用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培x小學
樓主: Hexadomen
go

培x小學   [複製鏈接]

Felix223 發表於 19-2-26 10:09
如果學校當時選擇大事化小, 小事化無的心態, 又已經採取沒淡化成件事...事隔一年, 大家認為學校會再比D什麼 ...
點解你覺得是當時學校大事化小,小事化了心態?也可能是事主無事生非,小事做大?兩個極端可能性都有,暫時無法肯定。

mcl203 發表於 19-2-26 12:29
公平D啦,毫無疑點,虛構既一早學校可以公開否定左啦~~~
的確疑點重重

mcl203 發表於 19-2-26 12:48

你可以有任何需要去警察局備案,做某些證明,但唔等於佢地要 ...
我見好多時候交通意外都會報警,果D是否也只是俾一個No. ?

mcl203 發表於 19-2-26 13:12
無傷人又傾唔掂都仲係備案,法例要求,有一方講明要追究,交警先會跟。又若備左案之後和解左,一樣唔會跟 ...
備案時,是否點都有D記錄留低?只不過未展開調查。

hkpapa852 發表於 19-2-26 14:07
就算只係小四亦有可能已夠十歳

亦可能係警察太好人, 擔心咁細個就開人file攪花人地個底唔係咁好
小四開學9月時,可能未夠10歲。

猴子爸 發表於 19-2-26 18:20
今时今日,要玩dup, 最要紧是不要在其他人身上留伤痕。留伤痕的话,可以很严重,特别现在很多父母都不是善 ...
練眼神。我女話,最近煉成一個勁惡的眼神,一眼望去,即刻bear 到個想蝦佢的小朋友縮返。

IYY    發表於 19-2-26 18:44

猴子爸 發表於 19-2-26 16:52
凡是提起欺凌,我就想起这篇文章

每一個男孩子圈子裡面 總充斥住技安、大雄同牙擦仔…
我記得自己讀幼稚園時(sorry, 唔知點解幼稚園d野還記得),插班去第二間學校。小息時,我自己一個人玩我帶去的玩具。之後幾個女仔過來,一起玩,再過一陣,變咗佢哋玩,唔俾我玩。我唔知點算,忍下,忍下,突然發癲,衝過去推跌一個小朋友,搶返自己的玩具。
之後有冇人投訴,老師點處理唔記得,不過,幾個小朋友之後都成為我的best friend

猴子爸 發表於 19-2-26 18:54
好似MrBeast讲,如此才earn到respect, 虾人者反而想同你玩。

可能因為果次係我一世人唯一的一次打架經驗,所以記得。之後遇到問題,都奉行君子動口不動手。
也可能夠膽打架,變得有自信

cclemon2009 發表於 19-2-27 11:59

sorry, delete 咗因為有人提醒未經證實的消息,唔應該貼出來。

OP妮歌 發表於 19-2-26 21:20
眼神好重要

小朋友眼神夠厲,已經少左好多被人恰的機會
其實作為父母,都好擔心自己小朋友被人bully. 我就教佢哋分三個階段。第一階段是不被人欺凌,識得保護自己。第二階段是,如果自己夠強,唔驚被人蝦,不過,千萬不可以去撩其他同學,或者蝦人哋。第三階段就是,如果已經可以保護自己,又控制到自己,應該儘量幫助其他同學。有些小朋友比較容易被人取笑,千萬不要大家取笑捉弄同學時,一起去助興,應該有勇氣去制止。有時一句公道話,已經可以stop 整件事。

mrsmacaroon    發表於 19-2-27 14:24
‹ 上一主題|下一主題