用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小朋友學鋼琴
樓主: ballcat
go

小朋友學鋼琴 [複製鏈接]

我囡囡學了鋼琴一年多D , 一直用Alfred's Basic Piano Library  , 由Level A 學到Level D 囉, 不過上星期開始轉了鋼琴老師, 新老師說囡囡手勢有問題 , 而且彈D歌連貫好差, 所以建議我買Everybody book one 比囡囡上堂, 先執番手勢及讓她再學番好呀 ...

我想請問如果我買歌書比囡囡讓她可以除上堂的歌以外練習 , 有什麼推介呢?
我是唔識彈琴的媽媽呀....

原帖由 miss321 於 10-6-18 23:53 發表
其實Alfred 套書係近幾年興,教材的確寫得唔錯,仲分了不同年齡學不同series。用咩書視乎你囡囡幾多歲,everybody, john thompson 果D係舊式鋼琴書,冇新的寫得咁好,太細小朋友未必岩。通常一轉新鋼琴老師,老師會講之前果個有 ...

我囡囡只有5歲, 之前是工人帶囡囡去練琴, 而家我買了2手琴, 我發現囡囡琴的歌只有好幾首是熟的, 其他是一個字彈出來的, 加上見到手指指法都幾錯 , 加上每次湊她學琴 , 老師都說ok , 今日慢少少, 但往往回到家囡囡就會說學琴姐姐今日比糖我食同我傾計等等說話 ( 我個囡囡係好傾得, 成日氹人傾的) ....

我個囡係食住老師 (我知自己個女問題) , 如果再咁學即是浪費金錢及時間, 所以把心轉老師, 今次轉的老師 , 那老師上了一堂也講出了我發現的問題 , 所以半她說如果番轉頭用回之前的書, 小朋友可能冇心機, 認為自己識哂 , 所以叫我用多幾十蚊買一本新書及五線普 , 好讓執番阿囡手勢及了解囡囡的進度囉....

其實仲有咩書我可以留意下買比囡囡練習呢?
‹ 上一主題|下一主題