用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門1線 vs QC
樓主: Siriusngan
go

屯門1線 vs QC   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 21-10-20 19:22
目標係世界名大學咪揀傳統名校囉

目標係本地大學咪㨂地區名校囉
入讀US,UK大學方面,CC的確做的好好。升學講座,不同年份的alumni 來分享,可以了解最updated Ivy school/Oxbridge 信息,如何揀學校,揀專業,如何準備。學校也會支持同學,揀up to 10間海外大學。

Siriusngan 發表於 21-10-21 09:48
回覆 傻太 的帖子

佢無講係為光環, 表達出黎既意見一般都是講, QC眼界比屯門地區中學好, 學校勁D, 將來前 ...
我認真研究了一下返學距離,交通問題,明白你的意思。畢竟現實中每個家庭面對的問題只有自己清楚。

不過,我覺得既然理想與現實有衝突,不如好似前面網友建議,認真考慮用家意見。小朋友本人意願好緊要,將來志向,揀校原因,是否真的明白自己不同選擇之後的consequence, 如果佢都係一心想試QC,如果我係家長,無論如何都會諗辦法支持佢。

xiaohua2001 發表於 21-10-21 11:32
回覆 Zleep 的帖子

其實點叫hea 教?學生自己講定家長有去聽書?家長會班主任講唔會好似有D小學咁每日好多 ...
最近一兩年大部分時間網課,剛入學的同學的確get 唔到太多中學的樂趣
zoom 堂就算國際學校經驗豐富的老師,performance 也打了折扣。

xiaohua2001 發表於 21-10-21 12:13
回覆 b3410 的帖子

呢段時期不容易的。不過講老師hea教就應該有個實際例子,唔可以話自己成績不 ...
可能同期望太高也有關。畢竟就算學校氛圍資源都好,小朋友自己也要積極的融入,參與,唔可以等人來請。因為身邊各個都係咁叻,要調整心態。

Siriusngan 發表於 21-10-21 15:55
不是,只是不是自己有打算入既地方,根本就不會研究好多。我大既係女,唔通我研究QC? 今次都係因 ...
咁你就真係孤陋寡聞喇。我之前去聽DGS升中講座,校長如果提到其他學校,一定係QC點點點,唔會講CC嘅,都好少提DB

interview大學畢業生,見到中學讀QC,都會認真望多幾眼

mcl203 發表於 21-10-21 16:02
可以研究BPS,行上山少少,好近QC,大部分討論點係適用~~~
女校選擇多,BPS好似又唔可以完全似QC

PTL_L 發表於 21-10-21 16:25
女校好似去到10大2.0,男校有冇呀?

你來寫一篇
我唔使再煩升中,關心大學多d

mcl203 發表於 21-10-21 17:22
即係經驗用家,等你出手~~~
緊係等你出手

ucw 發表於 21-10-21 17:29
回覆 PTL_L 的帖子

1.0 見過,有2.0?
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3853199&extra=&highlight=%E5%A5%B3%E6%A0%A1&page=1

如果冇記錯,應該係呢個

PTL_L    發表於 21-10-21 21:46

creambun 發表於 21-10-22 09:28
咁多證書奬狀,你朋友都係一位努力培養小朋友嘅虎媽。既然屯門邊間都一定入,何不跳出去挑戰下,無謂浪費 ...
虎媽想個仔讀QC嘅
樓主勸佢三思。不過可能虎媽對小朋友意見了解了不多,可能會帶佢一起試試返學放學搭車交通,到此一遊等等。睇下用家意見再決定。

其實遲d交表,面試都會去學校實地考察,經歷過就更加知道自己的心,鐘意邊

PTL_L 發表於 21-10-22 18:23
或「群雄争霸/烈強無敵」不過我就係唔想咁血腥,唔係搵第一,因為個個心目中第一都唔同 ...
唔係標題黨
要加埋呢一堆學校名落去,至少出現 DBS/QC/LSC/SPC.....再加上vs

Face3366 發表於 21-10-24 07:28
好多家長buy 某些 “名校”標榜玩得又學得,玩下體藝,成績又會自動坐火箭直插雲霄。嗱嗱嗱,呢個想法其實 ...
每個小朋友能力不同,興趣不同,又唔可以一概而論。而且體藝只是中學各種“玩”的活動的一小部分,還有好多其他exposure

tkhhung 發表於 21-10-24 15:12
名校配套 同外面有好大距别 中一中作巳開始教導技巧怎拿高分 英文課程巳高一年 又有各club 可選擇玩 培訓a ...
可能從眼界的角度比較容易理解?
朋友之前讀地區名校,成績好好,升學時有考慮海外升學。佢報咗US學校,發覺原來全校只有佢一個人報,準備階段老師也幫不到手,也沒有同學朋友一起,搞到最後不了了之。之後佢自己小朋友讀幼稚園,屋企樓下,貪方便。等升小一,發現歷史重演,其他家長都好奇怪,點解要出去考直私,點解唔留本區抽?又係孤軍奮戰。

所以小學佢自行熱門學校入咗都放棄,再遠都要出來讀。

kiwi2007 發表於 21-10-24 19:45
如果有幸成為皇仁仔,可享以下 privileges & fringe benefits:
~著波鞋 at all times
~夏季專享短褲 look
有幸見識過校史館

tkhhung 發表於 21-10-25 14:44
可以衝破50大關
surprised !!呢個話題可以繼續討論落去

gigayan 發表於 21-10-25 17:35
愈講愈遠,有排講
我已經追到有d暈

跟唔到各位論點論據

PTL_L 發表於 21-10-25 18:49
嗱,唔係針對你呀,說明先但講開夫妻情感,又想講下,唔知你結婚一齊有幾多年,但到咁上下時間,如 ...
你真係     離題太遠喇。。。。。

呢個主題,BK可能從盤古初開,已經討論咗N年
‹ 上一主題|下一主題