用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 求指教,留港書讀還是番深圳讀書好?
樓主: Ellachan28
go

求指教,留港書讀還是番深圳讀書好?   [複製鏈接]

Ellachan28 發表於 21-5-18 17:28
原來是這樣可以強迫人參加説到合理化。迫人付費參加,又説不會在香港發生?何解在課堂上説一定要學生參加? ...

鼓勵全部同學參加,同強迫所有同學參加,係唔同嘅。
我諗呢類考試冇可能強迫參加,不過從學校角度,可能會希望全部參加。所以老師可能會答同學,“唔可以唔考”。
不過,如果家長正式提出唔想考,學校會認真對待啩?
畢竟唔可以強迫。

所以如果你真的非常唔想考,直接向學校提出,可以書面方式,寫信,或者email,睇下學校如何答複?

有時都係互相溝通問題,有疑問直接提出,可能更加容易解決。

至於其他問題,轉學與否,應該從更多方面考慮,考唔考toefl, 唔應該成為主要考慮因素。

Ellachan28 發表於 21-5-18 19:05
回覆 b3410 的帖子

你們說香港不會強迫人考試!何解我要解釋不參加考試!你們不是説學校會出通告説明同學 ...

大家在幫你諗如何解決問題。
1)你們說香港不會強迫人考試!
對,原理上講如此。

2)何解我要解釋不參加考試!
??向誰解釋?學校?還是網友?無論哪一個,都不用多解釋,其實“不想考”已經是一個足夠的理由。

3)你們不是説學校會出通告説明同學可以選擇參加及不參加!

具體每一間學校做法不清楚。不過一般來講都是出通告,有時是“通知”,有時是選擇考唔考。

Ellachan28 發表於 21-5-18 19:27

你寫要我寫信,email等給學校解釋不參加付費考試
請自行問學校。我也沒有“要”你如何如何,只不過是一個建議。

dingyan 發表於 21-5-21 10:28
深圳好似得一半左右初中學生可以升讀高中,咁至少初三壓力應該大過香港中三。。
...
要考多一次中考,都幾stress. 而且唔俾重考。
朋友女唔夠分數讀高中,唯有去讀一間自費的高中,好遠,要搬去學校附近住,自己返工奔波。

不過應該讀了高中都會有大學讀,因為選擇多。

王家爸爸 發表於 21-5-21 12:57
呢點我都唔明,點解可以未夠16歲可以同同學一齊租屋住。
呢d細節唔關事,少問一句喇

黑咪喵 發表於 21-5-25 13:30
內地教育不斷改革,嚟緊國際學校都要按照國家規定嘅課程嚟讀,事實上香港亦改革緊…幾年之後誰也預計唔到課 ...
疫情之下,中小學跨境有些得不償失,成本太高,未必值得。如果通關可以恢復正常出入境,再考慮跨境讀書比較好。

大學生唔同,佢哋已經可以自己照顧自己,所以我見很多內地生已經返來香港繼續深造。特別今年可能去美國留學的人數減少,國內頂級大學競爭加劇,可能過來香港讀書多了人揀。

lyfox 發表於 21-5-25 14:30
事實上,個人覺得
生活壓力,香港>內地
升學壓力,內地>>香港
香港打工仔的生活節奏的確快很多,搵食艱難
內地去過一些二三線小城市,如果安於現狀,生活非常悠閒。當然,如果想出人頭地,去北上廣掙一席之地,就會艱辛好多。

lyfox 發表於 21-5-25 19:50
北京的優勢是個什麼概念呢?因為按照比例來說 北京學生得到清華學位的比例大概是0.4%,而在全國,這個平均 ...

