用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 醫生,智力評估中心出錯,我小朋友是正常的(真實例子) ...
樓主: crabooo
go

醫生,智力評估中心出錯,我小朋友是正常的(真實例子)   [複製鏈接]

回覆樓主:

樓主你好,我都想講下我小朋友嘅情況,1.5歲左右已經開始出現好多自閉嘅特徵,之後排期排左政府嘅評估,到兩歲評估得出佢係有自閉症狀,當時佢上N班已經有很大困難,所以學校要佢重讀N班一年,同時等派兼收學位,而且兩歲半開始到外面的機構做單對單嘅訓練。

再將我自己同佢嘅相處模式改變, 將自己投入左佢嘅世界當成朋友一樣,好似一個小朋友咁同佢玩同佢溝通,再俾多啲安全感佢,之後情況就急劇好轉,見到佢一路一路進步得好快,直到而家差不多六歲,讀緊K2班。

我眼見年前嘅佢,已經同一般小朋友冇太大差異,而且更乖更守規矩,其實我好希望佢還有一年K 3嘅栽培,可以成為一個正正常常沒有問題的小朋友,因為一年嘅時間真係會有好大嘅進步空間。

而家我覺得佢嘅行為只係唔夠信心,比較怕失敗,但係佢就唔怕陌生人,有一點慢熱。如果有一種人係比較惡形惡上或者嚴肅一點,佢就會有少少怕。

其實會唔會有機會一年之後會好好多呢,好希望佢隨着年紀長大會一啲事都冇。因為我細個嘅時候性格都係差唔多,見到我媽咪嘅朋友都唔太樂意去叫人同打招呼, 係好怕羞,但我聽專家講通常自閉症遺傳嘅機會好大,但多數都係爸爸遺傳落去,對好大機會係隱性唔明顯,所以完全無法知道爸爸是否有自閉症。但我就覺得我嘅情況之下,佢嘅性格似我多一些。

所以我依家對於升小學時候填果份入學申請表好迷惘,完全唔知道田佢有自閉症還是沒有自閉症比較好,因為我好想多一個最後嘅機會去叩門,雖然我都知道叩門嘅成功機率係好低,因為相比一些正常而且活潑的小朋友,真的很洩底,佢唔識點表達自己而且怕羞。

之後我再睇埋你呢個post其他jm嘅回覆,我在嘗試問佢A或B箱嘅問題,佢真係答小珊會覺得件物件放喺B,我好失望。

可否隨便給我一點意見,謝謝!

lobb2015 發表於 17-7-1 21:00
答 A 咪啱囉?!

Sorry 我打錯左,佢答左B。
‹ 上一主題|下一主題