用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 還會同孩子溫習
go

還會同孩子溫習   [複製鏈接]

點都俾機會佢自己試下

妹妹頭    發表於 20-6-18 08:50

妹妹頭 發表於 20-6-18 09:31
係, 太早放手又唔得, 我識個家長, 小一, 小二係教小朋友溫習考試, 成績好好, 有級10內, 升上小三, 完全放手 ...
的確睇小朋友自律程度。完全放手還是中學比較好,不過小學階段應該嘗試逐步放手,建立良好習慣。例如平時功課測驗默書等,俾佢自己搞;期末大考,呈分試,家長參與

妹妹頭 發表於 20-6-18 10:08
我以前都係, 小四開始唔理佢功課(當然佢唔識做會問我), 我只會睇下佢做齊未? 默書亦係小四開始, 教佢自己錄 ...

錄音自己默書

我都係咁

中學練習oral, presentation, 都可以自己拍video/錄音

Jane1983 發表於 20-6-18 11:30
其實放手並唔係家長想偷懶,只係咁樣主導佢的人生唔係好事。只怕贏了戰役,輸咗場仗。 ...
偷懶的心都是有的

Jane1983    發表於 20-6-18 11:54

babybao 發表於 20-6-19 17:22
我仔幼稚園時被我迫到佢好獨立做功課
初小開始我已慢慢放手,高小我放晒手俾佢自己溫書
小學時冇補習,級名 ...
我女初中都要我幫佢溫中史,的確考的成績好一些。不過之後已經冇時間去溫中史,太多科目。

gigayan 發表於 20-6-20 11:22
由於班主任大肆宣傳,我個已經好驚留班 今早一路溫書,一路話都唔明點解我地間學校咁鐘意我地留班 ...
你哋學校好鐘意留班可能嚇一嚇同學,大家可以努力D

你女唔使驚,點都輪唔到佢

babybao 發表於 20-6-19 19:34
回覆 b3410 的帖子

我幫阿仔溫希望佢快啲拿捏到點溫
應該lead一次佢就識得自己捉路啦。我女依家已經完全唔使我,我只負責幫佢買書,交錢報名等等,端茶送水,心理上的支持
反而佢同細佬多咗學術上的交流,解數學題,寫essay, 有時會互相問意見。

gigayan 發表於 20-6-20 12:50
班主任話一科主科唔合格、兩科主科唔合格、又或者全級尾十幾名都有機會留班...... 佢望下自己科中文和中史 ...
一科還是兩科先?

gigayan 發表於 20-6-20 12:57
一科主科,兩科副科.... sorry typo~
有冇補考?如果有的補考,可以少些人留班

bbc2018 發表於 20-6-21 09:34
邊有咁易留班,你可以睇以前學校情況。其實好多學校留級位少,佢哋將留級位轉叩門位,阿囡就係咁有位叩入 ...
中二叩入?是否主要就係考做卷?

bbc2018 發表於 20-6-21 13:41
都唔明呢科點可能是必修科,選修合理些
趁早取消,同學可以修讀第二科對將來大學有幫助的課程好過喇

gigayan 發表於 20-6-21 13:24

依我所知有幾間學校因為考試範圍都取消咗上學期考試,唔係 ...
DG上半年校舍被影響到,一直開唔到學,停課時間長過其他中學,取消考試也算體諒同學。

gigayan 發表於 20-6-21 14:32
取消考試我首先諗嘅唔係老師得閒咗,反而會諗取消嘅原因是否合理,如首先想老師得閒咗,咁老師都幾慘慘豬: ...
其實囡依家通識老師都好好人,如果真係取消通識科,佢哋是否可以轉教第二科?唔會冇工開啩?

bbc2018 發表於 20-6-21 14:45
咁就真係好合理!
反而有些中學其實我想只是停課幾日,都要取消考試?可能好多嘢我唔清楚。
我斷估咋

今日阿女話,見到中文卷,就算俾答案佢,都唔想抄(太長),見到理科卷,就算抄嗮答案,都係唔識
睇來今次有D危機。
‹ 上一主題|下一主題