用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖馬可還是張祝珊
樓主: henryzz
go

聖馬可還是張祝珊   [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 17-12-30 02:42
我同學之前三次呈分排名 8X/120,入唔返中學部,入聖馬可。佢本身係我小學讀書唔強,亦係唔受束縛嘅人,鍾 ...
true, 中學搵一間適合小朋友的更加重要。名氣次要,除非超級名校帶光環嗰種,其他其實分別不大。

henryzz 發表於 17-12-30 14:15
多謝你!我有考慮過自行報聖馬可一間 第二放空, 或者第二寫皇仁,你話我咁樣諗係咪癲咗滴? ...
第一放皇仁第二聖馬可。好過留空。
如果真的皇仁有面試,又入咗,咁係最開心!

henryzz 發表於 17-12-30 14:46
多謝你!我是覺得皇仁冇希望先準備擺自行第二。如果聖馬可寫第二會不會不夠第一嘅機會高? ...
一樣,冇分別。學校唔知你放第一還是第二。如果本來打算留空,其實第一不如搵一間 all in, 入咗一定唔會後悔的1A校,當見識一下都好。

henryzz 發表於 17-12-31 10:37
唔好意思。請問all in係咩意思。 聽你嘅分享,呢間all in都是要擺自一,如果學校唔知第幾,係唔係擺第二都 ...
sorry, all in 就是全部同學都有面試機會,唔係揀人interview.
排第二咁係冇問題,如果更加想入自一。
因為通常自一看高一線,揀一間勁啲,未必入到,不過入咗一定唔會後悔的學校。自二就穩陣啲,想入,又機會大。

如果都想搏乙一,就不要放不想讀的學校自二。

elbar 發表於 17-12-31 15:16
港島4大官津男校
只唸到KC QC  St Jo, 還有??

elbar 發表於 17-12-31 22:29
將會考慮申請轉直資…
原來我已經當佢係直資

王家爸爸    發表於 18-1-1 20:58

Isaacmommy 發表於 18-1-14 20:39
地區 band 1 考级十名外 QC應無得 in。不如自2 放 SJC (全 in)啦!真係收咗應唔会悔!
...

St. Jo all in?
‹ 上一主題|下一主題