用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一零用錢比幾多好?
樓主: vin105
go

中一零用錢比幾多好?   [複製鏈接]

gracelam 發表於 21-4-5 18:41
係呀!佢豪D食雞肶10元一隻,有時食撈面6元,有時魚蛋5元。

依家小食部開唔開?好期盼可以係學校食野,食乜都好食過屋企

Yanamami 發表於 21-8-31 12:49
夠。佢自己運用。有時佢食學校飯盒,廿幾蚊一餐,慳埋拉上補下,間中去食豪尐七、八十韓式套餐仲可以。 ...

依家無的食學校飯盒,出街食貴好多。 250/week 未必夠用。

mcl203 發表於 21-9-2 01:19
宜家如果返全日,$250/week真係窄窄地,初中大食D,但又要求低D。中中開始食少啲,但又會食貴D。高中直情 ...
我仔可能運動多,一個餐食唔飽,要再加多個三文治,有時要食兩個餐
每日帶1L水都唔夠飲,要再買水。再加埋車錢

mcl203 發表於 21-9-2 10:07
所以咪話$50窄窄地,尤其是學校附近無乜學生餐,老麥又遠唔夠時間來回。宜家疫情時期,可能可以慳D?學校 ...
我叫佢哋儘量用八達通,因為可以用八達通apps大致望到平時如何消費。如果唔係太離譜,就按需要俾。我平時用apps幫佢哋充值也方便好多。疫情期間也比較安全。

S-Kwok 發表於 21-9-2 12:13
正常返學指返全日,返全日仔學校指定要留校食,唔會好貴,所以係夠嘅。
...
好想全日返學,邊處食都無所謂還有課外活動,學生唔應該齋學習。

S-Kwok 發表於 21-9-4 09:22
我都好想,仔都都好想,從來冇諗過要咁樣返學兩年。 頭一年最慘,真係連運動都冇,近呢半年先有返運動,仔 ...
我覺得一年,兩年都叫做可以捱下,不過,依家好似完全唔想恢復正常。呢樣先係煩
‹ 上一主題|下一主題