用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 快樂升中交流區 - 歡迎各位交流 ! (Part III) ...
樓主: Elona
go

快樂升中交流區 - 歡迎各位交流 ! (Part III) [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 Elona 於 09-10-11 10:53 發表
查實係我唔知仔仔有袋埋d證件係身, 應該係暑假同我返大陸之後佢冇比噃d 證件佢daddy, 而佢daddy亦冇問仔仔攞噃d 證件保管...

我平時都唔斜俾牛仔自己袋id. 費事佢唔見. 話時話, 果日佢去考試俾左個id佢袋, 都未攞返, 一陣佢返黎要記得問佢先.

醒目開學勳章

原帖由 Elona 於 09-10-12 16:30 發表
呢2日好靜喎, 大家係咪好忙呀 ?

係呀, 好忙, 公司又忙, 屋企又忙. 好攰呀! 頭先仲差d係小巴瞓著添.

醒目開學勳章

原帖由 Mimi_Ma 於 09-10-12 17:09 發表

係PART II  打過招呼,  我個係女呀!   不過太忙,  你地去得好快,  唔知點回應.

唔緊要啦, 有時間咪回兩句, 冇時間齋睇都歡迎架.

醒目開學勳章

原帖由 Mimi_Ma 於 09-10-12 16:49 發表

我今日得閒,  大小姐去咗番法文,  有些少時間可以講吓....

你囡囡學法文學左幾耐呀? 難唔難呀?

牛仔係學校都選左法文, 見佢返黎讀果d法文笑到我CC下, 佢定係由一數到十我都已經笑到標眼水.

醒目開學勳章

原帖由 Elona 於 09-10-12 20:59 發表
仔仔唔見咗張八達通之後, 諗住買過張新既比佢, 點知佢話唔使, 以我對仔仔既了解, 佢係怕再一次大意遺失張八達通, 怕有壓力另願麻煩d 攞coins 搭車, 對自己咁冇信心點攪 ...

買隻八達錶啦. 帶住唔會唔見喇掛.

醒目開學勳章

不過搭港鐵就一定要用返張學生八達通.

咦! 佢會唔會係因為就黎有得攞張學生既所以唔買過一張咋?

醒目開學勳章

Motherlau,

BB點呀?

狗狗又點呀?

希望兩邊都平安啦.

醒目開學勳章

原帖由 tinetinew 於 09-10-13 07:50 發表
hi,

應該唔會請,因為份人工唔夠俾! 不過等亞仔統測完,就叫佢分擔吓家務,唔想佢成個大少咁! 我就係亞四!

yuk hei mum

...

要訓練下喇. 牛仔每日都要負責洗碗同摺衫架, 偶然會幫下佢, 佢已經好開心咁埋黎鍚我一啖同講多謝媽咪.

不過我都有請鐘點架, 一個星期先黎一次, 最重要既任務係做我最討厭既工作------>洗廁所同廚房.

醒目開學勳章

原帖由 stitchfriends 於 09-10-13 12:51 發表

me too !
我都好攰呀 !
放工成日係巴士瞓, 個頭中落玻璃窗度痛醒呀 !
尋晚攰到唔記得挍鬧鐘, 瞓到今朝7:25 至起身, 成家裙拉褲甩咁出門口,
阿仔趕得切返到學校,
阿女遲到咗幾個字. ...

不如買多個鬧鐘俾D仔女, 等佢地自己起身啦. 牛仔都係自己有鬧鐘, 佢要早過我起身架.  

我有試過鬧鐘唔響, 都係牛仔叫醒我, 又試過牛仔個鬧鐘唔響我去叫醒佢. 總之唔好單靠一個鬧鐘就穩陣D.

醒目開學勳章

原帖由 Elona 於 09-10-13 17:02 發表
我都諗緊買小童八達通定買臨時學童八達通比仔仔, 事關車費相差成一陪, 但又驚比人拉咗要罰$500大元, 各位靚媽, 你地用緊邊種呀 ?

我買左臨時學生八達嘟俾牛仔. 如果你仔仔過左12歲就唔好買小童喇. 做個好榜樣要守規模呀媽咪. 唔係第時仔仔會覺得好多野都可以偷雞就麻煩喇.

醒目開學勳章

原帖由 樂樂 於 09-10-15 12:55 發表

yuk hei mum

亞仔係學校推薦佢去呢度學架
http://hkage.org.hk/b5/index.html

呢度d課程係免費架,唔知點解bk 好少人提呢度.

見佢多數都係高中課程. 係都要等升上中四先可以.

醒目開學勳章

旭曦媽,

我唔記得帶電話走, 留左係公司呀! 我pm左屋企電話俾你. 你check pm啦.

醒目開學勳章

你地就好啦, 有免費班. 牛仔都入左學校數學拔尖班, 不過要俾$$$$讀.

醒目開學勳章

Motherlau,

狗狗冇事就好喇.

醒目開學勳章

原帖由 RoEcMa 於 09-10-15 18:21 發表

牛仔媽,
吾緊要喇, 起碼成績掂先可以入到數學拔尖班架

咁又係, 希望牛仔俾心機啦.

醒目開學勳章

原帖由 motherlau 於 09-10-16 08:10 發表
lau仔鐘意科學 and 生物........但家姐鐘意傳理、經濟等......咁為有叫lau仔讀囉

motherlau

牛仔都係鍾意呢科架, 佢細細個已經話要好似steve咁做個生物學家, 四圍去. 一有steve既節目佢就會睇. 果時steve死既消息, 我隔左一排先敢話佢聽. 佢好唔開心. 佢直頭當steve係偶像咁濟. 到依家人大左, 知道呢個志願唔一定百分百實現到, 佢就退而求其次話做唔到生物學家都要做個獸醫.

牛仔真係好鍾意動物, 之所以點解我咁想養隻貓就係咁解.

醒目開學勳章

原帖由 tinetinew 於 09-10-16 08:30 發表
hi,

始終係條生命ma,你知la,我宜家返工都出入醫院,好多嘢見到都好心'up'!

yuk hei mum

慢慢就會習慣架喇. 我記得我細個既時候, 媽咪係醫院度做, 佢成日返黎講見到D病人走左, 佢就同D家屬一齊喊, 好慘. 到後來習慣左先好DD, 不過好彩後尾調左去產房就好開心, 成日見住D小BB.

醒目開學勳章

原帖由 樂樂 於 09-10-16 11:13 發表

你地直資係唔係好多野都要比錢架?

我細仔入到羽毛球校隊呀,(佢地入到唔算勁,可能你地勁人多,所以牛仔入唔到)張通告貼係下面成個月佢都唔知,

傻下傻下咁 ...

所以牛仔依家同旭曦係出面搵私人教練學, 希望出年可以入到校隊啦.

醒目開學勳章

原帖由 Elona 於 09-10-16 11:42 發表
Yuk Hei Mum 盡量保持多正能量呀 !!

醒目開學勳章

原帖由 tinetinew 於 09-10-16 19:53 發表
hi,

今日亞仔有好消息俾我,佢今次西史有29/30,全班最高嗰兩個其中之一 ,佢話好開心,因為老師係堂上開名讚佢!

yuk hei mum

叻仔
‹ 上一主題|下一主題