用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實大家會否低估了Good Hope
樓主: ABCdoreme
go

其實大家會否低估了Good Hope   [複製鏈接]

sukitelfold 發表於 18-10-17 17:49
當然假設走的成績稍差多過稍好。。。

但現實也是這情況
以我所知SPCC中一升中二走的同學,成績幾好,獎學金都冇拎。的確也有因為中文科而離開的。

Lucifer3960 發表於 18-10-18 00:15
回覆 ABCdoreme 的帖子

其實會唔會是MCS,HY,YW退了步,顯得GH 好似勁左?加上G H不懂搞公关,不知道全in,好 ...
英華女呢幾年的確再退步。MCS/HY其實成績一直有上上落落,GH/DG今年特別勁D

hkpapa852 發表於 18-10-18 10:21
純計DSE成績...... 咁就用DSE成績, 去睇吓自己既想法有無錯吧!

部份女校2014-2015年度DSE主科5+統計:

hkpapa, 請問有冇男校數據統計?

hkpapa852 發表於 18-10-18 12:30
男校上年整過一次, 未得閒再攪住

整咗出嚟好多人會傷心
預咗男校會比女校差D

hkpapa852 發表於 18-10-18 12:34
唔係成績差D既問題, 係部份學校, 更加係名大於實
不如放上來睇下

回覆 hkpapa852 的帖子

QC  LS 叮當碼頭!
SJC都唔錯。

hkpapa852 發表於 18-10-18 14:13
部份男校2015-2016年度DSE成績(5+):
另外幾間男校中文差些不難理解,點解英文,通識都唔係幾好?

little_yolky 發表於 18-10-18 16:27
中學書包點會咁重, 又有locker, 連堂又多, 有D學校連運動服都可以著埋返學。
書好重,又要帶電腦。貪靚,筆記簿買D靚靚硬殼果種。文具當玩具,各種顏色筆,放幾個筆袋日日拎來拎去。
搭巴士冇位坐,企,都唔舍得放書包地下。

是否年輕人精力過剩?

little_yolky 發表於 18-10-18 17:43
係喎, 好彩你提下啫。各位前輩們, 請問初中生用電腦做乜既? 皆因我想買部電腦俾阿大, 諗住如果可以, 買到中 ...
學校會指定幾種model。大部分功課,project 電腦上完成。其他就是用來聽歌,睇網上小說。聽歌做功課,可以扮失聰,聽唔到你講嘢。
話有好嘢食,即刻收到。

little_yolky 發表於 18-10-18 19:02
我就係諗住買部Mac Book俾佢呀, 不過同事話嘥錢, 唔駛買咁貴喎, 話一般PC就得咁。 ...
我都覺得唔駛咁貴。佢哋比較粗用,好容易整爛。

hkpapa852 發表於 18-10-19 09:56
部份男校2016-2017年度DSE成績(5+):

雖然SPC只公佈好小數據,不過從已有的數據來睇,似乎表現優於SJC?亦可能考的唔好的科目,收埋佢

waiwaidad2 發表於 18-10-19 18:11
回覆 b3410 的帖子

不明白. 成績好但為中文科而走? 他們以後可以選IB.
IB可以選擇的科目有限。

Sophie0804 發表於 18-10-20 15:24
去外國。我所說的外面是指外國
不是所有人都可以讀IB
也有轉去國際學校,例如德瑞
‹ 上一主題|下一主題