用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SPN for 2011 Parents Chat CHAT chat
樓主: max1116
go

SPN for 2011 Parents Chat CHAT chat [複製鏈接]

原帖由 aloymom 於 11-8-7 23:39 發表
haha! 話唔定上埋TV!
不過你都係開刀多?

有機會上TV既, 好似唔止我一個喎

其實想試順產, 不過醫生唔接, 要再同佢傾

原帖由 dadabb2009 於 11-8-8 04:27 發表
oh, 原來唔止我一個大肚,323,你好!我今胎都比上胎辛苦,可能熱啦!

你due date幾時呀?

今次真係好辛苦, 又熱, 又成日病, 聽日15wk, 不過仲流緊啡, 真係擔心c

原帖由 dadabb2009 於 11-8-8 13:35 發表

咁你休息多d呀!我due date Nov呀!我都覺得熱好辛苦呀,呢兩日同囡囡返完覺倦極!

11月咁你而家個肚應該好大! 咁熱, 又唔食得凍野, 真係好辛苦

你自己陪女返學?

原帖由 aloymom 於 11-8-8 17:18 發表
哈哈! 希望你個B乖乖地啦, 1月先出世!
通常胎盤低都好似要開刀架
(你唔洗擔心啦,仲有SPN)

呢幾日睇完NURSERY既FORUM,
發覺e+做年尾b好唔著數
起碼哥哥個年代無咁誇張!
...

等我下星期覆診confirm下係咪真係低先, 不過上次開刀, 通常醫生都唔會同我搏

有spn都仲要搵人帶女返學嘛.

係呀, 而家好多學校都好巴閉, 講明幾多月之後出世就唔收, 所以我咪話唔係妹妹既問題, 係學校既問題囉, 你兩個仔話唔返黎都啱架, 佢地醒目呀

原帖由 aloymom 於 11-8-8 23:47 發表
我指如果你B 係細b (不過我都知無乜可能喇), 都仲有SPN收佢
唔洗咁煩
有D學校唔鍾意收超大B同細B嘛..

spn都唔係guarantee收細佬妹
我女以前pn果間而家都係變左巴閉學校:;pppp: .
唉, 好難講 希望阿細生性唔好咁早出黎啦

原帖由 大白豬 於 11-8-9 09:16 發表
各位前輩, 我囡囡2010年7月出世, 家住九龍, 想同囡囡apply下年度的n班. 知道spn唔prefer n班小朋友搭校車, 想請問學校是否prefer港島區小朋友? 想請問interview的形式是怎樣? 謝謝. ...

max, 係既專長? 你應該答到好熟

原帖由 dadabb2009 於 11-8-9 13:24 發表

都幾大了, 同埋第二胎, 覺得特別重咁... 我都有食凍嘢, 太熱了, 介唔到口, 只係食少d...
老公都有陪, 我一個人攪唔掂阿囡呀...!

我個肚同身型都完全唔啱比例

好在你老公都可以一齊去, 唔係就辛苦c你. 我最初無戒凍野, 不過最近流啡乜都要戒晒

原帖由 dadabb2009 於 11-8-9 13:32 發表
大家有乜方法可以令小朋友快d適應呢.... 我唔係心痛佢喊, 知道係一個過程, 但如果有嘢可以做, 都想做, 唔想佢好似一個問題學生咁~~~

我已經早一個月開始educate佢返學係點, 佢好明白我地係唔可以陪佢, 佢要同老師和 ...

我淨係開學前係咁同佢講返學好開心, 有老師同學陪佢玩, 叫佢見唔到daddy+mammy唔洗喊, 如果有同學仔喊就叫同學仔唔好喊. 講左好多次再問返佢返學洗唔洗喊, 其他人喊又點做, 佢識答晒我. 到左第一日自己返學, 接放學時d喊聲喊到好似煉獄咁, 但老師話佢真係無喊, 仲識幫手遞紙巾比同學仔

每個小朋友都唔同, 比d時間囡囡, 你都唔好太心急, 唔好令佢覺得有壓力.

