用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 不知所為的聖馬加利
go

不知所為的聖馬加利 [複製鏈接]

我個仔上次去這間學校interivew, 小朋友一Group一Group咁由1個老師帶佢地坐lift上去班房interview, 大人就係大堂坐底填問卷等小朋友。過咗大約半個小時,我group D 小朋友就 一個倆個咁係lift出來。見我個仔嗰group都應該走晒,我和我老公就係咁望實個lift門口,睇佢幾時落來,記住,我係行咗去lift前面望實嗰lift門架。終於,Lift門一開,見到我個仔,但係成個Lift裏面只係得我個仔一個人。 一個5歲都唔夠的細佬仔自己一個人坐lift, 我立刻同啊仔講點解無人陪你坐lift?佢重問我佢係唔係好叻呢?激死!係大堂有成班家長做証,20+家長都見到,D家長都你眼望我眼,都好奇怪!間學校都知所為的,如果困lift咁點吖??? 小朋友根本都唔可以處理啦!D小朋友咁細,連按警鍾都按唔到啦!
我為咗唔想影響嗰仔的interivew,就帶佢出左大門外問佢,你頭先係唔係走失咗啊?佢話無吖!我問點解你咁遲?我個仔就話要排隊,佢係最後一個! 我再問佢頭先有無人帶係去坐lift,佢話有!我問佢點解無大人陪你坐lift,佢話唔知吖!我問佢你係唔係係1樓落唻呢?佢話唔係1,係7樓,佢話係7字唻! 我真係好嬲!我上咗taxi,再同啊仔傾吓頭先老師問你D嘢識唔識,佢話好難,問我財神英文係乜嘢,因為老師問佢佢唔識答! xyz@#! 攪錯呀?財神英文都考,你話要考深的英文,考大空人、河馬都可以接受,考財神,我都唔識讀啦!成間學校都不知所為!

0    0    0    0

G-ma, 你所為的"惡意批評",我唸你係唔係接受唔到現實囉! 我唔會咁無"liu"用大半個鍾作咁大段文章係度同大家分享係為咗講大話囉! 有成幾十個家長都見到,幾十對眼做証!

至於點解我唔同學校講:

第一,當個lift門一開,我嗰仔行緊出來,我巳經好大咁講"點解得你一個人坐lift?無人陪你咩?" 我相信所有家長都聽到,就連填緊問卷的家長都抬起頭望吓發生セ嘢事。因為我見到有好多家同小朋友係到等緊interview,我唔想係到嘈影響到其他人。

第二,當你見到間學校的管理和運作都係咁不負責任的時侯,我即時的反應係〝好彩我個仔無事,這所學校根本對小朋友無愛心,管理差,6個小朋友都睇唔掂,如果收我都一定唔讀,要即刻走,離開這間不知所為的學校。
當我見到我個仔出lift個刻,見到佢一個人,我真係好驚、又好嬲 ,當時成間房的氣氛巳經靜晒,個個都望住我地3個,睇吓我個仔講乜,但為咗唔想影響其他人interview,我就立刻帶我個仔移步咗幾步,到玻璃門外了解發生セ嘢事。當我聽完個仔講完成件事之後,我即刻個感覺係"不知所為,我一定唔會讀,浪費我的時間,唔想再留係到,即走!" 你同間學校講,證明你對間學校重有期望,但我就係失望到連講都唔想講嗰種。

講真,我個仔大大話話去咗6-7間學校interview, 間間都好大,間間都有好多lift,但係除咗聖瑪加利,全部都係帶小朋友行樓梯架!這些咪叫做正常的行証管理囉!懂得Risk Management囉!萬一有火警,都可以帶住小朋友逃生吖!

重有,這間聖瑪加利明明係佢的website到話,interview結果會在1個月內通知家長 http://www.smcesps.edu.hk/admission.php ,但我現在成個幾月都收唔到任何通知,我知實有家長話會唔會寄失咗、聽唔到電話....,但係除咗我,重有幾個Mami Friend重早過我in, 全部連信同電話都無收過,無收過任何通知,這些咪係行証混亂囉!mouth:" />

我剛剛昨日同D Mami見面傾開D學校,咪再提St. Margaret囉,大家講開對這間學校的經歷,我越講越嬲,咪上唻同其他家長Share吓囉!

