用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCS vs SSGC
go

SPCS vs SSGC   [複製鏈接]

mcl203 發表於 21-4-1 10:51
SPCS本身算係比較嚴肅嘅中學~~~
之前一直覺得好神秘,近年多了SPCS家長分享。

2009J 發表於 21-4-5 12:33
但係 spcs 和ssgc 兩間都是b1a 如果後者 讀得 比較輕鬆, 那麼是否後者(ssgc)的教學方式比較好呢?我真的不太 ...
SPCS因為要準備兩個公開試,一定會辛苦些。不過成績也好一些。
教學方式,這些學校可以取到好好的成績,應該都有自己獨到之處。不過可能側重會不同,主要考慮是否適合自己小朋友。具體大概只有用家講的出,家長都未必清楚。畢竟中學特別高中階段,靠同學自己,子女也未必肯事事彙報俾家長聽。只能了結大概。

不過,就算同一間學校,也有識教同唔識教的老師,際遇和體驗也會不同。

2009J 發表於 21-4-9 18:18
是哦 我想 這兩所學校 spcs, ssgc有沒有聽過欺凌的事件
band1a學校唔會搞欺凌了,就算個別同學有呢個行為,其他同學也會出來制止,唔需要擔心。不過,你話女仔搞小圈子,邊個同邊個friend d, 合群與否,就睇個人心態和社交能力了。無論如何都會搵到大家都夾到的朋友。
‹ 上一主題|下一主題