用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想買Kindle比阿女,大家可以分享一下嗎? ...
go

想買Kindle比阿女,大家可以分享一下嗎?   [複製鏈接]

paper white 最符合性價比
繁體簡體都可以。
分辨率差些少平時感覺唔到。

hippoo 發表於 18-8-20 12:08
Paperwhite 比kindle 8 有咩好
有內置背景光線,夜晚也可以睇書

hippoo    發表於 18-8-20 18:57

siden 發表於 18-8-20 11:44
剛上hktv mall見有這款,請問支持中文繁體定簡體呢?
都可以。

MrBeast 發表於 18-8-20 18:52
emm, 對眼唔係咁好law
同夜晚燈光下讀書一樣,無可避免

siden 發表於 18-8-22 00:22
大家覺得4GB夠用嗎?

還是要32GB呢?
唔睇漫畫,一定夠用。阿女部kindle已經有幾百本書,還有位。不過書多的話,要識得自己整理去collection, 分類清晰,否則好難搵到自己想要的書。
如果要audio, 我覺得32G都未必夠用。一套Harry Potter 都好多G

Olympian 發表於 18-8-22 10:12
轉檔?我還未試啊!博客來寫的是"EPUB固定版型"我未買過啊!不過我有一兩個其他epub檔的書,遲些試下。暫 ...
網上都會有免費的轉換,簡單search Epub to mobi, 就會有網站,upload 個epub file ,online  轉,之後再download mobi file.
比較慢,不過臨時臨急,一兩本書適用。

Eat_Sleep_Play 發表於 18-8-22 21:08
大家有無比較下邊度買最平?
我覺得HKTVmall最簡單。可以比較價錢,有時會有特價promotion,  送貨上門。省時省力

siden    發表於 18-8-23 10:13
Eat_Sleep_Play    發表於 18-8-22 23:00

Olympian 發表於 18-8-23 10:15
其實去到長的英文書,audio真係講得好快。我個仔都係睇Horrid Henry 和Geronimo果個程度有聽。打後都無聽 ...
聽同睇各有各好,我小朋友兩樣都係至愛。其實睇書快過聽,如果有適合環境,睇書先。如果被捉去擦牙洗面沖涼,出門坐車,或者休息眼部,唔俾或唔可以睇書,即刻轉聽故事。
我仔比較懶,聽故事多,有一段時間唔肯睇書。好簡單,聽一半,收機
唯有乖乖的去搵書睇。

Olympian 發表於 18-8-23 18:15
就咁聽都明真係好。我見仔睇utube都開字幕。
多聽就好。我發現佢哋聽故事多,NET都唔使,雖然讀中小,英文方面都完全冇問題。

小余 發表於 18-8-31 13:47
係咪我買嘢唔知訂? 剛上Amazon search Gernimo stilton果啲書, fantasy系列要大約10美元一本? 咁同書展買二 ...
呢套書彩色好睇,kindle冇顏色。

MrBeast 發表於 19-9-2 07:57
原本在hktv買2018pw,不過比佢cut 單,最後ssp 買左水貨,唔使800。

初步感覺,反應遲鈍,個touch screen  ...
結論係推唔推薦SSP買?還是繼續等HKTVmall ?因為剛剛發現屋企部kindle 爆mon
應該要換。
依家買咩model 好?

bobbob 發表於 19-9-3 13:58
唔一定要去ssp,我會上price.com隔下價睇下商戶評價,打電話問清楚留貨再上門試真先買 ...
見到HKTVmall  2018黑色(32GB)New Kindle Paperwhite 第10代 Wifi(防水版)

1088HK$,是否已經算okay價錢?
請問SSP 800 +  是8G還是32G?

bobbob 發表於 19-9-8 21:49
睇返price.com 水貨$908,行貨$1098起,自己衡量下。
btw, 我相信樓上講ssp賣$8xx應該係8G,32G做唔到咁平 ...
thanks!睇來都係HKTVmall 買簡單D
‹ 上一主題|下一主題