不過你的這個數字是基於入清華北大,而北京好的大學絕對不止清北。因為我覺得香港入三大,和北京入清北不屬於同一個概念,大概香港入醫科,可能難度接近北京入清北。雖然我一直分唔到985大學這個概念,不過,我覺得大概三大應該類似985,所以比例可能要重新計算。
再其次,香港的大學資助學位大概也只能cover所謂的band 1同學,而北京除了985類學校,還有很多其他高等學校。印象中只要想讀大學,就可以讀到,這一點香港做不到。

所以北京優勢還是有的。同理,北上廣等大城市在教育上已經有絕對優勢。

原來是985

lyfox 發表於 21-5-25 22:57

根據QS的排名,北京除了清華,北大排名在三十名以內。(港大排名20多)北京排名第三的 ...
用QS排名來衡量內地大學的實力?
雖然香港多間大學排名比較前,應該開心。

lyfox 發表於 21-5-25 23:26
沒有別的意思,我也討厭讓小朋友承受巨大壓力。只是想從一個新移民的角度,稍微讚下一下香港教育的優勢和吸 ...

坦白講,我也覺得暫時香港教育方面,總體來講,還是做的比內地好。

不過高等教育如果只睇清北,有些不公平。不過總體來講,優質教育資源,多樣性,包容性,和國際接軌等角度來睇,香港還是不錯的。

cafeva 發表於 21-5-26 08:38
北京高考唔夠5萬人,咁少既?
大概因為有中考呢關,中三升中四要考一次中考,成績好才可以繼續升讀高中,也可以去考例如人大附中這類頂尖學校。成績唔夠讀高中,就要搵出路。例如讀技校,職業高中,學一技之長,方便將來就業。或者,如果一心要接受高等教育,就去讀自費的學校,國際,出國等等。暫時我的理解係咁,因為舊年囡北京的朋友中考,分數好高,其實可以試著去考人大附中。不過佢之前的中學老師一出分數就極力挽留,簽約,家長同意留原校。依家有d後悔, 因為如果高中唔去top 中學,入清華北大等學校機會大減。

只要讀到高中,基本已經可以入到大學。

lyfox 發表於 21-5-26 09:24
回覆 王家爸爸 的帖子

在香港的話,完全同意小朋友不會因為搬了區就提高他/她入大學的機會。但內地的情況 ...
好奇一問,清北有名額限制,其他學校呢?
例如浙江大學,復旦大學等,是否也會set 比例?

lyfox 發表於 21-5-26 10:06

內地大學招生也分本科和專科(無學士學位),專科類似於香港的副學士。為什麼有人說內 ...
謝謝,更清楚了一些!
不過,是否出名的大學都會set各個省市的錄取比例?

高考分數高的同學,是更想入清北/內地其他優質大學/還是香港三大?通過高考成績,而選擇出國留學的多不多?

不好意思太多問題

lyfox 發表於 21-5-26 10:41

說實話這個我知道的不全面,從我所知來說,內地高考國際認可度不高,因此有意去國外唸 ...
的確是,我朋友子女,大部分忙於爬藤,以清北為目標的非常之少,可能之前低估了考清北的難度。

王家爸爸 發表於 21-5-26 18:56
我建議你開返關之後,去一下北上廣深既人才市場,睇吓211、985既大學生既實際情況。幾年前我請過985工科,3 ...
3000在北上廣太低了吧

lyfox 發表於 21-5-26 20:39
內地城市福利高過香港其實是正常的,畢竟內地稅率最高接近50%。而香港不到20%。如果福利差過香港反而才不科 ...
對,獨生子女,老齡化,人口負增長等等。所以可能20年以後樓價大跌,很多樓空置。因為一個獨生子女,父母,祖父母,外祖父母,留了太多樓給他。當然,一個人照顧這麽多長者,也很不敢想象。如果一對夫婦,再生2個小孩。那麽他們兩個人,要照顧10幾個人!

王家爸爸 發表於 21-5-27 07:56
外資既trainee都係差唔多人工。我哋以前係香港請trainee,人工都唔高,但係做一、兩年,出咗去就好唔同。 ...
我以為trainee係大學未畢業,出來攞經驗果種

王家爸爸 發表於 21-5-27 08:09
剛畢業,未有經驗,大型外資公司都會有。
咁又真係唔使太介意人工,增值為主。
‹ 上一主題|下一主題