用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: HMmummy
go

LH 水準超高 [複製鏈接]

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-18 14:29 發表

有冇實例証明呀,我日日上BK都唔覺wor

我都係LH家長.
(當講下笑)其實我都覺得BK有好多家長讚LH架, 不過只能夠話  1. LH的家長好鍾意睇BK/留言  2. 讀其他學校的家長唔鍾意提及自己學校  
所以引致有人會覺得有人"幫"學校寫野啫.

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-18 14:55 發表

我睇o甘耐第一次有人開題讚LH,通常都係LH家長響自己條專用thread到講,所以我咪唔覺有寫手law

可能係有時d家長比較某幾間學校時, 會有人讚LH囉.
不過一定無請"寫手", 有的話, 第一個一定係你!

原帖由 NICOLE123 於 10-11-18 15:05 發表

咁我可能會係pc既"寫手"

你一定係添啦... 有咁多間, 係都鍾情pc :;pppp:

原帖由 NICOLE123 於 10-11-18 15:09 發表

好坦白咁講pc 唔洗我講都大把人知係好野

我好坦白再講我仔之前間n1 就真係可能多得我唔小就真.

唔解話多得你唔少呢? 你意思, kv你都唔入?

btw, 呢度LH家長係咪都心儀"好的一條龍K"? 咁唔怪之Nicole123出黎"明sell"我地啦...

原帖由 MaryBrown 於 10-11-18 17:36 發表
佢考小學數據,是佢統計 ( Who know? ) 。 實際是商場幼稚園 - 冇操場 , 靠商場空調 , 老師 又年輕 ,學校歷史又短,  不過, 我都覺得我年青但有’經驗’,
我重覺得大角咀(手足口病) 及填田區個Campus最 ’ 一見傾心’!  ...

MaryBrown,

我不想在此topic用低劣的字去和你討論. 每間學校都有其長短, 亦適合不同需要/類型的家長和小朋友, 可能睇左呢個topic(http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2253242&extra=page%3D4)令你好憎LH, 但請你自重

原帖由 小曳人 於 10-11-18 20:34 發表

:loveliness:
我都好希望我嘅小朋友响嗰d環境長大
可惜.. 我地活响HK
無得選擇!
我之前做過research, 要有好大空間, 有大窗~ 沙池, 草地, 馬騮架.. 嘅KG, 似乎係無!
我只揾到HK有兩間KG有沙池,  唉~ 最後認命~ 放 ...

我覺得, 小朋友每日都有數小時返學, 學校環境固然是要考慮的, 但我更認為家長可以帶小朋友多點出外, 增廣見聞之餘亦培養親子感情.

Iantsang,

I think according to the link given, the difference of no. of graduates(4 students)could either be "student with no offer" or "student who did not report their final offer". But I would say it's the latter because table 2 & 4 are the results of "Government & Aided PS". I suppose even the "worst case" should at least got 1 offer from so-called the lucky draw?

I agree with you that the "old format" is not so informative. The offers of "DSS & Private PS"(267 offers) included both "students who got lots of offers" and "students who finally chose Gov/Aided PS but also got offer from DSS/Private PS".

Thank you very much for your analyze.
I still appreciated for the information posted by LH as it was just as much the school can disclose to the public, no matter it is a good/misleading way to present.

susannah,

聽你講, 今年k1的interview安排又似乎真的不夠好, 我是上年in pn的, 上年安排其實類同, 不過一入門口, 已有一份填選班意願及面試程序的notice俾家長.
至於, 你比較小朋友的語言能力, 本人認為不同家庭背境是有相當大的影響, 當然小朋友本身語言能力, 學校, 都是其中的因素.
admin處事作風... 坦言, 我去年同今年都報了很多間, 去年報過一間上年好多人彈的九龍塘k, 今年我都再報, 上年人地大彈interview安排時, 我in又無問題, 到今年我打電話問報名, 接電話的職員又幾cool(有人會用無禮貌/串), 我個人是無因此而放棄去in... 唔好講其他k, 講LH我囝讀緊, 同一個admin都唔會日日都同一種心情, 人就係人.
LH校舍真係細的, 戶外設施直情無得比較, 因LH唔係間間有戶外, 有都不是九龍塘果種. 但我又覺得比較九龍塘的幾間名幼稚園, st cat/km/hkps, 課室唔算細喎, 我無in其他, 係咪其他的都好大呢?
教材資源明顯不足 (compare with other KG)<--- 你係interview從何得見? 可能我平時去interview掛住同囝傾計, 我睇唔出邊間k的教材資源特別豐富/不足.
至於你講填問卷時兒子和別的小朋友的問題, 其實都係不同人(家長)不同處理手法引起. 如果是認為學校安排填問卷的方式令你無法全程照顧兒子, 那我是明白你的不滿, 不過我個人認為學校是刻意作此安排的, 因上年都有類此的一part要家長們與校長傾計, 如果校方只是想了解家長想法, 根本不需要小朋友一同入房做問卷/Q&A, 乾脆報名前填交或好像victoria一位家長入房便是.
最後, 我想請教一下, 那一間k你個人覺得較喜歡? 我是坦誠問你的, 如果不想在此回覆, 也可pm我. 謝謝.

susannah,

我相信之前LH家長大反應的不是指向你或者sheffield, 如果你有看完所有posts的話.

我想請教你選校的原因, 並不是想比較LH同該校有咩好/唔好, 只是我覺得我情況同要求同你似乎幾相近, 我老公都係講英文但不是native, 我都對個囝的語言發展相對重視, 個囝都係性格似鬼仔, 可能同家庭教育有關. 因為我無選校經驗, 所以是真的想了解, 如以我咁樣的要求, 邊d學校可以考慮, 當然我心中都有所謂的排位, 但自己又唔係讀過, 真係只得表面數據/其他家長意見可以作參考.
我問interview怎樣可以看到學校資源, 是本人真係無從interview中看到其他學校資源多唔多. 知道你經驗一定比我豐富, 也希望可以知多d, 咁我下次去interview都可以試下.

你所說的LH interview安排又真係唔夠上年好, 引致你有好多不便. 我個人認為(不代表學校或其他家長意見), part 2係可以睇到家長照顧/處理孩子問題的方式啩!? 我上年個囝in pn, 年紀更細, 好多小朋友都係走開左, 校長又一面同家長討論, 有個別小朋友扭抱, 亦有個別表現獨立, 你兒子應該是比較獨立, 可以自己同其他小朋友玩, 我睇法就唔覺得同其他小朋友搶玩具係咩壞事, 反之你小朋友無去推撞別人, 表現好好啊, 可能老師說話令你覺得佢地誤會左件事, 所以唔開心, 我都明白你... 俾在我都會勁唔開心啦...
如你樂意給我一些意見, 可以send pm給我, 謝謝.

原帖由 susannah 於 10-11-24 11:00 發表

不如我再pm你,在呢度说其他意见交流好似唔多好!

好的. (我都認為係, 所以麻煩你pm我了)
‹ 上一主題|下一主題