用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12網灣仔區家長,你地派到邊間呀?
樓主: sammili
go

12網灣仔區家長,你地派到邊間呀? [複製鏈接]

真係唔明點解總有人要作主觀批評.其實每間學校都有其強弱項,亦有好及壞的學生,最緊要選一間適合自己小朋友的學校.

原文章由 TTJTMaMa 於 08-6-10 18:01 發表
真係唔明点解D人咁like Marymount?  Compared with St. Paul and 聖心, 同 level 的 student, she is the weakness but they are come from rich family.

TTJTmama

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

唔好意思,想請問你女友的女兒成績不理想,是否學校師資有問題,教得唔好?

原文章由 TTJTMaMa 於 08-6-11 16:22 發表
Dear All,

請大家唔好誤會, 我並非主觀批評Marymount, 論校名, 環境, 地点, 設施, 校服, 英文教學, 12年免費, 以是眾mama & papa 喜愛啦! 但手持20分重要加埋運氣去博一次, 也唔穩陣, 失敗咗唔知派咗去邊, 你 ...

Dear TTJTMama,

你所講的情況,很不幸,這不是MSS特有,而是很普遍,很多傳統名中學情況都是一樣,預左學生自動波或有家長督促.老師當中不少是等退休兼失去教學熱誠.樹大有枯枝,但仍然有不少好老師,只看你的小朋友是否幸運地遇上.任何學校都一樣,只是社會人士都將焦點放在傳統名校身上而已.

讀書其實係靠自己及家庭的支持,不要過於放大學校的責任.一班40人,可以想像即使老師如何努力,亦都不能令每一個學生都考到好成績.只要該學校教出的學生品德教養質數好的比壞的多,便已算是一間不錯的學校了.

中文程度差,我覺得根本是現今社會的風氣,家長的價值觀所造成.看看多少家長願意月花數千元去學英語或外語,但有幾多人願意付出同等價值去補中文?

你說朋友的女兒無一完美,請恕我不禮貌的直言,你的要求實在太高了,人無完美,難道你是?

小學部雖然沒有考試,只是名稱而已,測驗一樣計入成績表,想有優良成績一樣要努力溫書,一樣有壓力,沒有免費午餐.

曾聽一位聖若瑟小學家長說,壓力真的很大,但其實是很個人的事情,只要你不介意小朋友的成績,根本沒有壓力可言.

原文章由 TTJTMaMa 於 08-6-11 18:30 發表
Dear Zen,

我個女唔係Marymount student, 不過佢有3個kindergarten 同學都入咗去, 不幸地無一個完美, 一個連中一也升唔倒, 其如兩個在F.4, 一個中文非常差, 如果failed in HKCEE and A Level, 已經唔駛入大學, 英文 ...

Sindy,

我估佢係講中學部.

原文章由 Sindy 於 08-6-11 19:59 發表

我諗老師有無心去教都好重要,我女入黎呢幾年,係最難搞既幾年,好好彩每級既老師都好專重學生,老師既質素亦都好高(我女遇到果d啦下),如果你話老師無乜點理學生,就唔敢認同,我女越大就越大頭蝦,老師可以留底叫佢搞 ...

Dear TTJTMaMa,

你講既情況我體驗過了,明白當中的苦樂.

學校汰弱留強,可以理解,現今的教育制度,根本是當一盤生意去經營,我們做家長的可以選擇的其實不多,要玩這個遊戲,便要跟遊戲規則去做,適者生存,現實社會根本如此,烏托邦何處尋呀!

原文章由 TTJTMaMa 於 08-6-12 13:42 發表
Dear Zen,

我唔想越描越黑, 令各家長不滿, 其實我所講唔係小學低年班, Primary 1-3 仲好開心愉快學習, D老師也唔會太嚴, 但到P.4 & P.5 1st term, 小朋友就感到吃力, P.5 2nd term & P6 呈分時段, 老師, 家長和學生 ...

Sindy,

車)))有幾勁o者,一山還有一山高.

可能我係現實派,對學校的期望不會過高.我經常同我的孩子講,讀書係靠自己,入到好學校是幸運,遇到好老師更是花紅,自求多褔吧.

原文章由 Sindy 於 08-6-12 13:58 發表

我個大女今年會考完啦,zen既都中學唔係低年級架啦...仲係一間好勁既學校讀書,我地唔會唔明,就如zen講,呢d情況間間學校都有,識得我又讀高小既,都應該聽到我話過要小心......係呢度bk媽話,五年班時未呈分都無乜野,越 ...
‹ 上一主題|下一主題