-1-5 21:56 發表
想請問你囡,有冇同你講,明天要帶紙巾盒&車仔?

下, 金日要帶紙巾盒&車仔咩, 唔知喎, 亞囡尋晚攞住本新書同我睇完又睇, 一點都無提過....

pyma

好開心,亞囡呢幾日返學無喊,仲一早已經四萬咁話好鍾意返學。希望佢可以日日都係咁,有一個怏樂既幼稚園生活。

pyma

佢呢幾日開心番,多左好多野講,特別係關於學校既事,之前問親都唔願講,問老師有無話要帶咩返學,次次都話無,係學校既事基本上唔想話我知。

不過,呢幾日佢真係好似另一個人咁, 一放學我打比佢都係講度唔停, 好興奮咁, 我都比佢感染左,開心左好多。

pyma
‹ 上一主題|下一主題