用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 原來HKU 牙醫DSE 收生分數高過醫科
發新帖回覆
樓主: bbtung
go

原來HKU 牙醫DSE 收生分數高過醫科   [複製鏈接]

BSCYL 發表於 23-3-15 18:24
有   
QC 年年有份上台領學業獎, 最終入中大音樂。
紅磚屋女校夠分讀醫的揀言語冶療

都識得成績好top 嘅去讀Music / Geography/ 文學
朋友女女今年DSE, 成績都係好top果啲,佢一心讀心理學。真係因為之前得到心理醫生幫助,所以想讀呢科幫返人。
唔係個個揀科只睇收入嘅。
特別係呢啲資優小朋友,佢哋好有自己嘅想法。

識兩個IB 生入港大牙科都係45分。
難入過醫科。

sian 發表於 23-3-20 11:30
回覆 四隻貓 的帖子

But just noted that 2 IAL student, CO just 2A*1A

係今年嘅CO?
可能interview 好好. 定今年收生分數相宜咗?2A*1A就低門檻過醫科喎。

Ivymom 發表於 23-3-20 14:10
CO 低, 即係間U個Professor好想收你讀, 以前識得人Cambridge CO係 38/45, 低到嚇親, 不過佢PG 係 44/45. ...

你啱。
PG 無4A* / IB43以上估計都未必有機會面試。
所以我識果兩個入到牙科嘅同學都係IB 45分。

losoco 發表於 23-3-28 14:21
早幾個月在中大infoday
聽左NJ的QA session
期間有位仁兄問Prof

我朋友仔仔都係4A* 港大醫科無收到,佢係有interview的。佢覺得係自己interview 表現唔好所以唔收。

2jkidsfather 發表於 23-3-28 16:20
Interview 後有無出CO先?

完全冇出CO俾佢。

Pokemon2023 發表於 23-3-28 17:50
請問你朋友仔仔係邊年考AL,是否無公開試考嗰兩年呢?

前年, 2021果年
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