用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國機場快速測試 Covid 19
樓主: lee2046
go

[英國] 英國機場快速測試 Covid 19   [複製鏈接]

etoile 發表於 20-10-23 00:37
呢D額外服務,任佢開價,唉,又一筆洗費!

所以一係Join 監護人的COVID test , 如果是 機場Test , 除非幫他們訂車順便機場做Test .

newfather 發表於 20-10-28 12:52
見到 BOOTS 都有 in store test, 13歲以上可做。不過唔知香港是否承認

我都想知呀 !

https://www.boots.com/CategoryDisplay?Level5_category=2476183&urlRequestType=Base&catalogId=28501&Level3_category=1743691&Level1_category=1602597&langId=-1&Level4_category=2476182&storeId=11352&Level2_category=1724192

Hopefulmom 發表於 20-10-29 12:41
I read in chats elsewhere that the Boots test is likely not acceptable for flying to HK, because it ...

Thank you

twsf 發表於 20-10-31 01:21
我想問如果個Test係positive咁個小朋友係咪要即刻返學校定係應該點呢?唉都好擔心 ...

如果是踏入放假時間,學校都會關門。 我相信要聯繫監護人,看看怎樣安排。

hiddenhero 發表於 20-10-31 11:19
我仔太細, 我唔會比佢用機場個服務, 太多未知之數。 跟學校, 佢未去機場就會有結 ...

是呀 ,或者提早幾天回港,多幾日時間可以安排。

twsf 發表於 20-10-31 21:43
下星期一英國會再宣布新一輪措施唔知佢會唔會停學,如果停學又要搶機票返嚟唉 ...

我女本來明天返英國應付Mock exams , 但今日 電郵跟老師商討,決定留港 , 並可安排在屋企考,考試官會跟我 再聯絡家中考試房間環境安排。

hiddenhero 發表於 20-10-31 23:10
咁既環境, 學校又安排到就唔返去了。

9月開學都有同學沒返英國 ,所以課程上一直都有online 上課 。
我都係上星期先知,原來學校都有安排 在家考Mock , 但那時我都訂好機票,和12月 香港的酒店。

但12月的酒店 訂房時 好似話冇得取消呀,只可改名改期

3b 發表於 20-11-1 08:53
可以改名改期都好, 看看其他家長是否需要, 轉賣給他們

剛剛聯絡酒店, 他們說因Terms 係不能取消,就是叫我自己去找人轉讓呀 !

manman333 發表於 20-11-20 15:01
機場就有酒店,唔明點解政府唔用,要用青衣個間

有心要做, 機場搵個地方出來或亞博 度整個Lab 做化驗 , 縮短等候時間 , 好過安排酒店比旅客住 ,但成本上係點我就唔知 , 但過程就會簡單很多 。

hiddenhero 發表於 20-11-20 17:52
政府已經係機場做梗另一個測試, 呢個係自願性質。 本來22 號可以改用呢個。 呢個測試只係需要1-2小時。  ...

可能d人覺得深喉都已經是必須,再做多個映等候時間又沒有快到,所以唔做呱。

呢個是為了旅遊氣泡而做的PCR檢測, 試驗期就不收費, 日後收$499。

hiddenhero 發表於 20-11-20 22:29
我會比錢做。 時間縮短好多。

所以咪話政府一早就要咁做,能縮短時間,收錢都會有人肯去做 。

提供酒店都要成本 ⋯⋯
‹ 上一主題|下一主題