用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 快樂升中交流區 - 歡迎各位交流 ! (Part I) ...
樓主: Elona
go

快樂升中交流區 - 歡迎各位交流 ! (Part I) [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 tinetinew 於 09-7-30 11:05 發表
hi,

亞仔都叫我買新衫新鞋,但我死都唔肯! 佢有八九件t-shirt(啱著),鞋有4對(nb,nike,converse,cros),我同佢講著埋今年先,你又唔係唔啱著,真唔環保!:tongue: 我亞仔宜家高過我,佢d鞋又幾新,我諗我要執佢d舊鞋著 ...

牛仔d鞋唔啱我著囉, 佢要38喇, 我著35-36左右.
Latte, 又名臭Te或臭喵.

醒目開學勳章

原帖由 motherlau 於 09-7-30 11:43 發表
昨日先去旺角買籃球鞋,對對都近$千,好貴,仔仔都唔舍得買,最後選左對特價Nike Air Jordon $599,最平la.
再去睇wallet,睇唔成,呀仔嚴貴,要成$200,最後返樂富乾貨市場買左個平靚正,$50

...

你仔仔都好錫住你荷包喎.

醒目開學勳章

原帖由 motherlau 於 09-7-30 12:23 發表
昨日去Nike睇鞋,見到個背囊灰色迷彩$200幾有九折,幾鐘意架,不過大女買左個K-zone書包比細佬,所以冇買.

嘩!  你大女已經會買野俾細佬喇. 好羨慕呀!

醒目開學勳章

原帖由 tinetinew 於 09-7-30 13:26 發表
Hi,

玩吓樂器其實好開心架,一大班人柴娃娃咁!我以前小五玩過口風琴,玩咗兩個月俾亞sir捉咗去彈鋼片琴,我記得果年重攞埋校際冠軍tim!成日去表演,又上過歡樂今宵表演,果時真有滿足感,同埋被人肯定的感覺,真係好開心!所以我好 ...

嘩! 原來你係冠軍人馬, 失覺晒. 幾時開下班教下我地呢班c9仔.

醒目開學勳章

牛仔全部都係新書, 因為阿媽唔識買舊書, 又冇家姐阿哥可以執舊書. 出年都係同幾個高年班既家長商量一下先.

醒目開學勳章

牛仔早幾年跟過一個教育學家玩一d playgrouop一段時間, 果時佢都話牛仔專注力較差, 佢又講左一d, 我又即刻上網搵好多資料, 之後成日同佢玩找不同, 迷官等等遊戲. 又有專家話試下執住幾條彩帶, 係佢面前帶一帶過, 由好慢開始, 然後叫佢數返d顏色同數目. 愈來愈快同多. 久而久之會訓練到佢既專注力.

醒目開學勳章

大圍同我地都唔係好遠啫, 一條大老山就到鑽石山.

醒目開學勳章

ling ling,

你d馬仔icon係邊度黎架, 我都想要呀! bk個bb成日潛水, 冇icon硬係有d表達得冇咁好既感覺.....

醒目開學勳章

原帖由 ling1211 於 09-7-31 15:21 發表

motherlau:
我都有聽過有D學校叫人買嗰d書,有D都5教ga,真嘥$http://sc.chinaz.com/Files/pic/faces/1047/囧囧可爱QQ表情8.gif
甘如上網買,甘米睇5到D書入面花5花得緊要 & 有冇爛? ...

牛仔之前有一本英文書, 一用兩年既, 不過成二百幾蚊一本. 果一次叫佢帶書去英文補習度溫書, 佢成日話唔記得帶, 後尾先話我聽唔見左, 仲要係成大半年前已經唔見左. 我問佢點上堂, 佢話上堂老師會用projector將內容放出黎, 唔駛用書架.....俾佢激死我, 成大半年先出聲. 算啦, 都死死氣打去問老師有冇人執到本書, 因為第二年都仲要用. 老師話唔緊, 本書唔多用, 只係要買版權, 之後有project就夠喇. 後來老師又話有一本係有同學執到既, 俾左牛仔. 咁係唔係都要你買, 然後因為你已經買,所以老師先可以用projector放出黎???????

醒目開學勳章

原帖由 tinetinew 於 09-7-31 15:21 發表
Hi,

我突然間覺得好感慨,因我哋真係好悲哀!!

