用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 學校持續返半日
樓主: Kirin007
go

學校持續返半日   [複製鏈接]

教唔切書。

已經斬短每堂時間,縮短小息,時時拖堂,都係教唔切書。放學遲已經餓到唔想食嘢,或者食的太遲,晚餐又食唔到。
不過有的返學已經好好多,好怕又爆要停課。zoom 效果麻麻,不如留時間自修。

家長現時唯有寄希望於打針,老師應該已經達標,同學各個都話已打或約咗期打,希望儘快符合全日復課要求。

Kirin007    發表於 21-9-14 18:42

Kirin007 發表於 21-9-14 13:27
多謝你嘅意見,(主要小學hea下hea下過六年)睇嚟我都要調整心態平常心面對! ...
中一還可以玩多d, 我果個F5。
F3開始就斷斷續續返學。真係一頭汗

Kirin007    發表於 21-9-14 18:45

小學好似冇乜希望,中學應該就快全日喇

S-Kwok 發表於 21-10-17 18:07
太好啦,我相信大部份學校係中六最快可以回復全日面授課程,始終大家都希望可以面授以應付DSE。

我哋中六 ...
我哋高年級都可以返全日了。
午膳有d麻煩,不過應該慢慢可以解決到。

B.B.BaBa 發表於 21-10-18 08:08
係未有得訂飯,定係唔夠地方食飯?
有訂飯,要用隔板圍住自己食

bobbob 發表於 21-10-18 08:25
你哋唔係早1、2個星期已經返緊?我仔嚟緊都要返全日,佢同佢啲同學都唔係好想,不過啲阿媽就拍晒手掌:excit ...
返幾日,打風又放假,好似冇乜感覺
話雖然返全日,不過每一堂時間都係縮短版,好趕。
大家慢慢適應,希望全校都可以正常。

國際學校就基本上完全恢復正常。

bobbob 發表於 21-10-18 10:34
點解返全日都要縮短?
加咗一堂課。不過到最後一堂大家已經不在狀態。

YmOra 發表於 21-11-1 10:37
係呀!阿女話,全日和半中嘅每堂時數唔多得去邊,但多出下午時間就好好好用,其實教育局可以考慮下半日上 ...
最好可以彈性處理。我仔學校同學就好開心可以全日,恢復正常學校生活,課後活動也恢復,覺得終於可以正常。佢哋行PBL,一定係在學校先可以完成。
女就覺得可以正常時間午膳,健康咗。留在學校上堂,小班/小組教學的特點才可以發揮。放學後再搞其他活動比較趕時間,不過都覺得點都好過之前還要上半截zoom
‹ 上一主題|下一主題