用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 孩子近來愛看的書
樓主: madscientist
go

孩子近來愛看的書   [複製鏈接]

HKTHK 發表於 13-8-7 16:28
A-Mum/四隻貓, you might want to try the Ramona Quimby series by Beverly Cleary for your girls as wel ...
我女睇左本Ramona , 佢話好睇呀. 0岩晒佢口味, 多謝介紹.

係圖書館借到既Enid Blyton 短篇, 我女已經掃得 8899了, 開始睇埋Noddy....

broadband 發表於 13-8-30 14:09
有咩英文書啱p3, p4的女仔?
女女本身睇緊咩書? 佢喜歡邊類故事?
通常女仔都喜歡仙女/公主/魔法果類. Rainbow magic, Magic Ballerina, Tiara club, Magic Pony, Wishing Chair...果類佢0岩唔0岩?

Jacqueline Wilson既書喜歡寫女仔心事同友誼, 都是不錯的選擇.

探險/偵探故事有無興趣?

Fat_Fat 發表於 13-9-1 16:31
請問Enid Blyton 短篇包括那幾本?

http://www.navrang.com/?Page=Categories&ID=8814&ref=2
厚厚地一本有好多短篇故事, 圖書館有好多本.

broadband 發表於 13-9-2 21:57
Enid Blyton 的書好似是探險的,有無唔驚險嫁?囡囡實在太細膽
http://www.navrang.com/?Page=Categories&ID=8814&ref=2厚厚地一本有好多短篇故事, 多是動物/精靈/魔法故事. 我女話結局都是美好正面的, 唔會驚的.

http://www.navrang.com/?Page=Category&ID=9008
Wishing chair 系列

http://www.navrang.com/?Page=Category&ID=9091
Noddy 系列

http://www.navrang.com/?Page=Category&ID=9007
Amelia Jane 系列

titibaby 發表於 13-9-2 10:30
Jacqueline wilson有什麼非情情塔塔推介適合的?而家主要睇Enid Blyton想加其他

Jacqueline wilson我女睇左幾本比較少字既, 唔係情情塔塔. 有:
Sleepovers
Lizzie Zipmouth
The Mum-Minder
(以上呢幾本都好睇, 講友誼同親情, 作者好明白女仔心)
The monster story teller
The dinosaur's Packed lunch
(奇幻妙想, 字少又簡單, 0岩細個5-6歲既睇)

另外我望過下, 似乎唔係情情塔塔, 都打算俾佢睇既:
Buried Alive
Cliffhanger
The Worry Website
Tracy Beaker

titibaby  thank you!  發表於 13-9-3 12:05

S-Kwok 發表於 13-9-4 20:58
有冇啲關於探險或偵探嘅書啱5歲半或6歲嘅小朋友睇呀?

老鼠記者, Magic school bus, Magic Tree house.
Enid Blyton 有好多探險或偵探嘅書, 初看可以試下Secret Seven.
如果喜歡恐龍, 可試下睇Dinosaur Cove.

呀女上星期係圖書館借左本書, 佢覺得非常好睇, 叫我介紹俾其他小朋友:
"The Wide-Awake Princess" by E.D. Baker
係改編自睡公主既故事.
http://www.cp1897.com.hk/product_info.php?BookId=9781408807576

Starrynite 發表於 13-10-31 12:52
I was recently searching some Jacqueline Wilsons' books for my 8-year old daughter and found out tha ...

你意思係唔係之前網友話講情情塔塔果幾本: love lessons, kisses, girls under pressure, girls in tears.  Girls in love?
不過都0岩既, 俾小朋友睇之前, 自己最好都望下先, 有需要時解釋俾佢地聽.

S-Kwok 發表於 13-11-8 18:26
係咪一個post唔能夠post多過一張相㗎?
我覺得呢2本唔錯,所以想分享吓
多謝分享, 我剛想找些關於象形文字的書.

女女近來迷上Beast Quest , 想請問有無同類型既書介紹.

另一大問題, 呀女一放學就睇故事書, 咩都唔做. 我鬧又鬧過, 哄又哄過, Time table 形同虛設, 佢睇書睇到飯都唔願食...點算...求教

A-Mum 發表於 13-12-20 18:13
回覆 四隻貓 的帖子

Beast Quest 好毒呀!
多謝介紹.
佢迷Beast Quest 迷得好緊要.

我女係始終唔喜歡睇老鼠記者...借左女版老鼠記者俾佢, 佢睇左都係話唔鍾意.

星期日開始嚴格收書+暫停係圖書館借英文故事書, 似乎有一定阻嚇力.

