用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 四歲小朋友好專注研究天文地埋係咪資優? ...
go

四歲小朋友好專注研究天文地埋係咪資優? [複製鏈接]

"我個仔都唔中意同齡,有社工解釋可能係不介入衝突,大的小的不會或不懂同佢爭"

我覺得係呀, 可能同年4-5歲既小朋友好多時比較自我, 我仔覺得同佢地玩易有衝突, 所以情願同 大人或大既小朋友玩, 因大一點既人會比較忍讓同跟規則.

我仔對科學果類事都好有興趣, 佢2歲幾果時發現左磁石會吸鐵, 佢不停自己用其他 物料作測試. 佢都好喜歡火山, 地震, 打風,落雨, 地球, 月亮太陽, 成日問點解地球, 月亮太陽係圓既? 點解地球會轉? 點解有日夜四季?點解打風......我好多都唔識答呀.

我都苦惱緊 應該點選校.
教得深既學校, 經常追課程, 教法會否太死板? 傳統學校老師對佢地呢 d 脾氣有點怪的學生包容度又是如何呢?
新派直資包容度會好d? 但如果無咩功課, 我仔會否覺得無所事事就可能在課室發夢或無心機?(我仔係極喜歡做功課的)

Radiomama 發表於 13-9-28 11:20
你大果個不正就是新派學校嗎?我都想知嗰間適合資優小朋友嗎?
大女剛讀CKY, 暫時所見無咩功課, 好多時間閱讀.暫時亦唔太了解學校對資優或特別需要學生有否特別的支援.
我仔係好喜歡做功課果類, 所以我諗CKY 對佢是否未必適合呢?
我有個念頭, 是否應該先讀一間比較關愛又有一定功課量的的傳統學校, 之後中學時才轉到類似CKY 這類重思考分析, 自我追求知識的學校?

但另一方面又考慮過, 讀CKY, 另外自己找一些他感興趣的課程/練習讓他做過夠. 但CKY真的好少提及對資優或特別需要學生的支援, 反觀港同和一些津校, 好似對這方面比較著重同和提供多方面協助.

我都有考慮過你囝囝果間學校, 朋友囝囝剛上year2, 佢發現其實好睇運氣, 撞到好班主任就好好, 撞正唔夾的班主任, 都好無奈.....
你的睇法又點呢? 學校支援足夠嗎?

shareholder 發表於 13-9-28 10:31
新派直資咪又係做功課做到死, 市場需要嘛, 你揀返官津學校啦, 慳返錢買課外書好過啦
...
功課多我仔應該會好enjoy.....
比起幫大女揀學校今次真係煩惱好多.

我老公就話我杞人憂天, 話到時考到/派到咩學校先再算.

shareholder 發表於 13-8-31 11:20
買些科學/地理的小童書俾佢研究, 佢應可比其他人超前4年(即係可以買8歲睇的書俾佢), 記住, 要俾佢大量課外 ...
你講得0岩."成績只是數字遊戲", 最緊要清楚自己小朋友到底學會什麼需要什麼.
我主力係想幫囝囝改善人際溝通, 情感表達.
佢好多時大發脾氣係因為唔能夠用言語表達出自己既情感.

babyislove 發表於 13-10-8 10:11
我个仔都喜歡做功課。
我會揀课程深, 但下午有導修時間既小学。
放學時功課已經做晒, 佢返到屋企可以做自己 ...
揀课程深, 但下午有導修時間既小学--->我都有此打算.
暫時心儀宣小, 優才.
津校就真係唔知自己果區邊間係呢類型.

‹ 上一主題|下一主題