用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 究竟小三TSA/BCA為咩?
樓主: Vanadium
go

究竟小三TSA/BCA為咩?   [複製鏈接]

MrBeast 發表於 17-2-12 12:25
in theory 我同意,in the tsa case 我覺得有點兒 intangible,校長應有學校banding info,小一自行apply  ...
係,所以要做的唔係取消,而係點樣檢討改進。

MrBeast  取消低效的部份,精簡結構都是改進的一種  發表於 17-2-12 22:01

MASAYA 發表於 17-2-13 11:21
//呢點有啲奇怪. 佢話不記名, 但好多人話係記名而要求改善, 有無人知實情係點?//  ...
如果係因為這句說話而懷疑,我覺得可能未必成立。雖然唔知教育局如何操作,不過,為了持續瞭解同學的發展,需要一路follow, 參加的學生可能會有一個unique number, 便於跟進。不過,這個number是不會對應到小朋友的真實姓名。

MASAYA  信唔信語言偽術,真係見仁見智,不詳談  發表於 17-2-13 12:46

wan_sosin 發表於 17-2-14 12:01
到你真係食花生食死咗,會有人話,係你平時無多些練習食花生,無好好去適應佢,係你父母做得唔好,無一早 ...
咁,可唔可以因為,有部分人不適合食花生,因為敏感等等原因,會唔舒服或者食死咗,從而斷定花生有害健康,唔可以賣。

Vanadium 發表於 17-2-14 11:06
用個人經歷否定別人經歷及感受,根本不合邏輯。

有人覺得TSA增加壓力及影響學習,有人覺得無,係好正常, ...
點解我覺得個別關注組,正係以個人體會來代表大部分人呢?

SillyU    發表於 17-2-14 14:20
mcl203  Bingo ~~~  發表於 17-2-14 13:07

wan_sosin 發表於 17-2-14 13:07
可以自由選擇買唔買就話啫,而家佢係局你唔買唔得喎!
咁,如果有的揀,就可以賣了?唔使禁?

MASAYA 發表於 17-2-14 15:32
我係咪可以當你認同局方舊酒新瓶,重推有害食物?
咁,點算花生有毒,唔可以食,瓜子未出街,已經被批同為有害食物。

mcl203  又 Bingo 多一次 ~~~  發表於 17-2-14 15:52

MASAYA 發表於 17-2-14 15:56
我問你係咪咁諗啫,討論左廿幾版,支持TSA一方都話改個名一樣照操,所以取消TSA冇用嘛,呢個係你地論點喎 ...
好似係反對TSA,要求一刀切,取消TSA的一方,認為TSA改名後都一樣照操。

而認為TSA需要優化,但不等於取消的一方,係希望可以保留TSA的效果,同時避免操練。

補充一下,無論保留,優化,或取消TSA,都未必可以杜絕操練文化。因為TSA不是元兇。

優化TSA,是為了避免為TSA而操練。

wan_sosin 發表於 17-2-14 16:20
剝了瓜子殼,入面仍然是花生,騙人手法,層出不窮
嗯,反正這間公司 (教育局)無論賣什麼,都有毒
‹ 上一主題|下一主題