用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 延長英國禁飛香港
go

[英國] 延長英國禁飛香港   [複製鏈接]

3b 發表於 21-2-25 11:19
可能唔得, 但政策會隨著疫情而有所改變, 帶埋無壞,

帶定身上都冇壞。

到時只能再睇情況, 有機會跟去年 暑假中國是安排包機接送國內學生 的。
留意駐英大使館資訊,同時就算有飛機 返中國,要了解健康碼完成,才能訂機票或者登機, 因我都未接觸過,都是從國內朋友資訊得知,但我聽D, 他又講D咁囉。

小公主媽媽 發表於 21-2-25 10:20
雖然有彈性,但7月份可能有一半機會留英?咁復活節後仲返唔返去開學,苦惱中!
...

我都苦惱中, 孩子Y11, IGCSE公開試都不用考,書又教哂。
3月中加了個5天考試,學校已通知海外學生繼續在家應考,3月底前海外學生都不用到英國回校 , 繼續Remote learning.

我問阿女 ,咁4月打後上堂做乜,她說學校安排都是照溫書到5月中 , 咁我即時話,復活節後仲返唔返去呀?

我都有諗,莫非香港要似國內咁暑假做包機 ?  因香港現在抗疫方向一直是跟中國方式實行 。

但7月唔開關 , 孩子又未夠18歲 ,轉飛其他國都有問題, 當地酒店比唔比入住呢? 返到來港又要酒店隔離21日 ?
就算比你上到國內航班, 又擔心條機票是天價 。

scso 發表於 21-2-25 12:00
請問用回港易入境香港是否需要家居隔離?

不用!

hiddenhero 發表於 21-2-25 16:44
我理解係非整個中國? 只有廣東省, 澳門可以不用隔離。

如果其他省份需要家居隔離14 天。

回港易是廣東省和澳門呀!

kct18 發表於 21-2-25 18:50
如果18歲以下,可以點返香港呀?

現在正是各香港家長最煩惱的事 !

kct18 發表於 21-2-25 18:51
家長由香港去內地陪18歲以下小朋友隔離得唔得?

未必得 ,但也不是完全唔可以,我諗要在駐英大使館申請時可以查詢及了解。 就算飛國內都不是買張機票 便可 , 都要通過一連串檢測和申請健康碼 的安排 ,確認先准買機票。

小公主媽媽 發表於 21-2-25 19:17
咁暑假回港困難從從,仲想緊返唔返英國,未夠18 歳去大陸隔離好似好危險
...

其實只能直航返港先叫最安心 。 如果轉飛大陸隔離檢疫都叫做 好勉強,但再要轉往 泰國或其他地方隔離檢疫先 , 就真係唔好諗,語言都溝通唔到 ,去到當地有乜事都冇人幫到手。

elysemama 發表於 21-2-25 21:43
但其實有冇機由英國往廣州?係咪包機?真係回港不易

暑假無直航的話,我可能飛過去陪女,

還有沒有飛機飛廣州 ,唔知幾時開返!
係咪會有包機返中國 , 都係唔會知 , 自己wechat 嘗試聯絡倫敦中國大使館啦 , 其實都要睇飛中國邊度的 , 我聽監護人說舊年北方學生是飛到青島及隔離, 蘇杭滬 學生是飛抵蘇州隔離 。

3b 發表於 21-2-26 13:43

經杜拜要先在當地隔離, 之後回港再隔離21日嗎?我唔敢同阿仔講 ...

阿仔Mock在 香港考嗎 ? 如果可在香港考 到, 4月 呢個學期 真係要諗清楚 有沒有必要返去 ,我同其他家長都傾緊呢個問題 。

3b 發表於 21-2-26 14:09
原本話今個星期考, 但最終變左測驗, 好似話復活節後返學就考返原本1月份mock paper,可能學校不想on-lin ...

Mock改 4月 , 又不設網課 , 咁就要返去啦 ,無得選擇。

longlokma 發表於 21-3-9 12:12
別太多希望,數字再低也不是重點

Agree !

sunny.moon 發表於 21-3-12 15:26

倫敦飛廣州不用隔離??個人覺得,多去一個點風險一個。 ...

呢度個個家長都好想直航機抵港再進行隔離檢疫。
有邊個想無啦啦有直航機唔坐 , 又要諗飛廣州、 泰國再回港, 貪好玩咩 !
睇下家長Post出來的Link , 上去政府/衞生署網頁睇下。

galatea 發表於 21-3-13 18:24
下,倫敦飛癀洲唔洗隔離?唔係呀?

香港到國內都要酒店隔離14定 21天。 倫敦去廣州點會不用隔離呀 。
在國內隔離檢疫是 是定點酒店隔離 。

但在廣州隔離後是可以透過回港易申請回港而不用進行隔離檢疫。

longlokma 發表於 21-3-17 19:49
如果可以容許包機就即係可以直航回港了。而各孩子離校時間不同,難以包機同時走吧
...

認同 , 大學中學放假時間不一 。

包機 通常那地區 是沒有直航的航班航線 ,或者針對性某一類人士 ,所以要出包機 。

現在香港又有飛倫敦的 , 只是政府封英國抵港航班,只要肯開返 ,就已經可恢復直航機 。

yuyueng    發表於 21-3-18 11:00
‹ 上一主題|下一主題