用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 政府熔斷機制,除褲放x,多此一除!
樓主: ThanksMyGod
go

[英國] 政府熔斷機制,除褲放x,多此一除!   [複製鏈接]

我原本是訂6月17- 7月1日 14晚的酒店 ,$950晚 , 後來因正苦改為7晚咁我就返航班改為 19/6入住7晚 ,
現在航班被轉為 6月17日起飛,今早就向酒店發電郵更改為18號入住7晚 , 但收到回覆價錢是$1350/晚 , 要明天09:00回覆 。
真係多X謝正苦,又令我洗多了怨枉錢 。

sunny.moon 發表於 22-4-15 22:17
請問你邊間酒店?? 我孩子也是被改 17 june, 飛,18 号入住酒店價格不變!!
...

南灣如心 !
原本訂Room Type: City View Room King, 現在改為是Premier City View Room。 多一個Premier ,多$400晚 , 同樣是City view , 面積一樣大 , 設施也一樣 , 樓層高D的 !
最慘是,我原本book 14天都係呢個period 的 ,現在無端端要比多$400晚 。

sau2005 發表於 22-4-15 16:17
3個就溶斷,容嘜易,人哋都唔想,有哂48小時內檢測結果,其間受感染冇人想,關航空公司咩事,你話成班機超 ...

有幾多人是真係Landing 是確診 ?
還是之前曾經確診好返 ,但抵港檢測CT值 問題而被確診 。
香港CT 30就已經是可出院 , 而且是低病毒量 ,傳染極低 , 快速檢測一般30以上都是一條線。
但入境要求CT值30-39都當係確診的,佢哋用40來做標準的,極度黐線。

cykk 發表於 22-4-16 02:00
真事,事原我負責幫朋友訂5號倫敦出發經多哈轉機6號到香港機票及酒店,出發當天到達機場後被通知因第二程返 ...

完全理解 !
今日係FB ,睇到一個Post , 有個港人從溫哥華回港 ,PCR test report 寫了 date of service :2022/04/12  10:01 , 地勤說佢地收到香港正苦要求要精準列明 要係 Date of collected  日期時間 。 因不是 用Collected 這字眼 ,最後都被拒登機,未能回港,在場亦有其他回港乘客有相同情況而不能回港。
當你跟足每一樣要求時 ,總會有人會執著某字眼 ,而去留難人。表面開放,實際想盡方法擾人阻人 , 曾經香港是一個文明又是國際化都會 , 現在是一日比一日退步和落後 。

hkcching 發表於 22-4-16 22:18
如果今日大家覺得隔離得嚴厲嘅話,我保證7月1號後會更嚴厲,想冇熔斷,冇隔離,冇大6批准係冇可能,我都好 ...

非常認同!

現在呢個阿爺叫她掹雞(hammer ) 再開槍 , 她是會掹雞,但她會諗開槍會死人的。
下一個就阿爺叫他掹雞先 , 但他會自把自為開埋槍 ,顯示自己能力夠強硬 ,未叫做會做定先 。

ratafan 發表於 22-4-17 09:35
一切一切外防政策,香港也好,大陸也好,我覺得係政府or 習大大專登留難一班放洋家長或expatriates⋯⋯佢哋 ...

咁上面又唔得呀 , 都要想方法用人X 幣換美甘呀 !

幸福花海 發表於 22-4-17 09:54
其實而家咁多隔離中心,唔介意全部入哂去,可以收返錢,都係七日啫,如果中招可以去方倉或竹蒿灣,重症先入 ...

以前就一落機, PCR test 有病毒就即捉入院 , 咁 就一定 影響入院人數和 醫療負擔。
唔好講全部人 , 只係落機做PCR test 的人是帶病毒 ,都可即安排方艙/糟糕灣入住啦 。
不過方艙管理外判哂, 沒有人入住,係唔會放人手入去工作的 ,有啲政策有時又奇奇怪怪的。

waiyan2000 發表於 22-4-20 18:42
梗係鬧唔啱啦, 叫港府要考慮取消熔斷,或者一班機三個人太少,應該要用%去計
...

CT值都要改變啦 !
每班機3個 , 幾十人一班機又計3個 , 300幾人又計3個  ⋯⋯都唔知「3個」是邊件高分低能諗出來 。

Azzurro 發表於 22-4-21 08:25
政治係一門妥協嘅藝術
一味對抗係冇用

承你貴言

poonseelai 發表於 22-4-26 08:26
近日商界齊轉口風,國內開關不知何時,話先通國際,希望好消息陸續來

商人返上去仲驚呀 ,驚上去突然封城 ,豆都冇粒食下 ,仲要唔知要封幾耐 。 通外國起碼冇呢個情況,自由出入 !

sleung2020 發表於 22-4-26 16:42
專家講冇用,除非係西環嘅專家

正確

shadeslayer 發表於 22-4-27 13:38
聯合國人權 article 13,一個國家或者地區嘅人民有權返回自己嘅地方。

影唔影響醫療系統都應該有權返,有 ...

同我諗法一樣X3

‹ 上一主題|下一主題