用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培x小學
樓主: Hexadomen
go

培x小學   [複製鏈接]

Soming 發表於 19-2-23 13:05
作為家長,如果學校真的有欺凌人的老師,相信唔會有家長罔顧自己子女安危而盲撐。如果我認識的訓導老師係咁 ...
該學生情緒困擾,深表同情。不過事情有因有果,學校出於關心同學,希望儘量減少對小朋友的影響。結果家人,還有一些“盲踩”繼續推當事人落去。真是不明白良心何在。今日有去簽名支持老師,至善至正,更有體會。

marcowong96 發表於 19-2-23 13:13
補習老師爭取公義,幫小朋友發聲
發聲還是繼續推一把,入更深的怨恨?

Andrewchan918 發表於 19-2-23 13:16
呈分試前轉校?誹磅!誤導捐款!Me too 法庭未判先公審!即時解除教練職務?非停職!僭建?全部假既?
單看 ...
的確不用介意,尤其是你的看法。

marcowong96 發表於 19-2-23 13:38
校內應該係有d問題出現的,否則為何有咁多醜聞逐一逐一出現。是單一事件了,亦不用自我感覺良好。
...
心情很不好,何來感覺良好?

sunnymama2 發表於 19-2-23 06:35
我見有人話升U率得4成,係真定假?
唔好意思,是否搞錯三大率/入U率?剛剛在EK搵到三大率

[size=1.00em]2016  49.16%
[size=1.00em]2017 36.31%

2018學校未公佈,不過從DSE成績分佈睇,應該介於兩年之間。

charger 發表於 19-2-23 15:34
真係睇唔出呢個培正嘅回覆邊度體現“大愛”! 此時同已經轉校的家長同學講“大愛”,是否有虛偽?
...
你睇唔出,正常。

Hexadomen 發表於 19-2-23 17:31
2016: 49.16%
2017: 36.31%
請你入去best student list 去數一數,成績好還是差咗自然知道。不過,成績不是最重要,而且每年有波動,同意。

applebot 發表於 19-2-24 10:17
今日培正已經唔係70,80,90年代,變晒啦~ 宜家只係前人種樹,後人燒樹.講設施,培正無得輸, 師資應該唔差, 只係 ...
這樣講很不公平!事情真相未明,已經開始下結論而且延伸泛化。

Hexadomen 發表於 19-2-24 20:02
我幾時有去否定一間學校?

所以間學校啊sir 裝小妹妹換杉,‘的’起細路杉領就無問題?
正如你所講,如果屬實。道聽途說就下結論。

Hexadomen 發表於 19-2-24 20:41
又邊個下左結論?
隔一排就有人出梨引用我,罵我無講過嘅嘢
只是原文引用你自己的說話,白紙黑字,唔係你講

giojoe9999 發表於 19-2-24 20:45
培正家長希望大家不要妄下判斷。但其實公開簽名支持訓導主任,支持什麼呢?支持他是無辜的?這已是一種表態 ...
因為家長知道學校師生的為人處事,亦了解當事者一家人的行為。

Hexadomen 發表於 19-2-24 21:32
你真係好好笑,你自己睇埋佢問咩再講啦
你再唔明,我再解釋比你聽又點話,啊培正家長/校友
唔好意思,都係請你解釋一下

charger 發表於 19-2-25 10:15
入得呢個post, 除培正家長校友,都係關注或曾經關注過培正嘅家長。大多數都係想睇吓培正發生咩事。唔會特 ...
謝謝你的客觀評論。最近幾日我小朋友放學返來,都會同我講,同學間都有討論(低年級同學)大家都覺得邊有可能呀?一定係假,而且好奇怪點解可以這樣形容學校。不過大家轉頭玩一陣,已經唔記得咗。

學校家長群組,的確有分享事情的緣由,而且還有另外一間媒體人,事件2星期前,已經收到當事人要求見面,提供新聞,不過傳媒人最後決定不報道,因為覺得事情經過絕對不是事主家庭所講這麽簡單。

學校不出來澄清事件,的確會引起大家無窮的猜測。不過,平衡各方面都考慮,還是低調處理比較好,爆料雖然可以一時痛快,不過有時後果未必係自己可以控制。

唔好意思有時回復比較情緒化,沒有考慮不知情者的想法,因為一心覺得學校/老師沒有錯,而且頗為老師覺得委屈。

如果之前有所得罪,講聲對唔住。

charger 發表於 19-2-25 13:49
呢個回復真係反映左培正家長的優良素質! 雖然心痛子女學校陷於負面新聞,仍然客觀理智,稍有情緒化 ...
真心多謝你!希望有機會反應俾校方,去解決root cause,才可以更加完善!

applebot 發表於 19-2-25 16:32
其實件事已經變成廣泛關注,只有師生家長知情就算,唔係咁好。係,無錯,學校有權亦無義務講俾大家知,但對 ...
當事人和同學比較,已經係弱勢人群,小朋友情緒不穩定。雖然事情有因有果,不過如果萬一小朋友/家人一時想不開,就大家都後悔莫及。校譽緊要,還是人命緊要?雖然我覺得學校公佈真相對家長/學生/社會都是一個儘責的表現,不過,後果呢?

Soundervolt 發表於 19-2-25 20:07
培正小學疑校園欺凌事件爆另一版本 家長群組:事主先動手打人

https://topick.hket.com/articl ...

MrBeast 發表於 19-2-25 22:31
原本都唔想留言,因為上次一單都judge 錯,但真的越來越精彩,唔知文中的疑似記者有冇提到來自何方呢?
ps ...
唔知何方媒體人。不過果日新聞亦有提到HK01裁員,時間吻合。

tkinwong 發表於 19-2-26 07:58
我都係睇報導。報紙有講過係報過警但唔受理。
當然,如果宜家由教育局轉介,佢地無得唔做野。
其實我都唔明點解當時報警不過不被受理?如果當時有record, 依家簡單好多,對雙方都公平。

李大人 發表於 19-2-26 08:57
如果係李超人,大劉個仔,訓導主任會㸃對,呢位同學?
你呢個問題是明顯誤導。
‹ 上一主題|下一主題