用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 IB 係咪比較容易攞高分?定本身讀的都係尖子? ...
go

IB 係咪比較容易攞高分?定本身讀的都係尖子?   [複製鏈接]

joyce76123 發表於 21-7-6 22:15
可以咁講,有能力拿DSE狀元的大部分也有能力拿到IB狀元,但IB狀元大部分未必有能力拿到DSE狀元。 ...
未必,考的方法唔同。

今年情況特別, 從未見過,無代表性。

cclemon2009 發表於 21-7-6 22:50
請問為何説今年情況特別?是否今年考試形式有變?
Olli-Pekka Heinonen, Director General of the International Baccalaureate, said:
"The last 18 months have been incredibly challenging for students, teachers, and schools throughout the world as COVID-19 has undermined much of what we had come to take for granted. I salute their spirit and dedication to our shared mission: education for a better world.

A key responsibility of the IB this year has been to ensure that our students are not disadvantaged by the pandemic, including in their applications to university and higher education. The many changes we have made to this session are part of this commitment to ensure students are not affected by the hugely challenging circumstances in which they have been learning.

We understand the pressure being put on the whole education system by COVID-19, and we thank all our partners, including universities, for their support and understanding as we have navigated our way through this challenging time.”

poonseelai 發表於 21-7-7 05:49

我估可以收100 ib生,未必個個係狀元。ib狀元目標亦不是 ...
SPCC近年入醫科的大部分揀DSE,用DSE入。讀IB的同學大部分目標海外大學。

Dylanli2017 發表於 21-7-7 08:27
回覆 b3410 的帖子

睇翻2018年中大及港大醫科入學數據,中大近5成是經non jupas入,港大是2成幾。今年IB狀 ...
其實醫科是否還是神科?可能未必繼續神了?唔知今年大家如何選擇,可能要等最後睇數據先知。

hkpapa852 發表於 21-7-7 09:14
曾幾何時, 我都投訴過香港既大學收生制度不公, 不過今次呢個情況, 其實會引伸更多問題, 甚至對日後在港修讀 ...
所以我對今次IBO的操作都係非常不理解,好似你講,類似考呈分試,半個班100分果種。
同學的辛苦付出,被模糊化,後幾屆同學,擔心唔係full mark 就無的玩,甚至full mark 都唔被認可。

至於不同考制大家之間競爭公唔公平問題,可能大學要做多d,好似澳洲本地讀醫科,考Clinical Aptitude Test作為 screening

或者大家再考埋BMAT/UCAT喇

hkpapa852 發表於 21-7-7 11:54
可能日後 IBDP 45分時, 要鬥埋呢D
幾多科係HL/SL
咩科係HL/SL
我都諗咗好耐,可能大學真係要認真諗下自己需要的係邊一類人才,成績?態度?資質?邊個科目比重大?面試如何做等等

F15X5 發表於 21-7-8 10:02
成绩除了看比例之外,還要看人數。如果參加人數唔多,统計學來講數據係不能反映正確情況,因為學生都是經過 ...
原來Chinese A HL 只有37個人考,應該都係中文非常之叻的人。我估選擇任何語言A HL的同學,應該大部分都屬於將來打算係呢個範疇繼續發展的

F15X5 發表於 21-7-8 10:26
我睇咗呢一份
謝謝,不過呢個係11/2020 數據,澳洲考生為主?可能中國學生大部分參加 5月考試,所以Chinese A 5月 應該會多一些?

hkpapa852 發表於 21-7-8 14:49
之前無認真去研究...... 似乎IBDP Lang A HL中文, 可能比 IGCSE 中文仲易......
如果DSE 中文改用呢個難度, ...
今次唔贊成!
麻煩你去睇下,試下寫下篇中文 HL 長文,再請一位IB中文老師評判一下。

Dylanli2017 發表於 21-7-8 15:25
回覆 b3410 的帖子

咁講,你試下叫一個IB生去翻譯一篇文言文,睇佢識唔識得做10% ...
都話大家考的角度唔同。

F15X5 發表於 21-7-8 15:36
如果耍43分以上,代表只能失2分, 所以實際上就算中文保證攞到7或3科SL; 3科HL/TOK只可以失2分; 大家有時 ...
唔好意思,我真係覺得有d哭笑不得。
Who moved my cheese ?

JUPAS vs NJ

IB vs AL

IS IB vs LS IB

Language A vs B, HL vs SL

local vs overseas

如果我係幼稚園小朋友家長,心大心細,就來癲。

小鹿揀學校 發表於 21-7-9 08:56
環顧全世界, 真係冇一個地方好似香港咁, 自己主流教育制度DSE的學生只能得到咁低比例的熱門神科 offer

自 ...
執咗DSE你覺得最有可能考什麼公開試?我諗一定唔係IB/AL/AP

小鹿揀學校 發表於 21-7-9 11:36
其實好多先進國家, 例如加拿大,都冇公開試
執鬼咗個又難又冇認受性的DSE, 到時咪校內成績呈分, 再攪個 pre ...
最驚最後也要再考3次呈分試

medicine 發表於 21-7-18 11:55
兩個POST有人計算過不同評分制度下如按比例會有幾多個DSE狀元.
莫講話數百甚至過千個DSE狀元,就算僅僅130個 ...
點解你的思路還是糾結於狀元?呢個詞係媒體奉送,大眾跟風,其實冇乜意思。例如IAL,是否也有狀元一個稱呼?

meimei小朋友 發表於 21-7-18 18:19
回覆 Dylanli2017 的帖子

我講香港咋,我邊知其他國家做法呀!
美國同學的子女讀elite school, 每年大概10%入頂級名校,之後10%左右可以入到rank 10 左右大學。
學校可以考AP或者IB,通常佢哋文理兼備的同學會揀IB,理科人揀AP。
最後收到早申頂級名校offer,IB同學為多。

小時了了 發表於 21-7-20 10:48
我仍然不斷重覆嗰句,  IB 係咁俾人插, 個人感受覺得好慘而已
我自己作為IB家長,也作為DSE家長,
看到國際學校版有些家長把傳統教育,DSE同學睇到一錢不值,也看到這裏再把國際學校,IB同學踩一踩,真是哭笑不得。

大家互相了解人哋課程多d再講好唔好?各有所長也各有所短,有辣有唔辣,調整好自己心態,多些考慮一個課程的優勢/短處,自己小朋友應該如何裝備,才可以跟上時代步伐?好過打嘴仗。

meimei小朋友    發表於 21-7-20 14:52
B.B.BaBa    發表於 21-7-20 13:37

mcl203 發表於 21-7-20 13:02
呢面理性啲,呢個po只係討論結果嘅分數,對香港升大學生嘅可能影響,似乎無人評課程嘅優勢/短處~~~
...
部分喇,有d都幾發洩下

Band5 發表於 21-7-20 14:19
點樣篩選我就唔知,我睇結果架咋,我估“唔適合”嘅無理由攞高分,冇乜人低分就即係大部分都係“適合”啦 ...
緊係。。。

poonseelai 發表於 21-7-20 16:09
衹是本地媒體喜歡叫 ib 取45 分為 "狀元",其實ib兩個語文和數學分級別,同學按能力選擇,熟悉ib制度的家 ...

狀元稱呼,concept 來自於中國科舉制度,未必適合國際課程。都係媒體自己做出來。

每年考SAT,AP,TOEFL,甚至Cambridge d cert , 幾時聽聞過“狀元”
BTW,DSE明日放榜,數下幾個狀元,出身何處(中小學,幼稚園),有何理想抱負,更加值得追

‹ 上一主題|下一主題