用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 軒小入QC的機會
樓主: cellinyu
go

軒小入QC的機會   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 20-6-16 14:53
三間聯小今年自行都無人入到QC
QC收自行應該跟rank order, 即係軒小RO唔夠前?

hkpapa852 發表於 20-6-16 17:37
今年收既風, 官小當中, 有人入到SPCC同LSC
段估入到呢兩間既人(唔係同一人), 正路計無理由入唔到QC(因為兩 ...
可能等抽獎/叩門時收?

hkpapa852 發表於 20-6-16 19:32
話B2生可抽入TSK都係大把人唔信
會唔會因為有band2同學抽入band1學校,而且概率頗高。所以HK12的小學容易估錯band ?之後 band 2同學當自己band1 來抽,好似撞彩咁,結果好飄忽。增加大家的緊張程度,和不確定性。

bobbob 發表於 20-6-17 09:29
又可以重溫某位高人嘅軒小qc無縫交接瞭如指掌嘅言論
瞭如指掌指面試,今年冇面試,所以發揮唔到?
可能都要睇最後入QC幾多人,先知道平時幾多自行入。
另一個可能就係兩軒自行放後補位,今年第一輪call 收唔到,不過前面實有人放棄學位(以我所知就有人收LSC,QC call, 決定去LSC)

hkpapa852    發表於 20-6-17 13:08

mcl203 發表於 20-6-17 13:51
另一帶出嘅考慮點,就係究竟區內非直小有幾多本區真B1生~~~
我也覺得奇怪,個個都話好多band1直屬學校應該心水清,就係唔講,保持神秘。

papajelly 發表於 20-6-20 15:21
據知,QC F.1 來自軒小的同學,成績都屬於比較差嗰浸,所以有得揀(自行),QC都未必想要軒小,礙於聯繫抽獎 ...
抽入(兩軒為主),同自行入(全港精英),水平上還是有差距的,未必係軒小水平問題。好似一間學校的級20幾,同另一間學校級一比。
軒小也會收插班精英,原理上講,最top 的學生,還是有水準的。

mcl203 發表於 20-8-30 12:06

好簡單,聯繫位根本唔會多,QC本區係灣仔,BPS本區係東區~ ...
是否灣仔其他冇直屬中學的小學,相對比較少band1 同學,變作兩軒獨大?
‹ 上一主題|下一主題