用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B1A成績(排名12/197)自行可否進取揀跨區B1A中學? ...
樓主: tsz_lin
go

B1A成績(排名12/197)自行可否進取揀跨區B1A中學?   [複製鏈接]

1A同學,考1A學校,應該好match 喎。

可能未必做到自行第一round call, 不過,今年見到,唔少其實最後派位時,都入到,可能系自行後補位附近。

例如一間學校自行50個位,揀咗1-100,總共100位同學。前50位同學4月收電話,不過其中30個已經去了直資,自一,其他學校。EDB機制,就會搵後面30個補上。
而30個同學之中,又有15個其實去了其他學校,再後補。

7月最後出來的結果,可能排第98的同學都係自行入到。

不過因為同學唔知自己位置,等待過程非常煎熬。

pccw2017    發表於 20-9-6 22:51

tsz_lin 發表於 20-9-3 10:12
回覆 b3410 的帖子

原來係這樣睇的
簡單計數,唔計直資,每個同學報兩間自行,即係一間學校收一位同學,只有50%機會真正收到。咁學校是否應該至少準備 多一倍的後備呢?
從學校角度,一定放前列同學在前列,越有機會被直資收走的同學在前列,希望可以4月電話通知後,佢哋乖乖的放棄直資,入自行,不過自一自二冇的控制。不過 無論點,佢哋都會儘量先收,通知,最勁的candidates, 其他放後補。而且後備名單越長越好,費事剩下一些自行位變成大抽獎。

medicine 發表於 20-9-3 10:19
第一句:1A同學,考1A學校……
(1)近年約5萬餘考生,方便計算,以去年5萬4記錄,則B1為1萬8,B1a學生6千 ...
Wow, 你計的更加清楚!當然不可能做到1A全部入1A校。不過,如果1AA,1AB,應該機會大些吧!
或者話top 5 位置,應該可以入到啩。(我估樓主學校用前10名做分水嶺,都係如此計算?)

如果自評1% 位置,大概就可以(神校之外)任我行

1% 位置加特異功能,就係神校任我行

cafeva 發表於 20-9-3 10:39
好似之前有報導大概2/3自行位filled. 多過1半
即係top 6-7% 同學入1A機會大?

cafeva 發表於 20-9-3 10:53
可以咁講. 如果係perfect match.
現實可能係好多人湧去幾間... 都講策略
男校就真係冇咩揀,女校就多幾間可以分散投資。

Poyau 發表於 20-9-6 12:45
以下有36間官津未夠40
請問還欠那些官津中學

沙田唔係應該有4大?還有一間係培英?聖心是否也是1A?

還有九華

hkpapa852 發表於 20-9-7 13:00
係呢36間之中, 又有幾多間真係可恆常維持到B1A水平?
大多只係有名無實, 或者只係曇花一現 (現實中, 有D係 ...
你band1a 標準訂的太高,應該係band1a*
‹ 上一主題|下一主題