用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 又一次有小學生係學校墮樓
樓主: silvia_ng
go

又一次有小學生係學校墮樓   [複製鏈接]

回覆 ANChan59 的帖子

呢個我明白,做engineer一樣,理論歸理論,實踐會有所不同。我教隊員步操時也有類似的無奈!睇完本步操書都唔明,做的動作也有所不同,但奈何考理論要照書答。

總之萬事皆要執生,不能一成不變;亦必須看清目標,深入了解背後原因。

教開細路遠足,無得死記,佢地會問點解打呢個電話。

萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

回覆 ANChan59 的帖子

我也情願用唔著 - 相信無人想其他人有事。

但我們要經常帶細路,重要行山,無論是規定與否,我也認為需要考急救牌,我亦在隊內推緊(我真係迫人學急救)!我就比較好彩,只遇過路人在馬路暈低,一次波友斷腳踝及一次波友斷晒前後十字韌帶,其餘都是小朋友流血。不過我有機會在其他導師教急救章時作示範,算是多D機會重温,記得耐D。

我認同紅十字會將急救普及化,多D人識一定有好無壞。但真的希望D人認真去學,唔好搞到知D唔知D,真係會害死人!10年前有個舊同學打打下籃球暈低,咁就過咗身,剩下新婚半年的太太!如果當時在場人士懂急救,事情或可改寫…………多可惜!舊年分隊搞完急救章,負責阿sir曾經詢問各導師是否贊成讓一位肥了骨折包紮的隊員合格?我第一個反對,就是怕該隊員以為自己OK,胆粗粗出去幫人急救,卻做錯程序而誤事。有D嘢可以草率,有D萬萬不可,急救是後者。

另外我真係想學埋野外求生,救埋自己。

萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

回覆:Daniel-Florence 的帖子

你講呢點,我絕對同意,我也會不斷進修的。

回覆:nintendo 的帖子

其實佢直接叫救護車而無打999,我無異議,原因之前講了。但佢有消防處救護車唔叫反而叫個遠嘅St. John就有問題。好明顯只知跟程序但完全唔瞭解程序的背後理念,不懂變通。

雖然肉眼未必能看出是高處墮下,但如其他師兄師姐所講,只要一檢查/反轉傷者就一定知。未檢查清楚就魯莽地為傷者做CPR就確係離譜!如報道是事實,刑責難逃!

‹ 上一主題|下一主題