用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 creative interview?
樓主: mimicatmao
go

creative interview? [複製鏈接]

I sent out the letter on Sept 17th but still I did not receive any reply from them. I think we were not late...?

Me too! Just got the letter today and the interview date is also 18/10. 0802 boy.

個囝第一次既interview... 原來表現可以同平時差咁遠, 真係估你唔到... :;pppp:

我老公話佢地放咁多玩具係專登架喎... 可能測試小朋友的專注力?
我個囝... 一開始就四圍走, 唔願坐, 老師黎左, 不單唔答問題, 仲自己顧住玩, 望都唔望個老師... 老師笑說:"佢好cool喎" 後尾先睬下個老師....

其實老師問我, 會唔會考慮PM班, 我係咪一定要答會考慮架? 佢地咁問係想睇家長誠意, 定係見我只tick左AM, 循例問下?

原帖由 mousegirl 於 09-10-21 12:58 發表
可能報pm人數唔多bor!咁你有無話會考慮呀?

佢哋只問我係唔係唔使校車,因為我無tick

我話"應該唔會考慮.." 跟住見個老師俾左個無奈既樣, 我就覺得我答衰左...
mousegirl你可能有機喎... 我都無tick校車架, 佢又無問我呢個... 咁你係咪tick晒am/pm, 定係應該照tick自己想的, 佢問就死都答會考慮, 定係如實答佢?

你地有無聽當日個talk呀? 趙校監話, 收到1700+張報名表, 收50+個學生 .... 聽完我反而覺得就算佢地唔收, 都唔代表個囝做得唔好(雖然真係...), 實在太多競爭嘛.

老師叫個囝名(無反應), 再俾玩具車佢叫佢俾媽咪(無反應), 可能老師坐在檯另一面有點遠, 我就提議搬去老師果邊, 跟住老師叫佢疊高4塊lego, 個囝有疊但無按實, 然後俾玩具門佢推前後開關(ok), 又俾lego人仔問佢眼o係邊(ok), 你自己眼o係邊(無做), 同人仔握手(ok), 叫佢放人仔上lego車上(唔做), 最後又叫佢俾多次玩具我(又無俾), 貼紙2張, 有俾我同貼自己但2張都貼唔到(黐住手指), 我幫佢. 問我邊個湊佢, 平日講乜野語言多, 有無返playgroup, 返邊度, 有無兄弟姊妹, 最後問pm考唔考慮.

收左取錄信果d應該係k1架, 我記得個老師同我講(聽talk時趙校監都有提), 大約1-2星期先會有結果, 取唔取錄都會知喎.

原帖由 Quiana 於 09-10-28 00:52 發表
囡囡未能取錄。
封信寫住未能取錄為幼兒小組班正取生。倘有學位空缺時,本校將另函通知辦理註冊事宜。我囡囡係0802呀,所以他不是先收大仔。

我囝囝一樣, 都係大囝, 不過意料中事.

我諗唔係封封reject信都有轉介去其他分校, 係因為居住地址問題? 即好似我住長沙灣, 佢都唔會叫我去藍田分校讀囉, 不過我只係估估下. 不過有無得wait... 個人覺得唔再重要, 佢都唔收, 唔通真係"等"佢下年9月打黎咩... 可能佢唔收的1600人, 全部都係waiting...
‹ 上一主題|下一主題