Yuk hei mum

點解咁講呀? 我覺得有孩子係一種幸福, 縱使佢有時令我好嬲, 有時好激氣, 不過都有時好sweet sweet, 好窩心. 我會諗返佢好好既事. 佢好錫我, 佢知我唔舒服會倒杯水, 仲要放入微波爐叮暖佢先攞俾我飲, 又或者係我唔開心既時候, 講d好笑野, 又會走過黎攬下. 佢之前有幾頑皮, 幾唔聽話我都會唔記得晒. 因為佢係我既心肝寶貝.

醒目開學勳章

原帖由 ling1211 於 09-7-31 15:31 發表

果然24孝mama,我可沒那份耐性

冇法喇. 我係緊張大師黎. 同埋我一出現問題要即刻解決, 唔係我會周身唔舒服.

醒目開學勳章

原帖由 motherlau 於 09-8-1 09:20 發表
我寫左幾個post又唔見左????

成日都係咁架喇.

醒目開學勳章

原帖由 motherlau 於 09-8-1 09:28 發表
冇事做好la,做運動好呀?我有時同d仔女跑下步。自己就like打羽毛球多d,但唔係成日有伴打。
另一方面,如果信中醫就去睇下la,應該身體上有d野比較差,最好睇睇.......

...

禾好懶架, 牛仔成日叫禾book場同佢打波, 禾都冇. 佢又想禾同佢去跑步, 禾又腳痛...............

醒目開學勳章

牛仔今日上磅又重左一磅喇. 激死我.問佢過表姐度食咩做lunch, 佢話叫外賣囉, 鬼唔知叫外賣咩, 咁即係食左d咩. 佢話楊洲炒飯. 唉!唔怪得最近肥左咁多, 做咁多運動都冇咩用, 原來成日食埋d咁heavy既野.

醒目開學勳章

原帖由 ling1211 於 09-8-1 13:28 發表

Veronna:
揸車出黎好快,3個字度到,其實我差5多每wk都會出慈雲山去姑仔屋企食飯ga,而我以前讀嗰間中學都喺係慈雲山 其實我都想問你,牛仔以前嗰間小學,係米慈雲山個間music學校吖?我姑仔個女今年要選校,我姑仔想揀 ...

初小39,600一年, 高小45,700一年, 初小包一個星期一堂學樂器, 高小包兩堂. 我同牛仔都好鍾意學校架, 真係好好, d老師同校長都好好. 好關心小朋友成長, 唔單止學識上, 連生命成長都好著重.

醒目開學勳章

原帖由 veronna 於 09-8-1 17:03 發表

初小39,600一年, 高小45,700一年, 初小包一個星期一堂學樂器, 高小包兩堂. 我同牛仔都好鍾意學校架, 真係好好, d老師同校長都好好. 好關心小朋友成長, 唔單止學識上, 連生命成長都好著重. ...

.........入難唔難就唔係好清楚, 牛仔入去既時候係佢第一年收生, 校長話大概派左八百張報名表, 最後收返幾多, 唔知呢. 不過就會收120人. 一班三十人分四班.

醒目開學勳章

原帖由 ling1211 於 09-8-1 13:31 發表

去呢2度吖,D icon好"哥引"gahttp://sc.chinaz.biz/Files/pic/faces/1108/老公爱老婆QQ表情10.gif

http://sc.chinaz.com/html/faces/index_1.html

http://hkicons.com/

嘩! 好多馬仔呀.

醒目開學勳章

原帖由 veronna 於 09-8-1 17:05 發表

.........入難唔難就唔係好清楚, 牛仔入去既時候係佢第一年收生, 校長話大概派左八百張報名表, 最後收返幾多, 唔知呢. 不過就會收120人. 一班三十人分四班. ...

........唔記得講, 想入就最緊要表現出你一家人都好認同佢地既教學理念. 唔一定要基督徒, 不過一定要唔抗拒基督教.

醒目開學勳章

原帖由 eist212 於 09-8-1 21:45 發表
Hi, sorry, 剛離開坐位去聽Tel, 是小女的傑作。

唔緊要啦, 牛仔細個既時候都試過打左d怪獸send左個post出去 .

醒目開學勳章

原帖由 EggBB 於 09-8-2 01:45 發表
Hi 各位,你們好 。請也讓我加入你們這個"快樂升中交流區"的"開心大家庭"
同"開心大發現"一樣,你們是"成功嘅" 。因我看了你們的對話,令我增進了不少知識,獲益良多
很早期我已想加入 ...

歡迎 真係愈來愈多人, 太好喇.
‹ 上一主題|下一主題