用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖馬可還是張祝珊
樓主: henryzz
go

聖馬可還是張祝珊   [複製鏈接]

happylogin 發表於 17-12-30 22:40
此終讀書個個係小朋友,唔好比佢第日有藉口話,間學校係你揀唔係我想讀嗰間。我當年都想揀bps,但呀女必選 ...
多謝你!唔畀佢借口呢一點講得好好!仔仔自己除咗聖馬可冇其他鐘意嘅。所以我先准備加多個皇仁。心知機會渺茫。頭先有家長回覆英皇,all in,再考慮一下。

mansum92 發表於 17-12-30 23:00
我仔都係唔選張記選了聖馬可,佢讀得非常開心,參加非常多活動,功課唔多,唯一多既係閱讀報告。喜歡彈琴既 ...
多謝你!我現在好希望仔仔可以去到聖馬可讀!不準備選張了!

aquarius721 發表於 17-12-31 10:42
All in即係入親表既都可以有機會interview,因唔係每間學校都all in, 部分係㨂rank order黎in
...
多謝晒!第一次聽到呢個詞。自己準備真的太不夠!慚愧!

Hellomimi112 發表於 17-12-31 10:55
會否考慮英皇?它是全in的。需然比較遠但地鐵到。
之前冇考慮過,不過現在聽到大家嘅建議,覺得all in嘅英皇好過皇仁,至少面試機會方面。多謝你!🙏

b3410 發表於 17-12-31 11:09
sorry, all in 就是全部同學都有面試機會,唔係揀人interview.
排第二咁係冇問題,如果更加想入自一。
因為 ...
多謝你!樓上家長分享咗all in嘅英皇。我覺得可以考慮自一聖馬可,自二英皇。

BBKDWLAM 發表於 17-12-31 22:12
唔好介意,只是用經驗估計,呈一是十名內,加上呈二是二十名內,唔算好高勝算,除非係龍頭或神級小學。一 ...
多謝你!我完全不是介意。真的是之前不太明解。現在理解了!多謝你嘅分析!

BBKDWLAM 發表於 17-12-31 22:20
兩次三名內通常已報神校,所以兩次都係四至六度果啲幾鐘意報張記。
多謝你!我仔仔嘅名次的確不夠膽報張。好彩他本人都不太鐘意。我都唔想他讀死書。

ANChan59 發表於 18-1-1 17:06
樓主冇話要男校,我的意思男女校其他區同樣級數,可能有多些選擇!
多謝你!仔細考慮多一層,我真係冇研究過區外嘅學校。我港島返工,所以一路都係港島搵。現在也冇機會帶仔仔參加其他學校嘅簡介會,網上搵資料同他商量吧。

TLHE 發表於 18-1-1 09:53
建議樓主可先問老師,兒子是否2次呈分後排全港B1A?是的話,自行KC, 港華等也有機的。

QC因要揀人intervie ...
多謝你!

我覺得你幫我總結咗我下一步嘅行動方案:

1. 同老師討論。- 我已經問定老師聽日嘅得閒時間。聽朝就致電老師。
2. KC, 港華 - 我現在搵資料。
3. 一定只能放一間入了也不会後悔放棄馬可抽獎机会的呀 - 絕對同意!
4. 努力考好呈三 - 呢一點已經同仔仔多次討論。他都同意。
5. 假期結束 - 聽日開始就要仔仔進入狀態,準備呈三同埋面試。

TLHE 發表於 18-1-1 09:53
建議樓主可先問老師,兒子是否2次呈分後排全港B1A?是的話,自行KC, 港華等也有機的。

QC因要揀人intervie ...
您好!
請問港華就係香港華仁書院對嗎?
第一個新聞就是馬上申請2019年改直資。。。呢個需要考慮。因為直資我們報了聖保羅男女中學和拔萃男書院。(明知希望渺茫,我都想幫仔仔努力一次。有個面試機會試一試都好。)

22000平方米嘅校園面積比較吸引人。

剛剛先發覺港華,皇仁同英皇都係男校。呢一點要同仔仔好好講清楚。(他曾經擔心男校會發生欺凌嘅事件,唔知聽邊個同學講嘅)

港華同皇仁一樣,應該係選擇性面試。這樣我又考慮自二報英皇(all in)讓仔仔試試。

王家爸爸 發表於 18-1-1 20:49
鍾意英文就聖馬可適合啲。
多謝你!我們也決定報聖馬可!

TLHE 發表於 18-1-1 21:29
是的,但是港華今年仍是津校呀!港華雖然会揀人面試,但競爭一定沒有QC激烈,若兒子是B1A, 也应有面試机会 ...
多謝你!呢幾日忙到漆左線!唔好意思依家先回覆。
你講得冇錯,老師話出左呈二成績先再看多次報什麼學校!不過老師暫時都贊成我們討論嘅結果:聖加英。

如果港華2019改左直資,我們都要交新嘅學費喔!唔係嗎?

TLHE 發表於 18-1-4 22:03
我理解是2019轉直资後新入学的才要学费,正就讀的学生不受影響,不过我没有查證,还是留待其他家長回你 ...
多謝你!一路都好忙。我今日打去港華資訊如果轉直資後嘅學費,原來唔返工。週一我再打,之後update大家。

王家爸爸 發表於 18-1-9 09:10
其實都唔駛擔心,港華轉直資之後既學費唔會貴。
多謝你!睇新聞好似要2萬一年。

回覆 whywhywhywhy 的帖子

非常感激大家嘅回覆!
7月10日放榜之後我就一路記得要返來update大家!唔好意思,一路出差再出差。遲咗!

仔仔入咗聖馬可。最緊要嘅係他自己好開心。我們甲2冇報任何學校。

希望大家心想事成!

回覆 Chenglc 的帖子

謝謝你!也祝願你的仔仔可以適應新的環境,學業進步!👍
‹ 上一主題|下一主題