用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 開始計劃暑期活動, 怎樣善用暑假? (升小五) ...
go

開始計劃暑期活動, 怎樣善用暑假? (升小五)   [複製鏈接]

asweetmom 發表於 17-4-23 06:42
作好甚麼準備?
去心儀的中學網站,下載一份申請表格。大致知道學校注重哪幾項經歷。獎項之類可能比較難,但是各種cert還是可以準備一下。例如有D學校要閱讀方面證書,可以儲定先。

ahnew  是的,想為升中準備。  發表於 17-4-23 22:37
asweetmom  我意思係樓主無說明想作好甚麼準備,不過大家都理解為升中準備。  發表於 17-4-23 21:38

IloveJJ 發表於 17-4-24 11:13
呢樣我都有諗過,你覺得應該升小五暑期做?定升小六暑期做呢?因為小六先去interview,我諗緊今年會唔會太 ...
聽聞KTS之升中成績靚麗,因為好早已經開始練習面試技巧,無論學校或家長,都好齊心咁練習。所以,升六暑假開始,會有D趕,除非小朋友本身功力好好。
大女今年升中,小六開學先開始準備面試,結果DG一早就開波,完全唔知咩事就要上場

其實如果時間金錢方面都afford到,報下course 都好,至少知道遊戲規則。除非學校已經好好support, 有幫手教,練習。

囡囡學校因為有自己中學,所以面試方面係完全唔會幫手準備的。
to keep calm: not essential, but helpful

keep-calm  Do you mean interview class is essential for preparing S1 interviews? thanks!  發表於 17-4-24 16:41

IloveJJ 發表於 17-4-24 14:36
即係咁,如果我6年來,做facial,護膚,打扮,睇書,聽音樂,到今日,我成為一個內外兼備既淑女。

同我一 ...
如果之前6年,已經有facial, 學禮儀,聽音樂充實自己。依家相睇前,再搵星級化妝師扮靚靚,效果會錦上添花
‹ 上一主題|下一主題