用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Online授課
樓主: apap08
go

Online授課   [複製鏈接]

我見老師好辛苦咁online上堂,講的好清楚,同平日上堂冇分別。同學(我女)就mute咗聲音,關cam, 大把零食,飲品,好舒服咁上堂。同學之間電話,whatsapp 等等隨時保持聯繫,老師提問就私底下互相通水。邊個分心唔識答,就係一句“網絡問題”,其他同學代答

老師就非常盡責,有一次阿女drop 咗(其實係去廁所),老師幫佢一個人再講多次,半個鍾

YmOra 發表於 20-3-5 09:34
老師實在底贊。網上學習最擔心學生唔專心,學習效果可以好差。

真係多謝老師!而且阿女自己也唔好意思再亂來。
任何時間自動自覺的孩子都吸收的更好。

pokemonmon 發表於 20-3-5 11:41
初初第一二堂都會有甘既情況,我只知教我地班既老師就開始嚴控,突然要zoom以防出左街,要見樣点名,要隨 ...
其實網上教學老師的確辛苦過平日。

gigayan 發表於 20-3-5 14:18
阿女個日頭髮蓬鬆,就咁帶咗個浮誇家居頭cool,online上堂,上上吓自己誤開咗cam..... :j ...

如果老師咁被同學睇到,就更加搞笑!

妹妹頭 發表於 20-3-5 14:51
回覆 gigayan 的帖子

我女ONLINE 上上下堂, MISS 個仔走入來, 話默完書啦, MISS 仲叫佢去搵DADDY改正.... ...
感覺老師同學生之間距離反而近了很多

mcl203 發表於 20-3-5 16:13
無得蛇下停一停乎?~~~

可以俾多啲Test / Exercise ,即時可以閃人~~~

我有親人做老師,話真係辛苦好多。例如平時一堂課40分鐘,可能準備20分鐘左右已經夠用,中間同學自行討論,練習等等。依家要準備足料40分鐘,因為可能冇人出聲應佢,只有自己自說自話。而且可能有家長睇 佢點都係資深老師,唔可以亂來。

而且好多online 功課改,睇到眼都花。

IloveJJ 發表於 20-3-5 18:00
網上直播真係見到老師既表達能力,我仔上堂係開speaker, 所以我可以見到邊個老師叻,邊個麻麻
...
被你嚇一嚇,老師好大壓力

YmOra 發表於 20-3-6 08:52
一DD啦!平日有方法教得好好嘅响網上教都應該不成問題。不過,平時懶懶地嘅老師就好覺眼了,學生 ...
我d仔女話,平日自己講為主的老師,依家網上教學比較得心應手,唔被打斷,又可以講的盡興。不過,平時喜歡和同學互動,多問問題,希望同學迴應的老師,就比較慘,唔知點解平日搶著答問題的同學,網上教學就唔肯講,大家推來推去,要老師逐個點名“逼問”。可能佢哋覺得咁好好玩

IloveJJ 發表於 20-3-6 12:22
我哋可能因為係男校比較活潑,就算上網,如果唔mute晒啲mic, 啲同學都好多發言。
...
今日老師搵到一個好好的方法,就係share screen function. 隨機揀同學screen share 出來俾大家睇邊個唔聽書,打機,chat room 吹水,馬上顯形。中間穿插叫同學即刻打開鏡頭, 答問題等等,好搞笑。有時cam 見到家長坐隔離監察

依家去廁所都拎電腦入去,又驚唔記得關鏡頭,唯有拎張膠紙遮鏡頭。

IloveJJ 發表於 20-3-6 20:03
我哋係一直睇到其他同學個樣架喎!我仔點完名就關鏡頭,咁就無佢個樣。share screen 同鏡頭係咪唔同?
...
鏡頭係影電腦附近的人,環境。share screen 就係你部電腦screen 俾全部人睇,大家都知道你在用電腦做緊咩。
‹ 上一主題|下一主題