用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DGS vs SPCC 怎樣選擇?
樓主: Greylay
go

DGS vs SPCC 怎樣選擇?   [複製鏈接]

chitchit0520 發表於 22-5-4 06:40
自信同好勝,好在乎評價既人既睇法。

無乜聽過CC被人話好勝,唔通佢哋都好自卑?
CC同學其實都幾好勝,唔講出來咋
好勝心好正常,進步的動力。

我自己覺得DG/DGJS女仔更加似國際學校同學,開朗,陽光,自信,活潑。CC女仔更加傳統知書達禮女性,慧中而內斂

jbbmom    發表於 22-5-5 08:15
angelanala    發表於 22-5-4 11:41
beastiebistro    發表於 22-5-4 09:40

回覆 Greylay 的帖子

各有各好,揀任何一間都唔會後悔。
如果要揀d factors 來考慮就係
1) 讀唔讀IB?
2) 男女校還是女校?
3)交通
4)學費 (CC F4開始,IB學費貴過DSE)
5) 中三去唔去澳洲ROP
6)午膳
7)校服
8)海外升學-- CC support 好dd,DG海外升學的光譜闊dd
9)小朋友自己性格,主觀第一直覺喜歡邊間?
10) ECA

@樓下,加咗

Rpp 發表於 22-5-4 19:53
基本上只有一兩個係全部都係set  A,而每個都比較平均:比如ADD、或BCD,或BCC。相差無幾。
...
請問各個班級,set,在師資方面,有冇分別?

mcl203 發表於 22-5-5 00:58

我無亂噃,依我理解嘅照講,根本就唔可以單一理解。以往有會 ...
我覺得DG藝體生大部分都係要符合一定的成績要求,所以又要練到高手境界,又要保持成績,好叻

Rpp 發表於 22-5-5 00:18
睇番你問嘅問題我問左亞女:佢口述,我文字表達,可能有少少表達唔清楚。

DGS數學比SPCC要艱深D,會分SET ...
謝謝詳細解答。
是否英文也如同數學,分ABCDEFG,而中文只分粵/普?

唔知DSE如果考oral, 係要求粵/普/both ?

咁以我理解,即係 top set為A set, 全級只有一set。 而D,G 為補底,學校俾多d練習,希望儘快提升。其他全部為正常set.

至於分班,只不過又要考慮讀書為主還是體藝高手/有冇top A set   來分班,所以可能某些班級集中學霸,有些集中高手,其他班級就平均分配。

唔知呢個理解是否正確?

Pigmama1012 發表於 22-5-11 11:34
想讀書嘅一定Spcc.想多元化啲如課外活動就dgs. Spcc 中一收外校生,一定係學業成績小學時全級頭幾名。Dgs  ...
DG就算特異功能,對成績也有要求。某種程度上講,DG鐘意有潛質的同學,除了讀書,還有其他興趣愛好,需要比較好的自我時間管理,自我控制調節,多興趣愛好,也可以幫助同學在日後的繁忙學業工作中,保持身心健康。

fatman69 發表於 22-5-11 15:45
之前聽過一個有趣比喻!
SPCC的學生就似在深山修練的劍神劍仙,以氣御劍,神功無敵!
DGS DBS學生就似武功 ...
我自己體會到的不同之處,雖然大家都係追求卓越,D更加強調一個人的個性,unique,每一個女孩都是優秀而獨特的。CC更加追求完美,希望每一個學生,都可以逐步完善,做到perfect. 所以我覺得D更加接近西方教育理念,而CC更加東方傳統。

Rpp 發表於 22-5-13 19:39
應該講女孩係DG訓練出來更有前瞻性思維,更具現代社會女性。
這個角度CC一樣的

fatman69 發表於 22-5-13 19:37
卓越獨特 Vs 力臻完美

長知識!

要記住你用的詞語,貼切

chingyu 發表於 22-5-14 11:40
我都理解唔到點解你咁諗。

一來就完全冇火,二來就唔係極端,
我都唔明你哋點解莫名其妙開始有火花

其實你哋對兩間學校都係一樣的喜歡,欣賞

Rpp 發表於 22-7-26 15:48
有每年向教育局申請一級開7班,可能現在香港學生少暫未批准,IB課程暫時未聽過會辦,如果批准一級開7班或 ...
開IB課程複雜好多,IB老師也難請

Rpp 發表於 22-7-26 16:07
我覺得似乎DG開唔開,佢哋大把資金,只要學生出聲搞乜嘢活動,張支票聽講數目都滿意。
...
校長好有魄力

jumbo_mandy 發表於 22-7-26 18:44
早幾年我有聽聞過,但近年已沒有再了解了,所以我都唔知道原來現在仍有申請加班。 ...
DG加班應該唔會擔心冇人讀,只不過EDB未必肯。之前小學加咗一班,而中學未加,已經減少外校同學入讀,加多一班比較平衡。

lukeskywalker 發表於 22-7-26 19:56
我反而想知今年學校將會有boarding house,唔知反應如何?

我哋中一,同個friend 一起申請,唔知俾唔俾?
唔好意思,變成吹水

我頂咗DGS個貼上來,不如過去傾。

‹ 上一主題|下一主題