用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DGJS vs. St Stephen Girls
樓主: picalo
go

DGJS vs. St Stephen Girls   [複製鏈接]

DGJS

步行去到SSGC,應該住地鐵站附近?過去DGJS都一樣方便。

綠茶新地 發表於 20-6-3 16:34
我都有相同煩惱

聖心私 VS 聖士提反女子
緊係聖士提反女,唔使錢,讀的相對輕松,學術方面大家接近,升中基本唔使爭。中學一起,不用過去南區。

綠茶新地 發表於 20-6-3 17:36
謝謝你們的意見,經濟唔好、好似讀津校有保障一點
就算不看經濟方面,也是聖提女佔優。

picalo 發表於 20-6-4 12:09
我其實係一個虎媽
我知自己去到邊我自己都唔會放鬆輕鬆
本身喜歡好嘅津校
虎媽到升中的時候,就會後悔當初冇揀DG佛係就兩間都好。

picalo 發表於 20-6-5 18:59
SSG步行8分鐘; DGJS 最ideal 返學door to door 半小時,但代價係要買車、租車位、每朝送佢);放學nanny  ...

DGJS有冇校車過海?如果有校車,交通應該唔係問題。
自己接送就比較麻煩,無論自己車佢,還是地鐵,相比可能地鐵方便過自己車佢?
高小,中學就簡單好多,自己搭地鐵都算方便。

點講呢,值唔值得的問題。我同事住沙田,話小朋友如果考到SPCCPS,點都要諗到辦法俾佢去讀。

picalo 發表於 20-6-5 20:27

不過放學成65 min(4:35)先返到
落車要行10min

初初讀都係跟校車比較好,畢竟都是同學,可以識多D朋友,一路玩嘻嘻哈哈,開心D
7:20上車已經算okay.

慢慢熟悉交通之後,如果唔想搭校車,再轉返自己接送。

mannewliv 發表於 20-6-6 16:34
SSGPS冇精英班,呢樣對於叻嘅小朋友嚟講,確係可能會影響學習心情。但同樣地,如上面家長所說,在校內突圍 ...
樓主想叩SPPCS,應該都叩到,就不用糾結了

BBQporkpork 發表於 20-6-8 10:19
我兩個女分別o係DG 同 Paul Cat,
以我親身經驗, 我會揀DG, 始終資源校舍係有明顯分別
真心分享!祝囡囡順利考入!

BBQporkpork 發表於 20-6-8 11:54
多謝
不過我自己覺得順其自然啦,
勇於嘗試,唔怕失敗,唔怕瘀

picalo 發表於 20-6-8 12:36
呈分係咪好恐怖嘅一件事?
煩過DSE。DSE一次考過,學生各自修行。呈分考3次,小朋友青春前期考到青春期左右,家長又要幫,又唔可以鬧,自己爆血管!

Carolnmtsui 發表於 20-6-8 15:32
回覆 kimlam953 的帖子

有睇呀,有乜我miss左嗎?我係想了解返點解對Dg女有呢的印像呢?因為我所認識的Dg ...
我識的幾個DG女仔,有的乖到一個點,比賽拎獎都係好怕醜的樣去領獎,有的精靈多嘴,不過絕對appropriate
我覺得EK對DG有些偏見,好似一提DG,就諗到串嘴

Raccch 發表於 20-6-10 09:40
回覆 PTL_L 的帖子

我個日計過都係差不多條數,大女依家初小,但係普通補習社上下課再加啲興趣班,都係普 ...
高小可能cut咗d興趣班,專心準備呈分試,反而唔使

Baby.caroline33 發表於 20-6-11 08:12
同意呀
如果係FTM 當然可以唔駛補習 ,自己坐響屋企親自教導啦⋯⋯
在職父母要返工,真係冇時間去教佢嘞
問題就係,好多時候,錢解決唔到

PTL_L 發表於 20-6-11 11:10
回覆 kimlam953 的帖子

你應該未有讀高小既小朋友?初小ok既,可以樣樣自己處理搞掂,但高小時,父 ...
其實大囡咁叻,升中有冇考慮轉去更有挑戰性的學校?上堂已經可以做海綿去吸收?
‹ 上一主題|下一主題