用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 Dr.T 在此 (Hello, Dr.T speaking... 續集)
樓主: Dr.T
go

Dr.T 在此 (Hello, Dr.T speaking... 續集) [複製鏈接]

Hi Dr. T,

你好呀, 我本來在另一個topic討論有關囝囝發脾氣既野, 有個媽咪叫我來這裡問一問你既意見.

我囝囝現時5歲半, 好容易開心及唔開心. 但一向發脾氣時都可以控制得到, 最近, 我發現佢情緒既起伏好大, 好容易發脾氣, 有些少不如意就會發脾氣, 而且一發不可收拾. 發脾氣時會大叫, 亂罵人, 打我, 講好多難好離譜既說話 (例如 : 我要殺死你..), 當我想勸佢時, 佢就必定同你au到底, au到語無倫次, 有一次佢發緊脾四, 忽然個電話響, 我就想攞電話聽, 佢就唔比我聽, 仲想搶個電話, 又話個電話係佢既, 係佢買既, 係佢比錢買既, 又有一次, 唔記得因為咩事, 佢話呢個世界係佢話事, 全世界都要聽佢話.....等等, 真係好野蠻.

但係當佢心情平伏左之後, 再同佢傾, 佢其實係知道自己唔啱. 就答應我話下次唔會. 但每一次都係咁, 重覆又重覆, 我真係好怕佢發脾氣呀.

佢控制唔到自己既情緒算唔算係一個病態? 佢發脾氣時咩都講, 控制唔到, 又係唔係有問題呢? 我需唔需要幫佢做下心理評估呢?

Dr. T,
好多謝你既回覆.
其實佢係對我及爹d先係咁激架, 不過, 如果有時佢發緊脾氣時, 其他人加入勸導, 佢就可能會鬧埋其他人(但係只係熟人, 例如婆婆..). 咁有無問題呢? 佢响學校就絕對唔會咁, 而且老師話佢同同學仔相處都好好. 咁點解佢咁樣對我地呢? 其實佢由細到大我地都唔會縱容佢架. 但係點解會變得咁野蠻架, 尤其係眼訓既時候.

Dr. T,

Thank you so much.....

我想問下, 如果家長既管教方式係成日打打鬧鬧, 咁小朋友既性格會唔會都比較燥d呢?

Hi Dr. T,

又係我呀, 我又想請教你一d野呀....

我個囝有時會發惡夢(係發開口夢嗰種), 佢會係咁好大聲鬧人(不過唔知佢鬧咩, 聽得唔係好清楚), 甚至會起身打人(我訓佢旁邊, 所以佢係打我), 我會捉住佢或者攬住佢, 話佢聽佢只係發夢, 叫佢乖乖地訓, 叫都仍然不停鬧/打, 鬧/打完一輪之後, 佢好快就會訓番, 佢鬧/打人既時候係睜開眼睛既, 咁其實佢係仲訓緊定係想借題發揮鬧/打人呀?  通常白天同表哥玩完, 而又有鬧架/打架, 又或者白天有發脾氣, 晚上就會有續集.
點解佢每次發開口夢都係唔開心既野? 咁係唔係代表佢心入面有好多唔開心既野呢? 可以點解決呢? 佢發惡夢時又應該點處理呢?

Hi Dr. T,

唔該晒你百忙中抽時間回覆, 睇咗之後都無咁驚, 我會嘗試用你個方法架啦.

Dr. T,

你好! 小兒今年7歲, 讀一年級, 經常發脾氣, 發脾氣時, 好似顛左咁, 會講好多唔好既野罵人, 又會做一d破壞性既行為, 例如勁踢門, 等等.....

我有問過學校, 佢喺學校會唔會有咁既情況, 但學校話無, 跟住又反問返我, 點解佢喺學校唔會咁, 喺屋企先會? 可能係我地管教上既問題, 但我自問我地從不縱容他, 不會因他發脾氣而就聽他說. 咁到底是什麼問題呢?

佢其實幼稚園既時候都會好容易發脾氣, 但現在升上小學, 情況赿來赿嚴重, 好多時因為咁, 爸爸就忍唔住出手打或罵, 赿打罵, 佢就赿激.

佢會唔會有情緒病呢? 需唔需要做下評估呢? 請你幫幫忙, 解答下的既問題, 無言感激.

Dr. T,

可否指教一下呢?

原帖由 2chaima 於 09-4-8 14:18 發表
Dr. T,

你好! 小兒今年7歲, 讀一年級, 經常發脾氣, 發脾氣時, 好似顛左咁, 會講好多唔好既野罵人, 又會做一d破壞性既行為, 例如勁踢門, 等等.....

我有問過學校, 佢喺學校會唔會有咁既情況, 但學校話無, 跟住又反 ...

回覆 # 的文章

Dr. T,

我COPY左我先前既發表啦, 請多多指教

Dr. T,

我有問過學校, 佢喺學校會唔會有咁既情況, 但學校話無, 跟住又反問返我, 點解佢喺學校唔會咁, 喺屋企先會? 可能係我地管教上既問題, 但我自問我地從不縱容他, 不會因他發脾氣而就聽他說. 咁到底是什麼問題呢?

佢其實幼稚園既時候都會好容易發脾氣, 但現在升上小學, 情況赿來赿嚴重, 好多時因為咁, 爸爸就忍唔住出手打或罵, 赿打罵, 佢既反應就赿激.

佢會唔會有情緒病呢? 需唔需要做下評估呢? 請你幫幫忙, 解答下的既問題, 無言感激.

回覆 # 的文章

Dr. T,

Thank you so much!

咁我既小朋友係咪無咩特別事? 有時我D屋企人見到佢咁樣發脾氣, 都話叫我應該帶佢去睇醫生架

另外, 我想問下邊到有家庭輔導呢? 有無D係平D既地方可以介紹一下呀, 我地家庭環境不太好......

唔該晒呀!!
‹ 上一主題|下一主題