用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 500蚊零用錢對中學生來講,真係唔夠咩? ...
樓主: bigbigeyeeye
go

500蚊零用錢對中學生來講,真係唔夠咩?   [複製鏈接]

bigbigeyeeye 發表於 18-6-13 15:23
係一個月大概$2000,車錢大概一星期$250左右,聽完大家既分享,咁我覺得我比得都唔少,應該同一般家長差不 ...
話一星期7日,其實返學只有5日。每日100蚊,飯錢車錢,零用,應該都唔少。

小時了了 發表於 18-6-15 08:49
我想問問大家睇法, 我每星期有$50俾阿女零用&儲錢 (即是一個月~$200), 佢每次儲幾星期錢就去淘寶淘百幾蚊衫 ...
我唔俾零用,只俾飯錢車錢。不過學校的獎學金,同平時我哋都會有獎勵,加埋利市錢等等都儲咗D。佢會放一部分自己零用,一部分現金我幫手keep, 最大筆買咗煤氣

平時同朋友出去玩,互送禮物等等,都係自己俾。

所以其實可以考慮再俾多DD,用唔嗮就會諗到理財。

小時了了 發表於 18-6-15 12:51
利是錢由佢第一年至今每年全數儲入佢自己名嘅銀行戶口, 呢啲錢我咁多年嚟都係講嗰句儲嚟佢自己將來讀大學 ...
箍牙其實也是牙齒健康需要,唔係齋貪靚
你俾佢set的target 太遠,對佢哋來講,會覺得好似一世都等唔到筆錢。
‹ 上一主題|下一主題