用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 41校網的你~假/借地址~不舉報=默許
樓主: Tiffcst1983
go

41校網的你~假/借地址~不舉報=默許   [複製鏈接]

不過,如果太多舉報,而資料不齊全,會不會教局冇足夠人手去調查,反而俾啲人混水摸魚?

其實一直話用假地址。其實有冇考慮過唔分學區的方法?
因為醫管局屬下醫院,之前都係分區輪候專科。原因好似同學區一樣,為咗就近,方便市民。不過,因為各區資源不同,人口不同,輪候時間相差好遠。之後為咗公平原則,唔再分區,天水圍也可以去瑪麗排期。咁本來住中西區的市民,輪候時間拖長,資源被其他區分薄咗,不過其他區市民可能收益。最終可能各區輪候時間接近,更加公平。

其實學區,校網,是否也可以參考呢?點解要分校網?點解住天水圍就冇可能讀喇沙?

Monstereasy 發表於 18-3-18 23:06
甲部咪無分區,如果全港唔分區,大量學童跨區,得益會係學生嗎?
跨區返學,其實依家一樣唔少同學跨區返。而且要冒使用假地址的危險來返。咁家庭資源豐富,可以借到/買到/租到/搬屋就可以跨區讀,反之冇。其實就算無分區,是否真係大量學童山遠水遠咁跨區?

Soundervolt 發表於 18-3-18 23:57

睇醫生唔使日日睇,而且多數成年病人可以照顧自己,但 ...
咁人哋都可以話,抽到就搬屋,一樣就近返學。或者,人哋私家車自己送返學,學童冇咩辛苦喎。辛苦問題應該家長自己考慮,冇人逼你跨區返學,如果覺得唔想辛苦,一樣可以就近選擇學校。直資私校同學遍佈全港,一樣都係跨區。

Soundervolt 發表於 18-3-19 10:24
EDB責任只係人人有書讀,現時甲部係可以自由選擇跨區,若果可以增加甲部比例,可能會滿足到其他家長,甚至 ...
其實如果無分區,或者增加甲部名額,都可能出現好的校網本區學童不夠學位,要跨區返學的問題,可能呢樣係分區抽的原因之一。(不過,我相信學位唔會咁少,只不過同區學校可能唔夠好,情願跨區也不讀同區)

不過,我想帶出的是,雖然冇一樣制度公平,符合所有人利益;不過,分學區,唔俾外區人入,是否天經地義咁合理呢?

Soundervolt 發表於 18-3-19 15:49
每個制度都人歡喜有人愁,總有討論及改善嘅空間。仲有其他方法進入區外學校嘅,叩門同插班都係另類途徑跨 ...
同意,制度有改善空間。在現有制度下,走正路好過走旁門左道。
‹ 上一主題|下一主題