今朝起學校附近見到好多n1既小妹妹, 好細粒, 好可愛

原帖由 max1116 於 11-8-12 10:38 發表

其中一位細細粒小妹妹係我個女啊~

你自己陪女返學? 我今朝到時先8:10左右, 你到未? 經過門口見到有d家長同小朋友起入口睇video, 好攪笑

原帖由 jl118 於 11-8-12 19:29 發表

昨天11:00多我在九龍站也看見一個N1妹妹,真想say hi

下次等拖埋你囡囡先啦, 唔係可能嚇親人

原帖由 jl118 於 11-8-12 19:35 發表

真羨慕你地有如此難忘經歷
我女返兩歲班時無流過一滴淚,她對付恐荒不安的方法是沈默

唔洗羨慕, 每個小朋友都唔一樣, 你欣賞下佢唔喊既優點嘛. 我女都無喊過, 只係呆左一個學期

原帖由 dadabb2009 於 11-8-12 22:58 發表
N1呢幾日d photos post 咗上學校website了!好開心見到阿囡上堂嘅相,同埋見到佢由第一日張張都喊嘅相,到今日無乜喊lu!

原帖由 max1116 於 11-8-13 00:29 發表

到咗 !

e, 咁我地緣慳一面, 我要預習揍女返學路線, 睇下星期一仲見唔見到

原帖由 dadabb2009 於 11-8-13 05:58 發表

323, 同你緣慳一面,我同老公8:15-8:20到呀!我地之後都有睇video呀:)

唔驚, 之後大把機會, 學校既大肚婆應該唔會太多, 不過d朋友仲話唔係好覺我大肚

原帖由 dadabb2009 於 11-8-13 06:02 發表

哈哈,我諗囡囡無問題,最大問題果個係我==>過份緊張!

我都有呢個問題

原帖由 jl118 於 11-8-13 07:33 發表

我欣賞,不過真係無左果種難忘的經驗

我又唔覺損失左d咩, 反而覺得佢好特別

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-8-14 01:30 發表

雖然我玩咗單反已有好幾年,不過一直都有留意3/4機,好似"女朋友1、2、3號";個人唔太喜歡 Panasonic 相機(電視就鍾意佢夠耐用),因為ISO調高時,Noise大到難以接受(可能我喜歡影夜景快拍o卦);其實如果要喺黑暗環境下(唔方便 ...

我都睇緊, 其實3/4都唔平, c6就話咁既價錢點解唔買部單反, 我地之前有部40D, 幾乎個個月都要攞去整, 頂唔順先放左, 睇左輪都係覺得3/4用既機會高d, 所以放棄再買過部單反. 我同事就叫我等Olympus PL3, 佢話panasonic既顏色差d喎, 你又點睇?

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-8-14 01:38 發表

小朋友發起燒上嚟,真係好難講 (雖然我都知道會好頭赤),只要多加留意,同小朋友去睇醫生,好好照顧佢,其實都唔駛過份擔心,因為呢個係小朋友成長嘅必經階段;唔怕同大家 講/分享,KaHei 有幾年都係喺正大年初一先發燒,周圍都冇醫 ...

其實一起燒我又唔會即刻去睇醫生, 通常睇多日先. 我女淨係夾到一個醫生, 平時就要去中環, touch wood有乜事就一定要入canossa, 好遠, 但試過好多醫生都唔得, 無計

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-8-14 01:52 發表

小朋友真係個個都唔一樣,不過初初返學喊係好正常;KaHei 從未返過任何 playgroup 就返 SPN,返學頭一段日子都未喊過,直至有一日,自己組別嘅老師上晝返學時,因為患上感冒,同佢哋小朋友講,話下晝要請病假去睇醫生,KaHei 就即時" ...

KaHei真係好投入學生生活!
‹ 上一主題|下一主題