用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局蔡繼有學校 CKY 2nd in result
樓主: lenne5095
go

CKY 2nd in result   [複製鏈接]

多謝大家!!! 希望大家都會收到好消息!!

cowboy2007  今晚點同個女慶祝?吃歺勁吖!
我也希望下星期心儀果間中咗,帶個仔去食大歺
沾沾您的旺氣先  發表於 13-1-11 18:30

brima 發表於 13-1-11 18:33
Congratulations to all, 尤其四隻貓,你今日開信箱有冇手震
我今朝四點醒左眼光光. 頭先開信箱時真係手震震, 見到一堆字都睇唔清寫咩, 但見第二頁話要交相交支票, 立即喊左出0黎, 嚇親剛在lobby 清潔的清潔姨姨, 佢問我咩事, 知道咩事之後就笑住叫我: "唔駛喊啦, 開心事."

stinkyrabbit111  Soo happy for you! Had follow your post, it will be our turn for 小一game next year! So in CKY, do you think there will be more time for your daughter's violin?  發表於 13-1-12 07:12
bbb330  我都非常非常....................開心, 我們可一起同學  發表於 13-1-11 20:20
Parisienne  我諗你今晚都一樣會瞓唔著,哈哈!係開心到瞓唔著,我都係!  發表於 13-1-11 19:47

多謝大家的祝福, 真係好感動.

我女係讀學之園0架, 我所知應該有唔少學之園既學生考到CKY. 可能係因為教學模式接近, 學之園學生有CKY想收既特點: 活潑, 好奇, 愛玩, 玩得但之後又可以坐定定聽書, 跟到老師指示.另外一大要點是要"愛閱讀".

Stinkyrabbit111:
Yes Yes Yes, 我女可以繼續用比較多既時間拉琴同彈鋼琴, 佢仲可以學佢恨左好耐既跳舞班.  又可以繼續狂睇故事書.

Waiting list / reject 的朋友:
加油!! 要相信自己的小朋友, 相信自己的理念. 努力寫信俾學校, touchwood 唔得, 之後再考插班, 等緊你地一齊做同學仔!

happylovely 發表於 13-1-14 19:33
請問小學部幾點返學、幾點放學?中學部和小學部校車是分開的嗎?
我都想知返學放學時間.
另外如果在外學緊樂器, 0甘係學校應該照學同一樂器, 定應該揀另一樂器呢?
樂團又是如何參加的呢? year 1 也可以投考嗎?
一體一藝方面, 任學生自己揀定要每一活動/樂器有限人數抽籤的呢?

我係蔡繼有學校論壇果邊開左個topic 俾2013-2014 小一家長, 大家去傾下計呀.

http://www.edu-kingdom.com/forum ... =2524754&extra=

keiasahi 發表於 13-1-13 16:36
Can every Mami share which Kinder is your kid study in? I also like CKY very much! Thx

尋日學之園公佈2013畢業生考小一(暫時)的結果, 今年CKY 收左40個學之園學生.
CKY Year 1 student total no is 168
LH 學生在CKY Year 1 student  中佔 40/168
=24%
比例也算不少.

喵媽  仲要唔一定個個都有考喎!  發表於 13-2-7 11:24

喵媽 發表於 13-2-7 11:11
成1/4, 係好高比例呀, 勁!!!
係呀, 有同學仔因為Co edu 或其他心儀學校收左無去CKY 2nd in. 另外亦有同學完全無報名.
仲有唔少同學係Waiting list.
如果大家目標學校係CKY, 幼稚園可考慮揀學之園.

brima 發表於 13-2-8 08:22
Sc 都好高,今年就未知,前年有69個入。係讀唔係考到。

SC比率仲高!
一開學好多都係幼稚園同學, 小朋友會好開心喎.
‹ 上一主題|下一主題