用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 數學學習漫談1—不求甚解的弊端
樓主: eviepa
go

數學學習漫談1—不求甚解的弊端   [複製鏈接]

eviepa 發表於 20-11-21 18:11
一個學生,最重要是有足夠數學能力應付下一階段。
我對女兒,從小五開始就會check住她的進度,分數不論,但 ...
小學初中的數學都唔算好深,概念也比較容易理解。不過,到了高深階段,我覺得真係唔適合絕大部分人。我自己本身成績都唔錯,不過高中階段,數學總是會有一兩道題目,是無論如何也諗唔明,雖然唔會影響到總成績,不過大學階段就發現,大部分都唔明好彩數學屬於選修科目,套用公式也可以勉強及格。
所以我同意深度理解每一個concept 的重要性。

可能EK唔少家長理科好叻,數學無難度,所以唔明點解有人會搞唔清楚數學概念

希望數學叻人可以指點一下如何理解高深的數學概念。

jaycee_mami 發表於 20-11-23 08:41
數學真是好奇異,完全因人而異,同一個老師,同一個教法,效果仍然可以大不同,和其他文科絕對不一樣!我仔 ...
我覺得數學係同IQ最有直接關聯的一科
IQ達到一個水平,先可以挑戰某種程度的數學。

勤力可以幫到一部分,不過高深的數學勤力也沒有用。

ar_mak 發表於 20-11-23 19:54
咁我話你知有咩情況會例外。

螺絲批一支20蚊,一打特價200蚊。
點解你講的例子,咁熟口熟面嘅?雖然被我鬧,不過唔係作為阿媽

ar_mak 發表於 20-11-23 22:08
你先生原來係一位數學家~
埋沒咗
‹ 上一主題|下一主題