用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇小朋友今年9月入讀中一既媽咪 ?
樓主: Elona
go

有冇小朋友今年9月入讀中一既媽咪 ? [複製鏈接]

醒目開學勳章

阿仔學校有同學上個星期收到匯基東收生通知喇. 不過佢地冇中央派位, 所以冇ranking, 只係request上埋六年班既成績表, 所以可能會快過要等ranking既學生. 你地如果有消息就報上黎啦. 我都仲有朋友要等ranking先知收唔收.
Latte, 又名臭Te或臭喵.

醒目開學勳章

我其實都唔知聖道迦南好唔好, 我朋友去完簡介會, 覺得校長好好, 係一個好謙卑既基督徒, 而且學校好著重飲食健康, 校長係營養師. 我聽朋友講, 如果學生超重, 好似要指定去gym room做運動.

醒目開學勳章

原帖由 Elona 於 09-3-16 09:44 發表
I have applied the following schools:

Ngan Po Ling - waiting list
GT College - Accepted
Fukien - still waiting for the result
United Christian - Rejected

你最後有冇去GT交留位費呀?

醒目開學勳章

匯基東上星期已經發出第二ROUND收生信喇, 你地有冇人有好消息呀?

醒目開學勳章

原帖由 tinetinew 於 09-3-19 18:06 發表
hi,

好耐冇上嚟同大家傾計,今天我一次過嚐咗先苦後甜!我個仔今天收到三封信,第一封係滙基東reject咗,第二封係自行第一志願叫interview,第三封係聖道迦南叫交留位費!!

yuk hei mum

...

又會三封一齊到咁橋既. 不過一封比一封開心喎.

希望其他都快d有好消息啦.

醒目開學勳章

原帖由 SearchSchool 於 09-3-21 11:48 發表
Thank you very much Cecwun and all other mums.

I finally didn't registered for Cannan.  Since my son's class teacher said my son still has chance to find a good school through the lucky draw.  Unless ...

你個小朋友係BAND幾呀? 係頭定中定尾? 如果BAND ONE就等大抽獎啦. 如果BAND2頭, 我覺得都可以搏下. 不過如果係BAND2中或尾,又或者BAND3又好想讀英中既話就要諗下.

其實我之前都講過, 唔鍾意政府D安排, 攪到大家都唔知點. 放棄又唔係, 唔放棄又唔係.

醒目開學勳章

恭喜晒呀!

我覺得點都好, 有多一個選擇係好既.

醒目開學勳章

原帖由 tinetinew 於 09-3-26 11:00 發表
hi,

問咗福中啦,不過須要考分班試時申請,都係嗰句啦,成績突出就可以!我應該會揀福中,因班主任都話幾好,除非有更好消息啦!多謝各位關心!

yuk hei mum

...

咁你仲有邊間未有消息, 而如果收, 你會覺得好過福中?

醒目開學勳章

tinetinew, cecwun,

你兩個唔係一個福中一個迦南咩, 做咩仲咁心多多啫

囝囝都決定左喇, 終於歷時幾個月, 由收到收生信到禽日, 最後都決定左過檔匯基東. 原校冇交到留位費. 好似落實左, 但個心又有d怪怪既感覺.

醒目開學勳章

原帖由 tinetinew 於 09-5-5 17:06 發表
Hi,

因為沙田近d嘛!

Yuk hei mum

阿仔其實原校升近d架, 唔駛搭車, 行落去就可以. 不過佢自己選擇左要搭兩程車既uccke.

醒目開學勳章

原帖由 Elona 於 09-5-6 09:53 發表
想了解一下, 你個仔仔點解唔係原校直升  ? 反而鍾意去滙基 ?

PLS CHECK PM.
‹ 上一主題|下一主題