用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Guardian
樓主: GohSam
go

[英國] Guardian   [複製鏈接]

回覆樓主:

你出4個Post 都是「Guardian 主題, 但4個內容都係圍繞Host Family , 建議你在其中一個主題寫哂出來 , 大家都會睇得舒服和 綜合回應 !

比幾多錢監護人公司與 Host family 好唔好是兩回事 。
監護人收費是與其服務多少有關, Host family就真係講彩數 , 有D好好,有D真係比3個麵包你分3餐早午晚餐都聽過。
我孩子同學今次Half term 都有住了2日打比Guardian 要求立即轉Host family , 早、午餐各一個麵包,晚餐同學就7:00是吃菜沙律或餐湯 麵包 ,吃了便要她入房, 到7:30就Host family 一家 3口又有肉又Pizza 和意粉 。到8:30要熄燈,不准開燈 !

PUIPUI2000 發表於 21-11-4 22:04
Which guardian company

阿女沒有問舊同學 , 因本來約了
倫敦聚會 , 但因為由牛津的Host 搬到去Nottingham host  , 因為太遠了,所以沒有見面沒問得咁仔細 。

Iamawoman 發表於 21-11-5 14:15
我仔嘅Guardian 公司 Christmas holiday offer 咗幾個 residential course ,類似遊學團,我就寧願參加呢類 ...

低年級就可以參加呢類 Residential course ,  我孩子和朋友孩子 sixth form 唔願去呢類的course , 放假仲要去上堂,又要參加呢D唔太喜歡的活動 ( 以前學校都已經有) , 講到明唔要參加 !

王老太2012 發表於 21-11-5 23:53
即要85磅一晚,真誇張!聽聞因為今年聖誕假期,很多留學生都返不了香港,所以坐地起價。
幸好,我找到朋友 ...

是呀 , Host family £85天 , 但很多host  今年都不接學生, 另外guardian 都有安排在某D學校做 residential course  £1080/week .

GohSam 發表於 21-11-6 14:16
應該出年會轉WH.  價錢平啲,雖然xmas 或Easter 要收額外費用。但現在用堅這間,一年£2300, sliver plan,  ...

現在用緊是JamXX LXX呢間guardian company ?

你姪女已經比哂一年的監護人費用 ? 如果是每個Term 繳付費用 ,通知期一般是原整一個Term 前。
即是你們現在可通知用埋下一個Term 便終止服務,第三個Term 就可以轉另一間監護人公司 。

但如果你們已繳付足一年費用 ,那你在第三個Term ,即明年4月的Term 開始前便要通知下一學年終止服務。

sleung2020 發表於 21-11-6 23:22
聖誕好多host自己都出去玩

去年聖誕Lock down 又限聚令,所以今年當地本土家庭都會有聚會或出去玩和探親, 所以Host family係好緊張呀 !

GohSam 發表於 21-11-7 22:53
回覆 Poyau 的帖子

我自己都認同,以前朋友仔女也去B Agent 到,佢哋介紹GIX 同 JL,要在介紹B guardian比 ...

不過之前我搵過Host 資料, 都有很多房間是沒有書枱 和書枱燈 !

其實一直以來我女 個個Half term 都返香港 , 係呢一年幾真係比個肺炎攪到所以事都變哂 , 變哂都算 ,係要洗埋很多冤枉錢。
‹ 上一主題|下一主題