用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2018中學文憑考試成績及入大學率 (更新1436 GT 20/5/201 ...
樓主: greenapple1093
go

2018中學文憑考試成績及入大學率 (更新1436 GT 20/5/2019 20:27)   [複製鏈接]

KikiDaddy 發表於 18-7-13 10:34
SJC results

https://www.sjc.edu.hk/academic.php?content=result
感覺唔算好成績。5 or above,  對比一下荃官成績,數, 中差幾條街。英文叻過荃官,LS大家半斤八兩。

小鹿揀學校 發表於 18-7-15 10:09
最 top 個浸 今年 培正比SJC 成績更佳..
今年培正有 10+人 有能力入醫學院 !!!
http://www.pui ...

勁!
好開心!
近三年之中,兩年都好好成績,加油加油!

1998Ruby1998 發表於 18-7-17 17:17
今年家醜,個位數英文 5**,Phy Chem 冇人 5**.

第幾年一條龍?

1998Ruby1998 發表於 18-7-17 17:24
第二年,上年已經開始差 d ,估唔到跌得咁快。中文 3 變 4 嘅人多,但係 5*5** 跌得不輕
...
其他科目如何?補底好咗,拔尖不足?

BBCOW2009 發表於 18-7-18 16:51
我想說接龍後可能對整體成績有影響,但對頂層的成績應不會降咁多,難道之前的星星大多都是校外生拿的?
...
我覺得都可能有影響。因為學校可能要用唔少資源去補底,或者照顧中間,冇精力去拔尖。
而精英學生少競爭,互補,互相促進,也有影響。

Lucifer3960 發表於 18-7-18 17:17
回覆 b3410 的帖子

咁樣嘅理由您都唸到....勁, 考試呢D 野, 有時係咁, 一年, 兩年考得差DD, 有咩出奇?  如 ...
養兒一百歲、長憂九十九。

Soundervolt 發表於 18-8-10 19:25

想做醫生搵真銀起碼要十年以上,醫科畢業攞個GP牌幫人 ...
可惜有些人認為公立醫院醫生都係庸醫,草菅人命,有本事的都出去自己私人執業。其實完成專科培訓,又留下繼續服務市民的專科醫生,有不少的確是對事業有追求,賺錢不是主要目標。

sukitelfold 發表於 18-11-23 11:55
4主科4+

SPC>LSC>SJC
有冇table 睇?
是否近年SPC特別勁
5+的情況如何?
男校的成績越睇越

sukitelfold 發表於 18-11-27 06:53
2018:

4主科4+
謝謝!可否理解為,LSC top同學多,拔尖做的好。SPC同學水平平均,補底做的好?SJC平均。
好似中學收生方面都可以睇到。

入U offer方面呢?SPC同LSC,邊間多去海外top 大學讀書?
SJC我聽講座,感覺絕大部分同學讀local, 近年開始鼓勵oversea.

Ktfk 發表於 18-12-1 00:31
St. Mary

3322   97.1%
三大率<50%5 +率冇公佈?

Sophie0804 發表於 18-12-1 17:47
SMCC 跌得特別多。協恩好似跟往年差不多。MCS 就比較難比較
剛剛發現,原來Ruby被禁言佢應該知道多些st mary. 發生咩事

Ktfk    發表於 18-12-1 21:46
Ktfk    發表於 18-12-1 21:46
‹ 上一主題|下一主題