間學校講明要1個內通知,唔通我未夠1個月就上唻講吖!
我上唻講所有都係事實!唔好同我講如果係我我會點做點做.....等等,每個人的處理方法唔同,你如果係街見到個傻佬蝦你個小朋友,可能你會花時間同佢講道理和理論囉,但我會選擇立刻帶個小朋友走,唔會"side"時間同D傻嘅理論,唔想"side"氣囉!正如我見到間學校咁,我都唔想同佢講咁多!

你話我Concern, 我當然concern啦!嗰個係我個仔,再加上BK有好多parent都好似我咁,想了解多D不同學校的資料。你身為學校收得家長的application fee, 又白字黑字寫明會同家長交代面試結果,身為學校寫得出唻就有責任要follow啦! 你接受D事情無始無終咩?

原帖由 spiderlily 於 09-10-29 10:45 發表
Interesting.

You posted your "unhappy" experience with overwhelming comments after 個幾月, coming from 個幾月都收唔到任何通知.

You said "對間學校失望到連講都唔想講嗰種", "收我都一定唔讀,要即刻走,離開 ...

你覺得我唔鐘意這所學校,我同意,我in完所學校之後,見到佢哋D安排咁精彩,真係好唔鐘意. 如果你覺得我考這所學校之前已經對這所學校有偏見,you know, 只限Office hour 親身交form apply,我要請假交Form,又要請假同小朋友去interview,地方又唔方便,出入都要坐Taxi,咁有誠意,專登請2日假+$400的士錢去申請學校,你覺得係玩咩

我就舉個例,某某醫院配錯藥比病人,base on 你的理論,錯不在醫院,應該唔關醫院事,更加唔關醫管局事,因為最終無食死人,所以無人需要付責,行証及管理無需反醒,反而應該表揚佢哋,表揚嗰D日日係醫院到做無停手的配藥員(無出糧比你咩,收得份量就要做好這份工),其管理層(做得management,預咗有責任要管好班下屬啦),院長(坐得這個位,一定要有領導的才能,要ensure每個職員都清楚自己的工作網位,當然末必事事都要親自落手落脚去做,但對成個機構的事無大少都當然要付責啦)。如果好似你哋咁講,係這個case D病人應該唔好周圍同人講,應該立刻call 個配藥員約佢出來傾吓計,教佢下次應該點做,醫院D Management 咁忙,唔好勞煩佢哋管理D下屬啦!怪就怪個D病人唔好彩囉,小事小事,係D人睇唔開,無需理會!係唔係咁樣先啱吖。

原帖由 IOUbabe 於 09-10-29 17:31 發表
我不是SMC的fans,只是議事論事. 

首先,比個5歲人仔在一個陌生地方自己搭lift又真係唔好.

不過,我覺得樓主本身並不喜歡這所學校,反而係對學校有些偏見(純個人猜測) 

事件本身有問題的是”帶位”的人, 而我相信那人一定不 ...

版主,

收到你的message,知道有時我可能激進咗,我唔係一個唔講道理的人,但我本身是受害者,比其他媽咪講到我好似誇大件事同作個故事出來騙人咁!我存心係想同其他人share發生係我身上的一件事實,等其他parent留意,就係咁簡單!

原帖由 edea 於 09-10-29 23:40 發表

citipeggy:

請保持對其他會員尊重和應有的禮貌, 多謝合作.

版主
edea

我唔想再講咁多,let's end this topic!

ccpwagon,

I am suprise to see your reply a year after, can't believe that the school didn't even improved after a year.

Anyway, good luck on your primary interview  

原帖由 ccpwagon 於 10-10-20 16:29 發表
Hi Citipeggy,

I have a bad experience as you during the 1st interview on Sept.  The school has called me to 2nd interview on Oct 08, after discussed with my husband we give-up the 2nd interview. The  ...
‹ 上一主題|下一主題