A-Mum 發表於 13-12-30 21:57
回覆 S-Kwok 的帖子

我個仔當年都係咁,挨下挨下就會去到下一個 stage。我曾經懷疑係咪我做得唔好或者做漏 ...
me too. 兒童圖書館果幾個書架行到熟晒, 咩都試下, 總會有一款0岩佢口味.

我女之前情況都一樣, 另外我細仔也正處於此膠著狀況. ORT 睇到8899, 但再上又好似太深, 中間有一定距離.
我都係盡量借多d唔同類型既書俾佢睇, 當打好個地基, 急唔來.

另外係呢段時間我加多左陪呀仔睇中文書, 希望中英文能力可以平衡一點.

kinyee125 發表於 14-1-13 14:58
各位前輩,

小兒現已完成ORT stage 9,而家睇緊stage 10,佢自己睇,問佢明唔明,佢話雖然有啲字唔識,但都 ...

之前有網友spantan 的分享, 可以把書分成:
1.「Guided-reading」 - 讀本是一些經教育家編定,一系列分開不同程度的英文叢書,例如大家熟悉的Oxford Reading Tree ; 伴讀的方法是先叫孩子將整本書朗讀一遍 (必須讀出聲),若遇到孩子不懂讀的字,或不明白意思的地方,家長便從旁教導.

2.Magic Tree House之類的英文系列小說不是用作「Guided-reading」之合適讀物,因為沒有很明顯及仔細地按程度分級,只適合用作每日讀寫練習 (Daily self-reading writing practice) 之用。

3.另一類是長篇小說, 純作消閒閱讀(Leisure reading)

其實我只係節錄左網友既一部分意思. 佢仲有好多細緻分類.

我覺得0甘樣分類幾好. 分階段既書係陪讀既, 從而令佢每日都認識一些生字, 家長亦可從中了解孩子的程度和需要; 小說類就由佢自己睇. 唔需要佢識晒每一個字既意思, 佢肯睇又睇得開心便可以.

回覆:孩子近來愛看的書

我都講下近況。
我女近來好緊張地追緊Warriors, 另外會番睇Enid Blyton 既書。佢始終最愛Enid Blyton既作品。

細仔近來迷上The Cat in the Hat learning library系列既書。呢因系列真係幾好,用左the cat in the hat 去介紹科普。我仔一向喜歡The cat in the hat既幽默風格,所以好受落用呢種風格介紹科普。
不過我女係對呢種風格毫無興趣

中文書都係靠台灣繪本,另外我同佢地睇下聽下西遊記同三國既兒童漫畫版。

雖然套西遊記劣評如潮(我都覺得好唔掂), 但因為佢引到我女睇左佢人生上第一本中文章回兒童小說 - 兒童西遊記, 我好支持TVB繼續播呢套劇.

HKTHK  LOL   發表於 14-5-7 12:02

請問大家有咩書類似Warriors? 我女掃Warriors掃得8899了. 佢話Warriors好好睇.

BoBo-mum  How about Percy Jackson, Heroes of Olympus and The Kane Chronicles?  發表於 14-5-22 13:15

shadeslayer 發表於 14-5-22 13:08
should try something else?
有咩推介?
因為我女之前只喜歡睇公主呀魔法呀果類主題. Warriors 算是不同類型.
之前借左How to train your Dragon 呀女睇左兩頁就話唔鍾意...
剛剛借左你地介紹既Holes, 等我睇完再介紹俾女女.

另外想請問大家, 細仔5歲, 睇完電視關於戰爭既節目, 對戰爭好有興趣. 請問有無一些比較簡單介紹歷史上戰爭的圖書?

BoBo-mum,

Percy Jackson, Heroes of Olympus and The Kane Chronicles 我頭先係圖書館睇到, 我女應該會鍾意. thank you!

如果好似Jacqueline Wilson 果類講家庭友誼又窩心既書, 又有無推介?

shadeslayer 發表於 14-5-22 21:03
睇晒 JW 未?

JW未睇晒. 最厚果幾本同關於愛情果幾本未俾佢睇.

引用:四隻貓,+剛剛問過阿囡,+佢介紹兩套舊些的書

原帖由 BoBo-mum 於 14-05-28 發表
四隻貓,

剛剛問過阿囡, 佢介紹兩套舊些的書, 佢話好好睇, 但吾知你囡囡有無興趣, 兩套圖書館也有 ;)
感謝!麻煩幫我多謝令千金,我女應該會喜歡這類書。

‹ 上一主題|下一主題