用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英文中學的真面貌
樓主: rainbowcov
go

英文中學的真面貌   [複製鏈接]

應該好普遍?

雖然囡學校都係英文教,不過我覺得唔駛介意喎,教的好,教的清楚,大家明白最緊要。

PTL_L 發表於 21-2-27 18:43
我覺得用英文教是可以train到語境,阿女返學數月,明顯英文語境進步好多,但疫情關係,用zoom上堂,全英又 ...
我覺得語境,train英文雖然可以考慮,不過更加重要的還是果個學科本身學習內容。 大家教的舒服,學的開心最重要。特別是高中課程,艱深難理解,睇老師功力,多過用中/英來教。同樣道理,英文教,我也不會挑剔老師口音係唔係中式英文。雖然聽起來中文都舒服過中式英文。講的流暢,concept教的清楚,有趣,網課唔係催眠式,已經好滿意。

Arabellahk    發表於 21-3-2 17:00

LeeCC 發表於 21-2-28 07:31
中一數學開學開始一直都用英文,chapter0其實系重溫小學的數,上左一個星期後,老師話發現有部分同學小學 ...

是否男校同學太曳,一定要鬧人先得

LeeCC 發表於 21-2-28 10:17
男女校的男仔一樣好頑皮
男女校有女仔,男同學點都要保持一下男神形象,唔會太過分
同理,女校的女仔都可以玩到好癲,因為唔駛保持女神風範。細女讀女校,話終於可以放飛自我了

Arabellahk    發表於 21-3-2 17:01

PTL_L 發表於 21-2-28 11:30
其實我自己成日都會諗,究竟有幾多老師可以專科專教又叻,又可以以流利英文表達,數一數香港band 1中學既數 ...
傳統女校,好多老師都係舊生,自家出產

mcl203 發表於 21-2-28 11:43

你用你大囡間中學去比較,似乎唔太適合,佢哋唔少行出嚟已經 ...
佢哋果d屬於名校光環(包袱?),幾時真係放得低,內化咗自己的一部分,才真正叫做長大。

conniewktang 發表於 21-3-2 07:00
同意,其實根本不用強調全英定中英夾雜教,尤其理科,最緊要老師教得好,教出成績,不用執著全英唔全英, ...
yes, 中學特別高中,課程唔係用來學/練英文的,主要目的都係果個科目,老師有料,用自己最擅長的方式教,任何語言/方式教都可以,至緊要教明白學生。
至於語境,朋輩之間可能影響更大。

王家爸爸 發表於 21-3-2 09:31
揀間有外藉學生既,老師就無辦法唔用英文教。
咁先弊!平時有聽專業講座/上堂之類。有時speaker 其實講的好好,有料,有presenting skill. 不過,失驚無神入來個外籍人士,要轉channel,轉左英文後,課程整體水準嚴重下降。當然也有speaker 無縫銜接,影響唔到嘅。同理,有時被要求轉普通話講,也不是個個speaker轉到。

所以,上上之選自然是老師兩文三語切換自如,可以根據同學需要隨時轉換。中中之選就是老師用自己擅長的語言/方式來教好同學。下下之選是用自己不擅長的方式去授課

cafeva 發表於 21-3-2 10:08
你大女中學係咁?
唔關事,我講緊我自己

cafeva 發表於 21-3-2 10:31
有興趣知妳大女間學校係點
我真係唔知返工冇時間聽佢哋網課,問囡佢覺得我呢d屬於白痴問題,費事睬我。

cafeva 發表於 21-3-2 11:27
成日覺得你唔駛返工
我就算放假,佢哋都唔俾我入去睇點上堂,敲門未入已經被攆出來。端茶送水也只可以停留一秒鐘。
‹ 上一主題|下一主題